Drožďové knedlíčky do polévky jsou snadné, levné a výtečné. Navíc se snadno mrazí
Droždí (kvasnice) jsou v kuchyni velmi užitečné. Kromě využití do kynutých těst se hodí například do pomazánek a naprosto luxusní záležitostí jsou drožďové knedlíčky do polévky, které se báječně hodí pro sváteční příležitosti. Základem jsou kvasnice osmažené na cibulce, při tomto postupu se krásně rozvoní a postarají se o skvělou chuť polévky.
Drožďové knedlíčky jsou na přípravu velmi jednoduché, ale pokud budete potřebovat hodně knedlíčků pro více strávníků, raději si je připravte dopředu a zmrazte. Pak už je pouze vhodíte do vroucí polévky a krátce povaříte. Knedlíčky dávají polévkám sváteční ráz a výborně se hodí pro různé sváteční příležitosti. Při pečlivém tvoření jsou v polévce pěkné i na pohled, a uvidíte, že o ně bude velký zájem. Tyto knedlíčky si totiž chce každý přidávat.
Jak udělat drožďové knedlíčky
Jednoduché drožďové (kvasnicové) knedlíčky zvládne každý začínající kuchtík, ale je nutné počítat s časem na osmažení droždí, na jeho chladnutí a pak také na modelování jednotlivých knedlíčků.
- Na jednu dávku drožďových knedlíčků z úvodního videa budete potřebovat 3 kostky droždí, 1 menší cibuli, 3 stroužky česneku, 1 vajíčko, strouhanku podle potřeby, sůl, majoránku, případně pepř a trochu oleje.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a dejte ji zpěnit na trochu oleje. Doporučujeme i česnek pro výraznější chuť.
- Po chvilce přidejte rozdrobené droždí. Při mírné teplotě a míchání je nechte rozpustit a lehce rozvonět. Droždí během té doby postupně zhoustne. Dejte pozor, protože se lehce připaluje.
- Tip 1: Droždí se snadno mrazí, proto je můžete mít v mrazáku průběžně uložené a stále po ruce.
- Poté kvasnicový základ odstavte z plotýnky a nechte částečně zchladnout. Připravený základ je obdobný jako základ na kvasnicovou pomazánku.
- Po chvíli přidejte vejce a ochuťte majoránkou, solí a případně troškou mletého pepře. Dále přisypte strouhanku a vypracujte těsto, se kterým se dobře pracuje a půjdou z něj modelovat knedlíčky. Množství strouhanky si upravte podle potřeby.
- Ze vzniklého těstíčka hned začněte tvořit knedlíčky. Obvyklým tvarem jsou menší kuličky. Čím větší budou, tím vám půjde práce rychleji od ruky, přesto doporučujeme si dát záležet a tvořit raději menší – ty jsou totiž nejchutnější. Podívejte se, jak jednoduše tvarovat knedlíčky do polévky.
- Vymodelované kuličky rovnejte na tác nebo na talíř. Jakmile je budete mít všechny hotové, nasypte je do vroucí polévky a krátce zavařte (cca 5 minut). Poté odstavte.
- Tip: Vymodelované knedlíčky se dají snadno zmrazit, proto si jich můžete naráz připravit více do zásoby. Jakmile je budete potřebovat, jednoduše je nasypte (bez rozmrazování) do vroucí polévky a vařte trochu déle než nezmrazené knedlíčky. Když vaříte sváteční oběd, máte na starosti více úkolů, proto je určitě oceníte.
Uvařené knedlíčky by neměly být příliš tuhé, aby při krájení nevyskakovaly z talíře. Správná konzistence je lehce nadýchaná, vláčná, ale přitom pevná a nerozpadající se. Drožďové knedlíčky se výborně hodí do jednoduchých zeleninových, ale i masových vývarů s nakrájenou zeleninou. Velmi dobře chutnají v kombinaci s drobnými polévkovými těstovinami (nudle, písmenka).
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře