Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pod názvem rošťáky nebo také rarášky rozumíme šťavnaté plátky masa, nejprve namarinované a poté usmažené na pánvi. Pro rošťáky je typická jednoduchou přípravy, rychlost a také výrazná chuť. Základem rošťáků je obvykle buď vepřové nebo také kuřecí maso.

Kuřecí maso naporcujeme na plátky a vložíme do marinády. Příprava rošťáků je opravdu jednoduchá a právě díky marinádě bude mít maso výraznou chuť. Maso se obvykle naklepává. Do tenkých plátků se marináda lépe dostane a tepelná úprava je pak rychlejší. 

Jak udělat kuřecí rošťáky

Na 4 porce šťavnatého kuřecího masa, připraveného podle úvodního videa, budete potřebovat 500 g kuřecího masa, 2 vajíčka, 100 ml piva, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce Solamylu, 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžíci hořčice, 1 špetku pepře a sůl. Dále si připravte olej  na smažení.

  1. Marinádu (těstíčko) připravte smícháním vajíček, piva, mouky, Solamylu, sójové omáčky, hořčice a pepře. Sůl dejte podle chuti.
  2. Tip: Nebojte se experimentovat a přidejte i trochu pikantního koření, např. chilli.
  3. Kuřecí maso nakrájejte na kousky (plátky) a můžete je lehce naklepat, třeba jen rukou, v případě kuřecího ani není potřeba palička na maso. 
  4. Kuřecí maso dejte do marinády a nechte alespoň tři hodiny marinovat, nejlépe ale přes celou noc. Dostatečné marinování pomůže, aby maso získalo správnou chuť a bylo po usmažení šťavnaté. 
  5. Pak už se můžete pustit do smažení. Maso dávejte na rozpálenou pánev, vždy i s trochou marinády (těstíčka), a smažte na oleji pěkně dozlatova. Počítejte s trochu nepravidelným vzhledem rošťáků, možná právě proto si vysloužily svůj název.

Vhodnou přílohou k masu je bramborová kaše, ale výborné jsou také bramborové hranolky nebo jednoduše uvařené brambory. V tom případě k rošťákům můžete přidat tatarku. K raráškům se hodí ještě tepelně upravená zelenina.

Příprava rošťáků je snadná a rychlá, samozřejmě musíte počítat s časem na marinování. Často se na ně používá vepřová kotleta, ale výborně se hodí i právě výše uvedené kuřecí maso. Dokonce pro vás máme vegetariánský recept na rošťáky z tofu. Nakrájení masa na tenké plátky napomůže křehkosti a rychlejší tepelné úpravě. Na marinádě si dejte záležet a samotné smažení už je rychlovka. 

Budeme rádi, když nám napíšete, jak se vám kuřecí maso na způsob rošťáků povedlo.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli