Koláčky z těsta s droždím, ale bez kynutí: Chutné pečivo připraví i začátečník
Koláčky jsou malé, kulaté kousky těsta s libovolnou náplní - nejčastěji ořechovou, makovou, povidlovou, tvarohovou, jablečnou a ovocnou. Bývají součástí převážně venkovských slavností, svateb, posvícení a trhů.
Zní to jako paradox, ale opravdu lze připravit těsto s droždím, které nekyne a hned po zpracování ho můžeme tvarovat a péct. Takovému těstu dají přednost kuchařky, které si na kynuté těsto ještě netroufnou. Nejoblíbenějším pečivem z nekynutého těsta jsou svatební koláčky, které jsou až neuvěřitelně vláčné, voňavé a chutné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Recept na nekynuté koláčky s droždím
Seznámíme vás s osvědčeným rodinným receptem:
- 500 g polohrubé mouky (může být i míchaná s hladkou)
- 250 g másla nebo Hery
- 180 ml vlažného mléka
- 1 kostka (42 g) droždí
- 3 žloutky
- cukr a sůl
Odebereme 2–3 lžíce mouky, přidáme lžíci cukru, droždí a tolik mléka, aby po smíchání vzniklo hladké, husté těstíčko (kvásek), které necháme pod ubrouskem vzejít. Mezitím si rozehřejeme máslo, aby stihlo trochu vychladnout a bylo jen vlahé. Pomocí robota pak všechny ingredience zpracujeme do těsta bez žmolků.
Jak zpracovat nekynuté těsto na koláčky
Nyní je vše připraveno na tvarování, aniž by těsto muselo dále kynout:
- Z vyváleného plátu vykrájíme tenká kolečka, která naplníme libovolnou náplní. Silnější kolečka musíme uprostřed zmáčknout, aby vznikla prohlubeň.
- Z plátu těsta nakrájíme čtverečky, které naplníme a pak zformujeme do psaníček, trojúhelníků nebo různých tvarů šátečků.
- Koláčky tradičně sypeme máslovou drobenkou a po upečení potíráme směsí másla a rumu nebo je obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
V našem videu vás přesvědčíme o tom, že příprava nekynutého těsta na šátečky je opravdu jednoduchá a výsledek je naprosto dokonalý. Nechte se inspirovat:
Komentáře