Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdy je nejlepší čas pro sklizeň dýní? 10 tipů pro jejich dlouhou skladovatelnost
Zdroj: Pixabay, Couleur

Dýně se snadno pěstují a při dobré péči poskytují bohatou úrodu. Potřebují především teplo, dostatek vláhy a také dobře vyhnojený záhon. Když je sklidíme ve správnou dobu, budou plody velmi trvanlivé a pokud je dobře uložíme, vydrží až do jara.

Dýně vynikají trvanlivostí a také univerzálností zpracování, hodí se k využití naslano i nasladko. Velmi oblíbenou dýní našich zahrádek je odrůda hokkaido. Kromě toho, že se snadno pěstuje a dobře skladuje, vyniká také jednoduchostí přípravy a výtečnou chutí. Tato dýně má jemnou slupku, kterou není potřeba loupat. Kromě této oblíbené odrůdy pěstujeme i jiné, které mají svá specifika.

Úroda dýní je naší chloubou

Mezi velkými listy se už od léta vybarvují krásné plody, které jsou chloubou a radostí všech pěstitelů. Pro dýně často jezdíme s kolečkem (kotoučem), protože úroda bývá bohatá. Sklizeň je potřeba správně načasovat, aby plody dlouho vydržely. Předčasná sklizeň by nám neumožnila využít "potenciál" bohaté úrody naplno a úrodu bychom museli brzy spotřebovat.

Při sklizni se řídíme jednoduchými a osvědčenými pravidly.

  1. Plody by měly být dobře vyzrálé, podobně jako cukety určené pro delší skladování. Mají pěknou barvu a jejich stopka začíná dřevnatět. Slupka zralých dýní je pevná a sytě vybarvená. Velikost je přiměřená pro konkrétní odrůdu. 
  2. Pro uchování po delší dobu se hodí pouze dýně, které jsou zdravé, kvalitní a nemají povrchová poškození. S plody je proto při sklizni potřeba zacházet opatrně, aby nebyly potlučené.
  3. Choulostivou částí bývá místo po stopce a z toho důvodu sklízíme dýně i se stopkou. Ustřihneme ji v délce přibližně 5 cm pomocí zahradnických nůžek.
  4. Jen zřídka se stane, že je plod odspodu nahnilý, takové kusy nikdy nedáváme mezi zdravé plody a nevykrajujeme je, raději je hned zlikvidujeme.
  5. A kdy dýně sklízet? Nejvhodnější jsou pěkné a slunečné dny, nemělo by být vlhko a deštivo, ideální je naopak suché počasí. 
  6. Podstatné je dýně sklidit včas před ochlazením a před příchodem mrazíků. Plodová zelenina je celkově citlivá na chlad a pro dýně to platí také.
  7. Dýně po sklizni přeneseme na suché a vzdušné místo, rozložíme je (nenecháváme je na hromadě) a necháme je pozvolna doschnout. Přitom dojde k zaschnutí stopek. Při pěkném počasí je můžeme dát přes den na slunce.
  8. Jakmile dýně oschnou, můžeme je očistit (opatrně zbavit případné zeminy) a uložit. Během teplého podzimu mohou být v komoře, kůlně nebo i v suchém a vzdušném sklepě. Chráníme je před hlodavci.
  9. Brzy se ale začne ochlazovat a to je signál k přenesení dýní na jiné vhodné místo. Potřebná skladovací teplota by neměla být nižší než 16 °C, což znamená, že dýně uložíme do chladnější obytné části domu. Mohou být na chodbě, schodišti nebo také v ložnici, kde obvykle nebývá příliš teplo. 
  10. Všechny dýně, které nejsou dostatečně vyzrálé, jsou nějak poškozené nebo nemají stopku, spotřebujeme co nejdříve, aby se nezačaly kazit.

Podívejte se také, jak dýně správně skladovat, aby co nejdéle vydržely:

Dýně mají v příznivých podmínkách velmi dobrou skladovatelnost, navíc jsou na pohled pěkné a náš domov hezky zdobí. Jejich sytě oranžová barva k nám vnese pocit tepla a optimismu. Z dýňových zásob si budeme v průběhu podzimu a zimy vařit výtečná jídla, vyzkoušejte třeba skvělou dýňovou polévku podle videoreceptu. Při podávání ji můžete posypat opraženými dýňovými semínky a ozdobit kopečkem zakysané smetany.

Máte ještě další osvědčené rady a tipy? Budeme rádi, když nám je napíšete.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli