Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Griliášky jsou nepečené cukroví výjimečné jednoduchou a rychlou přípravou, výraznou chutí karamelu a také křupavou strukturou díky přidaným ořechům. Na stole vypadají atraktivně a hodí se na stůl jako pohoštění pro návštěvu i jako netradiční vánoční cukroví. Recept je součástí nového cyklu s názvem "Nepečené Vánoce".

Nepečené cukroví znamená pro kuchařky mnoho výhod. Připravuje se na poslední chvíli, na přípravu je obvykle rychlé, tudíž nezabere mnoho času, a můžeme se do tvoření pustit až krátce před plánovaným využitím. Podstatné je mít po ruce všechny potřebné suroviny, a "kouzlení" může začít. Méně známým nepečeným cukrovím jsou griliášky, karamelové oplatky, které přinesou na náš stůl trochu oblíbené křupavosti.

Jak udělat efektní griliášky

Griliášky jsou nepečené mlsání z vláčného karamelového krému s opraženými lískovými oříšky mezi dvěma křehkými oplatkami.

  1. Na jednu dávku cukroví karamelové oplatky - griliášky podle úvodního videa budete potřebovat 150 g cukru krupice, 1 lžičku vody, 2 žloutky, 60 g másla, 1 vanilkový cukr, 50 g hrubě sekaných lískových ořechů a dvě dortové oplatky o velikosti 20 x 30 cm.
  2. Nejprve nasekejte ořechy a nasucho je opražte na pánvi. Odložte je zatím stranou.
  3. Do malého hrnce, který má silnější dno, nasypte 100 g cukru, přidejte lžičku vody a společně svařte na karamel. Nenechte karamel spálit nebo příliš ztuhnout. Opravdu pracujte jen krátce a rychle, pak bude výsledek dokonalý.
  4. Do dalšího hrnce nasypte 50 g cukru, přidejte vanilkový cukr a také máslo. Nechte vše společně lehce rozpustit. 
  5. Hned přimíchejte žloutky a vařte chvilku až k bodu varu. Pokud byste vařili déle, hmota by byla příliš tuhá.
  6. Dále do směsi nalijte připravený karamel a směs nechte rychle projít varem.
  7. Jakmile hotovou směs odstavíte z plotýnky, hned do ní přimíchejte upražené oříšky. Pracujte opravdu rychle.
  8. Vzniklou hustou hmotu svižně rozetřete mezi dvě dortové oplatky a hned je zatižte, aby je karamelová hmota dobře spojila.
  9. Do druhého dne nechte oplatky ztuhnout a pak je nakrájejte ostrým nožem na malé kousky o velikosti cca 2 x 3 cm.
  10. Tip: Vrchní vrstvu oplatek můžete vynechat, povrch ani tak nebude lepkavý. Kdo chce, může ještě griliášky ozdobit rozpuštěnou čokoládou

Griliášky jsou oblíbené mlsání pro ty, kdo mají dobré zuby a rádi koušou. Oplatky cukroví dávají jemnou křupavost, stejně jako ořechy. 

Všechno použité nádobí tentokrát nechte nejprve odmočit ve studené vodě. I tvrdý karamel se brzy dokonale odmočí, a práce s mytím pak bude jen minimální.

Podívejte se i na další recepty na nepečené cukroví ze seriálu "Nepečené Vánoce".

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře (1)

Podle mě jsou tam žloutky zbytečné. Udělala bych karamel se smetanou a po zchladnutí zašlehala máslo. Bude se natírat dobře. Pro lidi, kteří ořechy nemusí bych zkusila jablečný karamel.

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli