KVÍZ: Jak správně ušlehat sníh z bílků. Otestujte své znalosti v otázkách i v praxi
Pevný a dobře ušlehaný sníh dokáže z řady dezertů a různých dobrot vykouzlit mistrovská díla. Základem je šlehání bílků tak, aby se do hmoty vháněl vzduch a vznikal díky tomu lesklý, tuhý a stabilní sníh. Tentokrát vás seznámíme s tím, jak perfektní sníh vytvořit, a nakonec si své znalosti ověříte v kvízu.
Sněhem z bílků můžete zdobit báječné rybízové moučníky nebo plnit trubičky, ale také ho můžete přidat do těsta na korpus. Možností je mnoho a při každé variantě využití je velmi důležité, aby byl sníh správně připravený a mohl díky tomu plnit svou úlohu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Z čeho ušlehat sníh
Příprava vhodných surovin je základním předpokladem úspěchu.
- Vajíčka použijte co nejčerstvější s pokojovou teplotou, nejlépe se pracuje s čerstvými bílky, které nejsou studené. Bílky pečlivě oddělte, nesmí obsahovat zbytky žloutků.
- Cukr je nejvhodnější krupicový (pískový), protože díky své velikosti zrnek na sebe dobře váže vzduch, který je nezbytný pro vznik sněhu. Moučkový cukr je příliš jemný a mohou v něm být příměsi. Krystalový cukr je naopak příliš hrubý a špatně se rozpouští.
Co potřebujete na šlehání sněhu
Využití správných pomůcek usnadní a urychlí postup šlehání.
- Na šlehání sněhu budete potřebovat nádobu (mísu), ideálně s vyššími okraji a menším průměrem dna, a pokud možno elektrický šlehač s vhodnými metlami.
- Tip: Pokud se rozhodnete využít elektrický šlehač, nezapomeňte na něj nasadit správné šlehací metly. Další možností jsou ruční šlehače, nebo případně, jestli si chcete trochu "zaposilovat", využijte ruční metličku.
- Nádobu i metly určené ke šlehání sněhu nejprve odmastěte. Jakýkoliv přebytečný tuk by bránil správnému vyšlehání.
- Jeden z dalších tipů, který můžete využít pro lepší šlehání, je potřít stěny nádoby i metly šlehače rozkrojeným citronem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak správně šlehat sníh
Postup je snadný, ale začátečníci v něm někdy chybují.
- Bílky vložte do nádoby a přidejte špetku soli nebo lžičku vody. Šlehejte nejdříve na nižší rychlost, bílky se přitom napění a začnou nabírat vzduch.
- Ve chvíli, kdy bílky zbělají (pokud si recept vyžaduje přidání cukru do sněhu, přidejte ho v tuto chvíli), zvyšte rychlost a šlehejte, dokud nevznikne hustá pěna, která po zastavení šlehače zůstává v pevných špičkách.
- Pozor, abyste sníh nepřešlehali. Unikl by z něj potřebný vzduch a sníh by nebyl nadýchaný, tudíž by ani nedokázal vytvořit nadýchané těsto. Přešlehaný sníh by tvořil nežádoucí krupičky, naopak dobře našlehaný sníh je hladký a pevný.
- Bílky, které ušleháte do sněhu, okamžitě použijte, protože stáním sníh opět řídne.
- Sníh do těsta vmíchejte po částech a jen lehce ho "zabalujte", abyste z něj "nevytloukli" vzduch.
Přejeme mnoho sněhových úspěchů. Své znalosti o přípravě bílkového sněhu si s námi ověřte v krátkém kvízu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře