Kdy rolovat piškotovou roládu. Některé se rolují ještě horké, jiné i zastudena
Piškotová roláda je jednoduchý, ale velice oblíbený cukrářský výrobek ze žloutků, cukru, mouky a bílkového sněhu. Aby se při rolování nelámala, je vhodné ji po vytažení z trouby zabalit i s papírem, na kterém se pekla.
Piškotová roláda má jedinou vadu - mnoho začínajících kuchařek se ji bojí péct, protože neví, kdy a jak ji srolovat. Záleží i na druhu a složení těsta, které může způsobit lámavost a naopak jsou recepty, kdy se roláda rolovat nemusí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy rolovat piškotovou roládu
Když nemáme osvědčený recept na rolování zastudena, držíme se osvědčených rad:
- Některé rolády se rolují horké, jiné za studena. Použijeme pečicí papír, který rozložíme na plech tak, aby přesahoval kraje. Papír potřeme máslem či olejem nebo ho poprášíme moukou - díky tomu ho z těsta lehce sloupneme.
- Piškot po upečení vyndáme z trouby a necháme ho pár minut "dýchat". Pokud ho ihned smotáme, zmáčkneme ještě horké těsto a to částečně ztratí svou nadýchanost.
- Plát překlopíme na papír nebo čistou utěrku a sejmeme z něj pečicí papír. Pomocí nich ho lehce svineme a necháme úplně vychladnout. Po natření náplní smotáme roládu do konečného tvaru.
Tenké kraje plátu mohou být vysušené - ty je vhodnější před konečným rolováním odříznout, aby se nelámaly a nepoškodily celou roládu.
V našem videoreceptu můžete vidět postup přípravy piškotových rolád:
Komentáře