Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejoblíbenějšími dezerty jsou ty, kterým se říká retro zákusky, protože se prodávají v cukrárnách už po několik desítek let. Pokud se už neprodávají, možná je ještě naše maminky a babičky připravují podle starých rodinných receptů.

Málokdo si pamatuje, kde v mládí kupoval vepřovou kýtu nebo výborná jablka, ale každý si pamatuje svou oblíbenou cukrárnu a vůni zákusků, které v ní byly vystaveny. To dlouhé vybírání a rozhodování, které chuti dnes dáme přednost. 

Seznámíme vás se zákusky, které se připravují i dnes. Jejich základem je bílkový sníh.

Sněhoví ježci nebo harlekýnci

Připravovali se z bílkového sněhu s cukrem, který se lžící nakladl na plech a jeho okraje se vytahaly do vysokých ostrých špiček. Po jeho usušení v troubě se spodek ježka namočil do čokolády a do prohlubně mezi špičky se nastříkala kakaová šlehačka, která se pocákala čokoládou.

Laskonky s kokosem nebo ořechy

Jsou to další retro zákusky, které se připravují i v současnosti. Do sněhu z bílků, ušlehaných s cukrem ve vodní lázni, se zamíchaly strouhané ořechy nebo kokos. Na plech se lžící tvarovaly oválky, které se posléze usušily v troubě a plnily máslovým krémem.

Indiánky a velikonoční kuřátka

Milovaly je nejen děti, ale i dospělí. Bílkový sníh, šlehaný nad parou, se ozdobně nastříkal na kulaté dětské piškoty do podoby věžiček nebo kuřat. Pak je stačilo namočit do čokolády nebo do růžové a žluté polevy a kuřátkům domalovat zobáček a očka. 

Štafetkové roládky nebo řezy

Jsou další dobrůtkou z bílkového sněhu, který jen rozšleháme metlou, přidáme cukr, ořechy a mouku, a ve vrstvách pečeme na plechu. Spojíme kávovým krémem, nakrájíme kostky nebo smotáme do roládky a krájíme kousky, které částečně máčíme v čokoládě. 

Retro zákusky z ušlehaných bílků je vhodné připravovat, když zbydou bílky po jiném pečení. Vyzkoušejte si jejich přípravu a zaručujeme vám, že s nimi budete mít úspěch.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky