Klouzky jsou dobře rozeznatelné a chutné houby. V lese je uvidíte už zdaleka
Klouzky jsou houby, jejichž název sám evokuje jejich vzhled. Za vlhka je jejich povrch nápadně slizký. Mají typický vzhled, takže splést si je s jedovatými houbami je téměř nemožné a velkým plusem je, že jsou všechny jedlé.
Klouzků je více druhů a většinou je jejich výskyt vázán na strom, v jehož okolí vyrůstají. Nejčastěji je najdete pod borovicemi. Klobouk je dosti masitý, zbarvení se pohybuje od bílé nebo nejběžnější oranžové až po hnědou. Na spodní straně klobouku má krátké trubky, přirostlé, trochu sbíhavé, zbarvené různými odstíny žluté až po okrovou. Pokožku klouzků lze dobře loupat, čímž zároveň odstraníte nepříjemný sliz. Třeň je válcovitý, ke spodnímu okraji se zužuje a bývá často zahnutý nebo pokřivený. Klouzky rostou od července do října, někdy i v listopadu, nejvíce ale v srpnu a září. Někdy je najdeme ve velkých shlucích. Mezi nejběžnější druhy patří klouzek obecný, zrnitý, bílý, kravský a sličný.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zpracovat klouzky
Klouzky mají jemnou a příjemnou chuť, tyto houby jsou v kuchyni všestranně využitelné. Můžete je sušit, mrazit, výborné jsou zavařené v octu i ve vlastní šťávě nebo v tuku. Čerstvé najdou uplatnění v polévkách, omáčkách i smaženici.
Jako inspiraci pro vás máme natočený videorecept na houbovou smaženici, která je výborná i s přidanými klouzky.
Komentáře