Kdy je nejlepší čas pro sklizeň dýní? 10 tipů pro jejich dlouhou skladovatelnost
Dýně se snadno pěstují a při dobré péči poskytují bohatou úrodu. Potřebují především teplo, dostatek vláhy a také dobře vyhnojený záhon. Když je sklidíme ve správnou dobu, budou plody velmi trvanlivé a pokud je dobře uložíme, vydrží až do jara.
Dýně vynikají trvanlivostí a také univerzálností zpracování, hodí se k využití naslano i nasladko. Velmi oblíbenou dýní našich zahrádek je odrůda hokkaido. Kromě toho, že se snadno pěstuje a dobře skladuje, vyniká také jednoduchostí přípravy a výtečnou chutí. Tato dýně má jemnou slupku, kterou není potřeba loupat. Kromě této oblíbené odrůdy pěstujeme i jiné, které mají svá specifika.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Úroda dýní je naší chloubou
Mezi velkými listy se už od léta vybarvují krásné plody, které jsou chloubou a radostí všech pěstitelů. Pro dýně často jezdíme s kolečkem (kotoučem), protože úroda bývá bohatá. Sklizeň je potřeba správně načasovat, aby plody dlouho vydržely. Předčasná sklizeň by nám neumožnila využít "potenciál" bohaté úrody naplno a úrodu bychom museli brzy spotřebovat.
Kdy a jak sklízet dýně, aby dlouho vydržely
Při sklizni se řídíme jednoduchými a osvědčenými pravidly.
- Plody by měly být dobře vyzrálé, podobně jako cukety určené pro delší skladování. Mají pěknou barvu a jejich stopka začíná dřevnatět. Slupka zralých dýní je pevná a sytě vybarvená. Velikost je přiměřená pro konkrétní odrůdu.
- Pro uchování po delší dobu se hodí pouze dýně, které jsou zdravé, kvalitní a nemají povrchová poškození. S plody je proto při sklizni potřeba zacházet opatrně, aby nebyly potlučené.
- Choulostivou částí bývá místo po stopce a z toho důvodu sklízíme dýně i se stopkou. Ustřihneme ji v délce přibližně 5 cm pomocí zahradnických nůžek.
- Jen zřídka se stane, že je plod odspodu nahnilý, takové kusy nikdy nedáváme mezi zdravé plody a nevykrajujeme je, raději je hned zlikvidujeme.
- A kdy dýně sklízet? Nejvhodnější jsou pěkné a slunečné dny, nemělo by být vlhko a deštivo, ideální je naopak suché počasí.
- Podstatné je dýně sklidit včas před ochlazením a před příchodem mrazíků. Plodová zelenina je celkově citlivá na chlad a pro dýně to platí také.
- Dýně po sklizni přeneseme na suché a vzdušné místo, rozložíme je (nenecháváme je na hromadě) a necháme je pozvolna doschnout. Přitom dojde k zaschnutí stopek. Při pěkném počasí je můžeme dát přes den na slunce.
- Jakmile dýně oschnou, můžeme je očistit (opatrně zbavit případné zeminy) a uložit. Během teplého podzimu mohou být v komoře, kůlně nebo i v suchém a vzdušném sklepě. Chráníme je před hlodavci.
- Brzy se ale začne ochlazovat a to je signál k přenesení dýní na jiné vhodné místo. Potřebná skladovací teplota by neměla být nižší než 16 °C, což znamená, že dýně uložíme do chladnější obytné části domu. Mohou být na chodbě, schodišti nebo také v ložnici, kde obvykle nebývá příliš teplo.
- Všechny dýně, které nejsou dostatečně vyzrálé, jsou nějak poškozené nebo nemají stopku, spotřebujeme co nejdříve, aby se nezačaly kazit.
Podívejte se také, jak dýně správně skladovat, aby co nejdéle vydržely:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Dýně mají v příznivých podmínkách velmi dobrou skladovatelnost, navíc jsou na pohled pěkné a náš domov hezky zdobí. Jejich sytě oranžová barva k nám vnese pocit tepla a optimismu. Z dýňových zásob si budeme v průběhu podzimu a zimy vařit výtečná jídla, vyzkoušejte třeba skvělou dýňovou polévku podle videoreceptu. Při podávání ji můžete posypat opraženými dýňovými semínky a ozdobit kopečkem zakysané smetany.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře