Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit ovesné mléko. Rostlinný nápoj zvládnete připravit snadno, rychle a levně
Zdroj: Pixabay, Karina Pančenko

Rostlinná mléka různého druhu jsou velmi populární. Můžeme si je koupit buď v sušeném nebo tekutém stavu. Jejich použití je velmi jednoduché, používáme je obdobně jako mléko kravské, ať už jako nápoj nebo při vaření.

Alternativa mléka kravského

Rostlinná mléka jsou zajímavou a chutnou alternativou mléka kravského. Oceníme je především, když nechceme nebo nemůžeme konzumovat mléko kravské, ale jsou i zajímavým zpestřením jídelníčku. Kromě toho, že se dají koupit, můžeme si je připravit sami. Není na tom nic složitého. Vyzkoušet můžeme mléko ořechové (např. mandlové), sójové, makové nebo ovesné.

Jak připravit ovesné mléko

Na neochucené ovesné mléko nám stačí ovesné vločky a voda. Při postupu dodržujeme čistotu.

  • Připravíme si ovesné vločky a vodu v poměru 1:2. Tzn. na jeden hrnek ovesných vloček potřebujeme dva hrnky vody.
  • Řidší nebo hustší mléko získáme úpravou poměru vody a ovesných vloček. Někomu více vyhovuje poměr tři až čtyři díly vody na jeden díl vloček.
  • Chladnou vodu promícháme s vločkami a necháme 15 až 30 minut stát.
  • Poté směs rozmixujeme.
  • Dále položíme nad mísu nebo hrnec síto (či tkaninu např. dětskou plenu) a do síta nalijeme kašovitou směs.
  • Necháme mléko překapat, nakonec mléku ještě trochu pomůžeme promícháním kašovité směsi nebo "ždímáním" tkaniny.
  • Jestli zvolíme síto nebo tkaninu k překapávání, záleží na tom, jestli nám vadí či nevadí, když v mléce zůstanou částečky ovesných vloček.
  • Hotové mléko spotřebujeme co nejdříve. V lednici ho sice můžeme skladovat až pět dnů, ale vzhledem k tomu, jak je příprava jednoduchá, připravíme si ho snadno vždy podle potřeby
  • Do konzumace mléko skladujeme v dobře uzavřené nádobce (např. ve šroubovací sklenici) v ledničce. Mléko se pozvolna "usadí", proto jím před použitím zatřepeme.
  • Sušinu, která nám zůstane po pasírování, využijeme do dalších pokrmů. Bylo by škoda ji vyhodit. Je vhodná např. do polévek, nákypů, kaší nebo karbanátků.
  • Ovesné mléko můžeme používat jako nápoj, přidávat ho do kávy nebo do smoothies, hodí se do kaší a k cereáliím. Je vhodné do těst.
  • Tip: Můžeme vyzkoušet ovesné vločky před namočením propláchnout studenou vodou, někomu pak více vyhovuje chuť. Není to ale nutné.

Jak dochutit ovesné mléko

Ovesné mléko podle potřeby dochutíme. Můžeme s ním např. rozmixovat datle (bez pecek), přidat med, sladký sirup (např. datlový, javorový), trochu kakaa nebo oblíbené ovoce (např. banány).

 
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky