Likérové špičky mají označení retro zákusky. Vykouzleme z nich moderní moučník
Likérové špičky a koňakové špice označují cukrářský výrobek, který má tvar čokoládové homole s čepičkou krému na špičce, postavené na piškotu. Uvnitř kakaového těsta najdeme náplň z vaječného likéru.
Likérové neboli koňakové špičky nejsou zákuskem, jehož příprava by byla vhodná pro začátečníky. Postup při výrobě špiček se skládá z několika kroků, které se jeden bez druhého neobejdou. Nicméně existují i jednodušší varianty špiček, které zvládne každá kuchařka – rozhodující je vždy složení a chuť zákusku.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit klasické likérové špičky
Postup sestává z několika důležitých kroků:
- Jako základ pro zákusky potřebujeme koupené nebo domácí kulaté piškoty - buflery. Rozložíme je na podnos a každý kousek potřeme rozpuštěnou čokoládou. Je to proto, aby se likérová náplň nevsákla do piškotu.
- Příprava těsta na špičky - svaříme 200 ml vody, 140 g krupicového cukru, 40 g hladké mouky a 10 g kakaa do husté kaše, kterou zakryjeme fólií a necháme vychladnout. Kaši vyšleháme s 200 g másla nebo ztuženého tuku Omega.
- Krém vložíme do cukrářského sáčku se speciální zdobičkou na špičky. Na piškoty stříkáme duté komínky. Do dutin nalijeme vaječný koňak zahuštěný sušeným mlékem. Po zatuhnutí nastříkáme na špičky ozdobné věžičky - čepičky.
- Po důkladném vychlazení budeme špičky namáčet do rozpuštěné čokolády s kapkou oleje. Volíme vyšší hrnek, kam můžeme celou špičku ponořit. Pracujeme rychle, aby se krém neuvolnil od bufleru. Špičky odkládáme na mřížku.
Moučníky s chutí likérových špiček
Jsou oblíbené jako zákusky, ale jejich příprava je o dost snazší:
- Špičky do skleniček se skládají z piškotu, čokoládového krému, vrstvy likérového krému se želatinou a čokoládové polevy.
- Likérové pralinky tvoří vrstva piškotové hmoty, natlačená do pralinkových formiček a naplněná likérem. Zavíčkujeme je rozpuštěnou čokoládou.
- Likérový dort připravíme z kakaového piškotu, potřeného šlehačkou s mascarpone a vaječným koňakem. Dort ozdobíme čokoládovou polevou.
- Likérové řezy připravíme stejně jako dort, ale místo piškotu můžeme použít cukrářské piškoty, naskládané na dno formy.
O jeden z oblíbených receptů se s vámi podělíme ve videu - likérové špičky do skleničky, které si můžeme připravit k odpolední kávě nebo je podávat na oslavě:
Sladké drobečky
Nemáme-li speciální nástavec na tvorbu likérových špiček, pomůžeme si jednoduše. Z cukrářského sáčku s rovnou špičkou stříkáme na piškoty spirálovitě krém do tvaru trubiček. Také můžeme použít silikonovou formu na špičky, kam těsto odlijeme a po ztuhnutí vyloupneme. Trubičky pak přilepíme na piškot, naplníme vaječným likérem, vytvoříme čepičku a po ztuhnutí namočíme do rozpuštěné čokolády.
Komentáře