Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křehké a křupavé okurky jsou osvěžující pochoutkou hlavně v letním období. Jejich chuť je v tomto období nejintenzivnější, ty skleníkové mimo sezónu nemají tak výraznou chuť. Většinou je konzumujeme se slupkou, někdy slupku loupeme. Kdy a proč je to potřeba?

Okurková slupka obsahuje vitamíny K a C, jsou v ní také minerály jako draslík, které jsou důležité pro výživu. Svěže zelená barva slupky pokrm barevně rozzáří. I chuť okurky se slupkou je intenzivnější. Proto tyto plody loupeme jen v nezbytném případě. Ať už je později loupeme nebo ne, vždy musíme okurky dobře omýt. 

Loupat nebo neloupat okurky

Důvodů k loupání je několik, možná vás některý přesvědčí.

  • Okurková slupka je pro lidi s citlivým žaludkem hůře stravitelná. Mohla by je v žaludku tlačit. Pokud často trpíte pocitem "kamení" v žaludku, doporučujeme konzumovat okurky loupané.
  • Starší okurky někdy bývají hořké. Oloupání slupky je první pomoc, pak následují další kroky.
  • Pokud máte podezření, že okurky byly pěstované pomocí chemických postřiků, raději slupku oloupejte.
  • Okurku oloupejte, pokud připravujete jemnou pomazánku, salát nebo jiný pokrm, kde by slupka vadila.
Pamatujete si okurkový salát ze školní či podnikové jídelny nebo ten běžný hospodský? Připravovaly se podle norem ČSN a jeden z nich jsme pro vás natočili jako videorecept.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli