Tarator

Nadja Kuchařka: Nadja

2-3 porce Studená kuchyně 18 názorů

Suroviny

200-400 g okurky salátové (jak kdo má rád)-oloupat,nakrájet na drobné kostičky
trocha soli
400-500 ml jogurtu bílého hustého (1 velký)
kopr drobně nakrájený
česnek jemně utřený - podle chuti, lze i vynechat,kdo ho nemůže
ořechy vlašské drobně nasekané, NE mleté (nemusí být, já nedávám)
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kostičky okurky dát do misky, trochu osolit a nechat vypotit. Potom vmíchat jogurt a kopr. To je základ - nechá se jíst i takto.

  2. Kdo může, přidá česnek. Kdo chce, přidá ořechy. V každém případě je nutné nechat dobře vychladit. Vynikající osvěžení v horkých dnech.

Poznámka

Jogurt by měl být co nejhustší - rozředí ho šťáva z okurky.

Dobrý je řecký jogurt, a v Lidlu mívají hustý, moc dobrý, ale dost tučný jogurt

"PILOS, jogurt bílý smetanový 10%, 400g za 11,90 Kč".

Máš-li jogurt řídký, nech ho odkapat na sítku vyloženém plátýnkem nebo utěrkou.

Je to bulharský recept, který jsem dostala od kamarádky, která měla manžela z Bulharska.

Něco teorie:http://cs.wikipedia.org/wiki/Tarator

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 18 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Tarator

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Pravy bulharsky tarator je z jogurtu, v bulharstine zvanem "kyselo mljako", tedy ne z kyseleho mleka

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    radek: ;-) v poznámce jsem psala, že mám jak recept, tak i název od rodilého Bulhara, nic jsem neměnila.
    :-O A když se podíváš na Wikipedii, tak je tam také uváděn jogurt.
    :-O Řecké tzatziki jsou podobné, i když ne stejné.
    :-O Tarator z kyselého mléka je připravován v Makedonii (podle Wikipedie).
    A určitě bude mít spoustu krajových variant.

    Odpovědět

  • radek radek(neregistrovaný)

    Toto ale není recept na tarator, to že to takto nazývá autorka receptu, ještě neznamená, že je to tarator. Pravý tarator by byl z kýšky. To co tu autorka popisuje jsou spíš řecké caciky.

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    Karel: to co popisuješ, je vpodstatě doma vyráběný jogurt. :-p
    http://www.toprecepty.cz/recept/20016-jogurt--z-tr...

    Odpovědět

  • Karel Karel(neregistrovaný)

    Místo jogurtu je lepší použít tzv. kyselo...1-4l mléka svařit, nechat vychladnout asi na 40C, vmíchat jofurt, dle litrů od malého až po velký bílý, více se neztratí. Přikrýt pokličkou, zabalit do deky a dát do chladna. Druhý den máte neuvěřitelně chutné kyselo.Po rozmíchání ovoce lze i jako jogurt.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Toto jsme měli dnes k obědu, nedávám ořechy. A teď v tomhle hicu naprosto prima osvěžení. :-p:yes:
    Použila jsem hustý Choceňský jogurt. Budu dělat opět, ale z domácího kefíru, mám ho hodně a je také dosti hustý, pak přidám i fotečky. Dnes se mi fakt fotit nechtělo, lenora způsobená přehřátím organismu :-8:-O, nevím zda je to odborná diagnoza, ale zmáhá mě i jen pohyb prstů na klávesnici :-D:-D:-D;-);-);-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Poznám ako klasickú bulharskú studenú polievku, teraz si skoro denne robím. Jogurt riedim vodou, cesnakom a kôprom nešetrím, pokvapkám oliváčom, orechy vynechávam. Vychladené báječne osvieži.
    Na Balkáne vedia, prečo to milujú...
    Zaslúži si tento recept kopec bodov...:yes:

    Odpovědět

  • dolfajs dolfajs(neregistrovaný)

    Letos v lete jsem byl v Bulharsku a taratoru sem se mohl uzrat...na Vasich fotkach vypada hodne huste...v Bulharsku byl o dost ridsi,ale i tak vyzkousim :-p

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    Eli, děkuji,hlavně za pěkné fotečky a ať chutná!

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Tarator zmám ještě malinko jinak, spíše jako studenou polévku, do které patří kefír nebo podmáslí, ale i takto jako salát je vynikající...:-p
    Přidávám foto a bod :yes::-).

    Odpovědět

  • drahulin drahulin

    Často dělám,je to dobré a osvěžující.:-p

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka

    Taky znám,ale v Bulharsku mi to moc nechutnalo(asi neměli dobrý jogurt)budu to muset vyzkoušet podle tvého receptu :-8:yes::-D

    Odpovědět

  • jirka66 jirka66

    Určitě moc dobré:-p:-pPosílám bod a určitě brzy vyzkouším:yes::yes:

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    To jsem ještě nezkoušela s ořechy,ale musí to být mňamka,v létě ideální.dávám bod:yes::-K

    Odpovědět

  • Lusinda79 Lusinda79

    Znám a je to výborné:yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: bulharský tarator jogurt pilos salát tarator okurkový tarator tarator salát pilos pilos jogurt ¨¨tor recepty recept na tararor řecký jogurt recept řecký tarator okurkové caciky recept recke caciky co jsou caciky recept na bulharský tarator tara tor jak se dělá tarator tartor recept na caciky recept na tarator s ořechy

Zapomněl/a jsem heslo