KVÍZ: Poznejte 10 variant zahušťování polévek a seznamte se s alternativami mouky
Správně zahuštěná polévka je výtečným pokrmem. Po zahuštění se chutě jednotlivých ingrediencí lépe propojí a polévka není jen řídkým vývarem, ale plnohodnotně vás zasytí. Polévka se pak snadno stane hlavním jídlem, které chutně doplníte domácím chlebem či jiným pečivem.
Kromě známé varianty, kdy pro zahuštění polévky použijete jíšku z mouky, existuje celá řada dalších možností. Díky tomu vlastně vůbec nepotřebujete mouku, abyste uvařili chutnou, hustou a vydatnou polévku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím zahustit polévku bez mouky
Pro přípravu polévky lze využít některou z následujících možností zahuštění:
- Osmažená cibulka: Rozmixujte ji nebo propasírujte přes sítko do polévky.
- Hustý rajský protlak: Je vhodný do rajské polévky či guláše.
- Strouhaná nebo rozmixovaná zelenina: Je kompatibilní především se zeleninovými nebo luštěninovými polévkami.
- Strouhaný syrový brambor: Brambor povařte společně s polévkou.
- Rozmačkané části brambor: Část brambor ponechte v polévce v celku a část rozmačkejte šťouchadlem na brambory.
- Jemné ovesné vločky: Pozvolna v polévce uvařte přibližně hrst vloček.
- Červená čočka: Je nutné být při jejím použití obezřetný, protože se velmi rychle rozvaří. Čočka je vhodná především do zeleninových polévek.
- Hraška: Skládá se z hrachu, směsi obilovin, kukuřice, rýže a jáhel.
- Obiloviny nebo luštěniny: Obiloviny (např. kroupy, pohanka) a luštěniny příznivě zvýší výživnou hodnotu pokrmu.
- Solamyl (bramborový škrob): Na 1 litr polévky potřebujete 3 dkg solamylu. Solamyl rozmíchejte v malém množství studené vody. Směs vmíchejte do vařící polévky a okamžitě odstavte. Tato varianta není vhodná pro polévky, které opakovaně ohříváte.
Komentáře