Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská polévka jako od babičky: Z čerstvých rajčat chutná božsky, voní skořicí a hřebíčkem a sladký nádech podpoří zkaramelizovaný cukr
Zdroj: Toprecepty, Simply Food

Je jednou z nejoblíbenějších dětských polévek, vždyť chuťově připomíná vůbec nepopulárnější dětské jídlo – rajskou omáčku. K rajské polévce sice maso a knedlík nedostanete, když do ní ale přidáte těstoviny nebo rýži, klidně vám nahradí i hlavní chod.

Rajčatová polévka nemusí být z protlaku

Když se řekne rajčatová polévka, spousta lidí si vybaví obědy ze školních a školkových jídelen. Právě tato polévka byla jedním ze světlých záblesků jinak v celkem monotónní nabídce polévek, které si většinou nikdo ani nedával. Rajskou ovšem děti zbožňovaly a zbožňují stále, stejně jako jakákoliv jiná rajčatová jídla, na nichž je láká hlavně červená barva. 

Ta původní retro rajská polévka se vyráběla obvykle z rajčatového protlaku, navíc se zahušťovala jíškou a po rajčatech moc nechutnala. Dětem ale bohatě stačilo, když v ní plavala těstovinová písmenka, s nimi už tak lákavě zbarvená polévka chutnala ještě lépe.

Chcete-li polévku povýšit na opravdu rajčatovou polévku, snadno ji připravíte i z čerstvých rajčat. Teď, když jsou keříky na zahrádkách rajčaty doslova obsypané, je to ideální řešení. 

Pravá rajská voní skořicí

Pokud uděláte rajčatovou polévku z čerstvých plodů, odmění se vám výraznou chutí rajčat a mnohem sytější červenou barvou. Tuto zeleninou polévku lze pojmout na mnoho způsobů. Může být připravena pouze z rajčat (místo těch velkých můžete použít i sladší cherry či datlová rajčátka) doplněných cibulí, výraznější barvu jí mohou přidat i červené papriky nebo červená řepa. Můžete se také držet klasiky a udělat jí podobně jako rajskou omáčku a do základu přidat i mrkev, petržel a celer.

I když rajčatová polévka přímo vyzývá k tomu dodat jí italský šmrnc pomocí bylinek, jako je bazalka, oregano nebo tymián, ta česká, kterou si spojujeme s dětstvím, voní po skořici, badyánu, novém koření, hřebíčku, bobkovém listu a citronové kůře stejně jako oblíbená omáčka. 

Jak vylepšit rajčatovou polévku?

Půvab domácí rajčatové polévky z pravých rajčat spočívá v delším vaření, díky němuž se zvýrazní všechny chutě a polévka zhoustne i bez toho, aniž byste do ní museli přidávat mouku. Díky těmto krokům z ní pak uděláte přímo delikatesu. 

  • Dokonalá rajčatová polévka by měla být krásně hladká a jemná. Nejdůležitější je proto z rajčat odstranit slupku. Je to poměrně snadné – slupku stačí jen naříznout do kříže, pak rajčata spařit horku vodou a zchladit studenou, což usnadní jejich loupání. Chcete-li polévku ještě jemnější, můžete vydlabat i semínka. Pokud máte čerstvých rajčat málo, je možné je doplnit těmi z konzervy.
  • Intenzívnější chuti dosáhnete, když rajčata předem upečete v troubě při teplotě 200 °C. Rajčata je navíc třeba zakápnout olejem, díky němuž se opečou krásně dozlatova. Rajčata můžete klidně opékat již bez slupky. 
  • Základ na polévku, tedy najemno nakrájenou cibuli a mrkev, je nejlepší osmahnout na másle dozlatova. Máslo také zajistí příjemnější chuť. Zeleninu je navíc dobré zasypat trochou cukru a nechat jej zkaramelizovat. To přispěje k příjemně sladké chuti polévky. Zajímavě polévku oživíte i přidáním trochy červeného vína, které necháte odpařit. 
  • Na cibulovo-mrkvový základ už stačí jen dát rajčata a koření a vše zalít zeleninovým vývarem, samozřejmě nejlépe domácím. Polévku pak vařte nepřikrytou, dokud se neodpaří co nejvíc tekutiny a polévka dostatečně nezhoustne. Nakonec už polévku jen rozmixujete ponorným mixérem dohladka, případně ji můžete navíc ještě propasírovat přes sítko, aby byla ještě jemnější.

Recept na rajčatovou polévku s těstovinami

Rajčatová polévka chutná báječně samotná, můžete ji ale zjemnit i trochou smetany nebo ji udělat sytější přidáním uvařené rýže či těstovin. A jak ji tedy připravíte?

Budete potřebovat: 3 lžíce másla nebo oleje, 1 větší cibuli, 1 a ½ mrkve, 700 g čerstvých rajčat, 1 lžíci třtinového cukru, 1 l zeleninového vývaru, sůl, pepř, 1 bobkový list, 1 svitek skořice, 1 badyán, 2 hřebíčky, trochu strouhané citronové kůry, 100 g těstovinových písmenek, případně strouhaný sýr a bylinky na ozdobu. 

  1. Rajčata omyjte, spařte a oloupejte. Troubu předehřejte na 200 °C, rajčata dejte na plech, pokapejte je olejem a dejte péct do trouby cca na 10 minut. 
  2. Cibuli oloupejte a nasekejte najemno, mrkev oškrabejte a nakrájejte najemno nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. Na pánvi rozehřejte máslo a na něm osmahněte cibuli a mrkev. Posypejte zeleninu cukrem a nechte zkaramelizovat. Nakonec přidejte rajčata a koření, vše zalijte vývarem a vařte do zhoustnutí až 30 minut. 
  3. Do hotové polévky přidejte uvařené těstoviny a před podáváním jim můžete ozdobit bylinkami nebo strouhaným sýrem. 

Náš tip: Rajskou polévku jen z protlaku si můžete uvařit podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více