Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zavařování ovocných kompotů je stará metoda našich babiček a maminek. Zavařením sice přijde ovoce o velkou část vitamínu C, ale můžeme z něj mimo sezónu péct skvělé moučníky. Také jako příloha k jídlům z masa nebo k sladkým obědům jsou kompoty žádané.

Meruňkový kompot chutná ke zvěřině i k drůbeži. Také žemlovka nebo rýžový nákyp jsou s meruňkovým kompotem velmi chutné. Aby nebyl kompot příliš kyselý nebo dokonce trpký, je důležité použít na něj jen dobře vyzrálé, ale ještě pevné ovoce.

Kolik cukru na meruňkový kompot

Meruňky potřebují cukru více, aby nebyl výsledek kyselý nebo dokonce trpký. Trpké jsou meruňky málo zralé. Ovoce ve sklenicích zaléváme horkým nálevem z 1 l vody a 670 g cukru. Tím vznikne 1,4 l nálevu. Odpůrci cukru mohou meruňky zavařit v medu, vyjde to ale dráž. Uzavřené sklenice se sterilují při 85°C asi 25-30 minut podle tvrdosti plodů.

Jako inspiraci nabízíme videorecept na velmi chutné Meruňkové kostky, v nichž uplatníte meruňkový kompot.

 

Komentáře (2)

S tím cukrem tam je určitě preklep

Ano, máte pravdu. Děkuji za upozornění, opraveno.

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli