Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Droždí (kvasnice) jsou v kuchyni velmi užitečné. Kromě využití do kynutých těst se hodí například do pomazánek a naprosto luxusní záležitostí jsou drožďové knedlíčky do polévky, které se báječně hodí pro sváteční příležitosti. Základem jsou kvasnice osmažené na cibulce, při tomto postupu se krásně rozvoní a postarají se o skvělou chuť polévky.

Drožďové knedlíčky jsou na přípravu velmi jednoduché, ale pokud budete potřebovat hodně knedlíčků pro více strávníků, raději si je připravte dopředu a zmrazte. Pak už je pouze vhodíte do vroucí polévky a krátce povaříte. Knedlíčky dávají polévkám sváteční ráz a výborně se hodí pro různé sváteční příležitosti. Při pečlivém tvoření jsou v polévce pěkné i na pohled, a uvidíte, že o ně bude velký zájem. Tyto knedlíčky si totiž chce každý přidávat.

Jak udělat drožďové knedlíčky

Jednoduché drožďové (kvasnicové) knedlíčky zvládne každý začínající kuchtík, ale je nutné počítat s časem na osmažení droždí, na jeho chladnutí a pak také na modelování jednotlivých knedlíčků.

  • Na jednu dávku drožďových knedlíčků z úvodního videa budete potřebovat 3 kostky droždí, 1 menší cibuli, 3 stroužky česneku, 1 vajíčko, strouhanku podle potřeby, sůl, majoránku, případně pepř a trochu oleje.
  1. Cibuli nakrájejte nadrobno a dejte ji zpěnit na trochu oleje. Doporučujeme i česnek pro výraznější chuť.
  2. Po chvilce přidejte rozdrobené droždí. Při mírné teplotě a míchání je nechte rozpustit a lehce rozvonět. Droždí během té doby postupně zhoustne. Dejte pozor, protože se lehce připaluje.
  3. Tip 1Droždí se snadno mrazí, proto je můžete mít v mrazáku průběžně uložené a stále po ruce.
  4. Poté kvasnicový základ odstavte z plotýnky a nechte částečně zchladnout. Připravený základ je obdobný jako základ na kvasnicovou pomazánku.
  5. Po chvíli přidejte vejce a ochuťte majoránkou, solí a případně troškou mletého pepře. Dále přisypte strouhanku a vypracujte těsto, se kterým se dobře pracuje a půjdou z něj modelovat knedlíčky. Množství strouhanky si upravte podle potřeby.
  6. Ze vzniklého těstíčka hned začněte tvořit knedlíčky. Obvyklým tvarem jsou menší kuličky. Čím větší budou, tím vám půjde práce rychleji od ruky, přesto doporučujeme si dát záležet a tvořit raději menší – ty jsou totiž nejchutnější. Podívejte se, jak jednoduše tvarovat knedlíčky do polévky.
  7. Vymodelované kuličky rovnejte na tác nebo na talíř. Jakmile je budete mít všechny hotové, nasypte je do vroucí polévky a krátce zavařte (cca 5 minut). Poté odstavte.
  8. Tip: Vymodelované knedlíčky se dají snadno zmrazit, proto si jich můžete naráz připravit více do zásoby. Jakmile je budete potřebovat, jednoduše je nasypte (bez rozmrazování) do vroucí polévky a vařte trochu déle než nezmrazené knedlíčky. Když vaříte sváteční oběd, máte na starosti více úkolů, proto je určitě oceníte.

Uvařené knedlíčky by neměly být příliš tuhé, aby při krájení nevyskakovaly z talíře. Správná konzistence je lehce nadýchaná, vláčná, ale přitom pevná a nerozpadající se. Drožďové knedlíčky se výborně hodí do jednoduchých zeleninových, ale i masových vývarů s nakrájenou zeleninou. Velmi dobře chutnají v kombinaci s drobnými polévkovými těstovinami (nudle, písmenka).

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky