Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Likérové špičky a koňakové špice označují cukrářský výrobek, který má tvar čokoládové homole s čepičkou krému na špičce, postavené na piškotu. Uvnitř kakaového těsta najdeme náplň z vaječného likéru.

Likérové neboli koňakové špičky nejsou zákuskem, jehož příprava by byla vhodná pro začátečníky. Postup při výrobě špiček se skládá z několika kroků, které se jeden bez druhého neobejdou. Nicméně existují i jednodušší varianty špiček, které zvládne každá kuchařka – rozhodující je vždy složení a chuť zákusku.

Jak připravit klasické likérové špičky

Postup sestává z několika důležitých kroků:

  1. Jako základ pro zákusky potřebujeme koupené nebo domácí kulaté piškoty - buflery. Rozložíme je na podnos a každý kousek potřeme rozpuštěnou čokoládou. Je to proto, aby se likérová náplň nevsákla do piškotu.
  2. Příprava těsta na špičky - svaříme 200 ml vody, 140 g krupicového cukru, 40 g hladké mouky a 10 g kakaa do husté kaše, kterou zakryjeme fólií a necháme vychladnout. Kaši vyšleháme s 200 g másla nebo ztuženého tuku Omega.
  3. Krém vložíme do cukrářského sáčku se speciální zdobičkou na špičky. Na piškoty stříkáme duté komínky. Do dutin nalijeme vaječný koňak zahuštěný sušeným mlékem. Po zatuhnutí nastříkáme na špičky ozdobné věžičky - čepičky.
  4. Po důkladném vychlazení budeme špičky namáčet do rozpuštěné čokolády s kapkou oleje. Volíme vyšší hrnek, kam můžeme celou špičku ponořit. Pracujeme rychle, aby se krém neuvolnil od bufleru. Špičky odkládáme na mřížku.

Moučníky s chutí likérových špiček

Jsou oblíbené jako zákusky, ale jejich příprava je o dost snazší:

  • Špičky do skleniček se skládají z piškotu, čokoládového krému, vrstvy likérového krému se želatinou a čokoládové polevy.
  • Likérové pralinky tvoří vrstva piškotové hmoty, natlačená do pralinkových formiček a naplněná likérem. Zavíčkujeme je rozpuštěnou čokoládou.
  • Likérový dort připravíme z kakaového piškotu, potřeného šlehačkou s mascarpone a vaječným koňakem. Dort ozdobíme čokoládovou polevou.
  • Likérové řezy připravíme stejně jako dort, ale místo piškotu můžeme použít cukrářské piškoty, naskládané na dno formy.

O jeden z oblíbených receptů se s vámi podělíme ve videu - likérové špičky do skleničky, které si můžeme připravit k odpolední kávě nebo je podávat na oslavě:

Sladké drobečky

Nemáme-li speciální nástavec na tvorbu likérových špiček, pomůžeme si jednoduše. Z cukrářského sáčku s rovnou špičkou stříkáme na piškoty spirálovitě krém do tvaru trubiček. Také můžeme použít silikonovou formu na špičky, kam těsto odlijeme a po ztuhnutí vyloupneme. Trubičky pak přilepíme na piškot, naplníme vaječným likérem, vytvoříme čepičku a po ztuhnutí namočíme do rozpuštěné čokolády.

Komentáře

Další tipy a triky