Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kávová zrna patří mezi nepečené cukroví. Mají silné kávové aroma a hořkou chuť kávy, kterou milují hlavně dospělí. Zrna mají typický tvar oválného bochánku s rýhou uprostřed. Po tvarování se máčí do čokolády.

Kávová zrna patří mezi retro cukroví našich babiček, které je ručně tvarovaly. My můžeme připravit zrna ve formičkách, které mají typický tvar - pak bude jeden kousek jako druhý. Rýhu naznačíme špejlí nebo tupou stranou nožíku.

Jak se dělají kávová zrna

Připravíme těsto, na které neexistuje přesný recept, jen v něm musí být káva:

  • Základem těsta jsou piškotové drobečky, rozdrobené sušenky nebo umleté zbytky cukroví, popřípadě jemně nastrouhané oříšky.
  • Uvaříme silnou kávu (lepší je instantní než zrnková), kterou nalijeme po lžičkách na drobky tak, aby se kávou rozmočily. Směs doladíme rumem.
  • Přidáme pojivo, kterým je nejčastěji čerstvé nebo ořechové máslo, datlová pasta nebo rozpuštěná čokoláda.
  • Nakonec přisypáváme moučkový cukr a kakao a zpracujeme jemné a vláčné těsto, ze kterého vytvarujeme zrna s typickou rýhou uprostřed.

Kávová zrna necháme ztuhnout v lednici. Pak je všechna postupně namočíme do rozpuštěné čokolády a odložíme na pečicí papír.

Na přípravu tradičních kávových zrn se můžete podívat ve videu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky