Poctivá kulajda se zakysanou smetanou: Uvařte tuto sytou polévku podle videonávodu
K podzimu neodmyslitelně patří polévky a po dešti i sbírání hub. Co byste řekli tomu tyto dvě věci spojit a uvařit si skvělou kulajdu? Další nespornou výhodou je, že tato polévka vás opravdu zasytí a nebudete proto muset trávit čas s vařením dalšího chodu, pokud by vás zrovna přepadla podzimní únava.
Základem poctivé kulajdy jsou bezesporu houby a kopr. Pokud ale nejste milovníky hub, můžete místo nich do polévky přidat třeba čerstvé fazolky. Kromě těchto ingrediencí, které provoní váš dům, je polévka specifická i svou jemně nakyslou chutí. Houby můžete použít čerstvé, sušené, ale i mražené. Ohledně druhů hub se fantazii meze nekladou, fantastickou kulajdu vykouzlíte s hřiby i babkami, možná vás ale příjemně překvapí kulajda s kuřátky či václavkami. Můžete nahlédnout do receptu na kulajdu z úvodního videa, připravte si vše potřebné a pojďte se s námi pustit do vaření.
Kulajda se zakysanou smetanou
- Sušené houby zalijte vodou a nechte je máčet ideálně 2–3 hodiny.
- Brambory oloupejte a nakrájejte.
- Nakrájené brambory dejte do hrnce, zalijte 4 hrnky vody, přidejte scezené houby, sůl a kmín a vařte zhruba 15 minut.
- Tip 1: Pokud místo vody použijete vývar, polévka bude ještě výživnější a bude mít plnější chuť.
- Mezitím, co se vám vaří polévka, smíchejte zakysanou smetanu se 4 lžícemi hladké mouky a 1 hrnkem studené vody. Pořádně promíchejte, pomoci vám může i kuchyňská metla.
- Polévku odstavte a pečlivě do ní rozmíchejte zahuštěnou zakysanou smetanu.
- Tip 2: Kulajdu můžete dochutit i octem. V takovém případě místo zakysané smetany použijte smetanu na vaření a svařený ocet přidejte nakonec, aby se vám polévka nesrazila.
- Nakonec polévku povařte ještě asi 20 minut. Na závěr můžete do polévky přidat najemno nakrájený kopr.
- Tip 3: Kopr přidejte do polévky až úplně nakonec, aby si zachoval co nejvíce vitaminů a čerstvou chuť.
Přejeme dobrou chuť a houbařské sezóně zdar!
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře