Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Trojbarevné likérové skleničky: Připravte si dezert jako z luxusní restaurace
Zdroj: Toprecepty

Milujete likérové špičky s vaječným koňakem, ale netroufáte si na jejich přípravu? Vyzkoušejte recept na likérové skleničky, které jsou stejně lahodné, ale postup je podstatně jednodušší. Obejdete se totiž bez zdobící cukrářské špičky.

Výroba skleničkových likérových špiček je sice náročnější než jiné dezerty do skleničky, ale není to nic, co by se nedalo zvládnout. Recept však vyžaduje spoustu čekání, než krémy vychladnou. Proto je lepší si přípravu rozvrhnout do dvou dnů, aby se krémy mohly vychladit přes noc v lednici.

Recept na likérové skleničky

Na likérové skleničky je potřeba udělat likérový krém, čokoládový krém a pěnu. Dále pak budete potřebovat cukrářské piškoty. Z uvedených surovin naplníte asi 8 skleniček.

Likérový krém

Likérový krém uděláte z 30 g žloutků, 90 g smetany ke šlehání, 60 g mléka, 75 g Salka, 60 g rumu a 60 g sušeného mléka.

  • Žloutky, smetanu, mléko a Salko dejte do rendlíku a za stálého míchání nechte zahřát na 85 °C. Odstavte z plotny, přilijte rum, promíchejte a vložte do lednice. Vychladlý krém pak zahustěte sušeným mlékem.
  • Pokud si chcete práci trochu ulehčit, můžete místo likérového krému použít kupovaný vaječný koňak, který pouze zahustíte sušeným mlékem.

Čokoládová pěna

Na čokoládovou pěnu si připravte 250 g smetany ke šlehání, 50 g hořké čokolády a 1,5 plátku želatiny.

  • Želatinu namočte do studené vody. Ohřejte trochu smetany a přimíchejte do ní čokoládu, aby se rozpustila. Přidejte želatinu, zbytek studené smetany, promíchejte a zakryté potravinářskou fólií dejte vychladit do lednice. Těsně před servírováním vyšlehejte do pěny za pomocí šlehače.

Čokoládový krém

Na čokoládový krém budete potřebovat 300 g smetany ke šlehání, 60 g žloutků, 50 g cukru, 150 g hořké čokolády a 50 g změklého másla.

  • Smetanu, žloutky a cukr zahřejte v rendlíku na 85 °C. Odstavte z plotny, přidejte čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Nechte vychladnout, následně přidejte změklé máslo a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Před použitím skladujte krém v lednici.

Plnění skleniček

Za pomoci cukrářského sáčku (případně i klasické lžíce) krémy postupně nanášejte do skleniček tak, aby byl každý krém ve skleničce zastoupen dvakrát. Na první vrstvu dole dejte rozlámané cukrářské piškoty, stejně tak i na předposlední. Nahoru můžete nasypat hoblinky čokolády, mleté oříšky nebo třeba strouhaný kokos.

Pokud vás dlouhý postup ještě neodradil a dočetli jste až sem, udělali jste dobře. Následující videorecept vás opravdu přesvědčí o tom, že s trochou trpělivosti likérové skleničky zvládne udělat každý. Přejeme, ať vám chutnají.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli