Sýrové variace
K oslavám příchodu Nového roku neodmyslitelně patří obložené mísy. Načerpejte inspiraci v našem receptu a připravte sýrovou obloženou mísu s několika druhy chuťovek, které zmizí ze stolu tak rychle, že ani nebudete vědět jak.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 740 kJ / 655 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 44,18 g |
Tuky | 45,75 g |
Vláknina | 1,80 g |
Cholesterol | 105 mg |
Sodík | 1,75 g |
Sůl | 4,38 g |
Sacharidy | 15,73 g |
Postup přípravy
Krok 1: Plátek sýru potřeme krémem, na něj dáme šunku, opět potřeme. Pokračujeme do té doby, než máme 5-6 vrstev.
Krok 2: Poslední vrstva může být buď sýr a nebo šunka.
Vše zabalíme do potravinářské fólie nebo alobalu a dáme do ledničky ztuhnout. Krok 3: Pak ostrým nožem nakrájíme na čtverečky, párátkem připíchneme kostičku papriky na ozdobu. Krok 4: Kolečko hermelínu plošně rozkrojíme nožem a ostrou lžičkou vydlabeme vnitřek tak, abychom ho nepoškodili. Krok 5: Vydlabanou hmotu utřeme s kouskem másla, můžeme přidat i prolisovaný česnek a nebo bylinky podle chuti. Krok 6: Přimícháme drobně pokrájenou šunku a papriku a obě poloviny naplníme touto směsí. Pak je k sobě přitiskneme a dáme vychladit. Krok 7: Kolečko hermelínu pak rozkrojíme jako dort na jednotlivé výseče a ozdobíme buď paprikou a nebo podle své fantazie. Krok 8: Sýr dáme do mikrotenového sáčku a ten ponoříme do nádoby s horkou vodou, až se rozpustí na měkkou hmotu. Dáme pozor, aby se tam nedostala voda, proto vršek sáčku vysuneme ven a přiklopíme pokličkou. Krok 9: Až sýr změkne, vyklopíme ho na podložku (mně se osvědčil obrácený plech na pečení) a válečkem ho upravíme do tvaru obdélníku. Necháme vychladit a pak na něj narovnáme plátky šunky. Krok 10: Tu potřeme touto náplní - utřeme kousek másla a nějaký měkký sýr, utřený česnek a drobně nakrájenou papriku. Hezky se v náplni vyjímá červená, žlutá a zelená barva. Krok 11: Připepříme pepřem čtyř barev a vše pak natřeme na sýrový plát se šunkou. Zatočíme do tvaru rolády, zabalíme a dáme chladit. Po ztuhnutí ostrým nožem nakrájíme plátky. Krok 12: Je podobný hermelínu, ale vyrobený v trojúhelníkovém provedení. Rozkrojíme ho stejně jako hermelín, vydlabaný vnitřek smícháme s máslem, utřeným česnekem, do této směsi vmícháme 2 lžíce na jemné plátky nakrájených vlašských ořechů. Naplníme obě poloviny, přitiskneme je k sobě, vychladíme a krájíme na plátky. Krok 13: Z plátkového uzeného kulatého sýru připravíme dortík jako holandské řezy. Náplně uděláme podle toho, které máme rádi. Vždy je nutné připravit alespoň den předem, aby se vše řádně vychladilo a uleželo, že ostrý nůž na krájení je nutnost, netřeba připomínat. Krok 14: Ke kuličkám hroznového vína je nejvhodnější sýr gouda, s eidamem to není ono.
Vše zabalíme do potravinářské fólie nebo alobalu a dáme do ledničky ztuhnout. Krok 3: Pak ostrým nožem nakrájíme na čtverečky, párátkem připíchneme kostičku papriky na ozdobu. Krok 4: Kolečko hermelínu plošně rozkrojíme nožem a ostrou lžičkou vydlabeme vnitřek tak, abychom ho nepoškodili. Krok 5: Vydlabanou hmotu utřeme s kouskem másla, můžeme přidat i prolisovaný česnek a nebo bylinky podle chuti. Krok 6: Přimícháme drobně pokrájenou šunku a papriku a obě poloviny naplníme touto směsí. Pak je k sobě přitiskneme a dáme vychladit. Krok 7: Kolečko hermelínu pak rozkrojíme jako dort na jednotlivé výseče a ozdobíme buď paprikou a nebo podle své fantazie. Krok 8: Sýr dáme do mikrotenového sáčku a ten ponoříme do nádoby s horkou vodou, až se rozpustí na měkkou hmotu. Dáme pozor, aby se tam nedostala voda, proto vršek sáčku vysuneme ven a přiklopíme pokličkou. Krok 9: Až sýr změkne, vyklopíme ho na podložku (mně se osvědčil obrácený plech na pečení) a válečkem ho upravíme do tvaru obdélníku. Necháme vychladit a pak na něj narovnáme plátky šunky. Krok 10: Tu potřeme touto náplní - utřeme kousek másla a nějaký měkký sýr, utřený česnek a drobně nakrájenou papriku. Hezky se v náplni vyjímá červená, žlutá a zelená barva. Krok 11: Připepříme pepřem čtyř barev a vše pak natřeme na sýrový plát se šunkou. Zatočíme do tvaru rolády, zabalíme a dáme chladit. Po ztuhnutí ostrým nožem nakrájíme plátky. Krok 12: Je podobný hermelínu, ale vyrobený v trojúhelníkovém provedení. Rozkrojíme ho stejně jako hermelín, vydlabaný vnitřek smícháme s máslem, utřeným česnekem, do této směsi vmícháme 2 lžíce na jemné plátky nakrájených vlašských ořechů. Naplníme obě poloviny, přitiskneme je k sobě, vychladíme a krájíme na plátky. Krok 13: Z plátkového uzeného kulatého sýru připravíme dortík jako holandské řezy. Náplně uděláme podle toho, které máme rádi. Vždy je nutné připravit alespoň den předem, aby se vše řádně vychladilo a uleželo, že ostrý nůž na krájení je nutnost, netřeba připomínat. Krok 14: Ke kuličkám hroznového vína je nejvhodnější sýr gouda, s eidamem to není ono.
Zveřejněno 27. 11. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sýrové variace
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1WEq
Moje poznámka
Sýrové variace
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1WEq
Nejnovější recepty
Zapečené palačinky podle ČSN
Přidáno před 8 hodinami
Lískooříškoví brumíci bez přidaného cukru
Přidáno před 9 hodinami
Tvarohovo-meruňková zmrzlina
Přidáno před 11 hodinami
Quinoa s rajčaty a bazalkou
Přidáno před 12 hodinami
Makovec pro diabetiky
Přidáno 19. 3. 2025 20:20
Smažené rýžové nudle
Přidáno 19. 3. 2025 17:03
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Huverka před 13 minutami
Smetanové gnocchi se žampiony a pórkem
Huverka před 20 minutami
Vepřové kostky na houbách
uhor13 před 2 hodinami
Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)
Cejenka před 2 hodinami
Kuře na másle a česneku
Dagemar před 2 hodinami
Zapečené kuřecí medailonky
Patriktesar před 2 hodinami
Kuře v županu
Andyzvesnice před 3 hodinami
Vaječná omeleta s mrkví a hráškem
Andyzvesnice před 3 hodinami
Tortilla plněná kuřecím masem
Andyzvesnice před 3 hodinami
Ševcovský mls, sloní žrádlo
Slavista62 před 3 hodinami
Tématické fráze:
syrova rolada recept,
sýrové rolády,
sýrová roláda náplně,
www primanapady.cz,
primanapady.cz,
sýrové řezy,
sýrová roláda s ořechy,
nápln do sýrové rolády,
sýrové recepty,
staré recepty bruselský dort,
sýrová roláda hermelínová náplň,
syrova rolada,
primanapady,
křenová sýrová roláda,
náplně do sýrové rolády,
syrova rolada s hermelinem,
sýrový roláda,
náplně do sýrových rolád,
sýrový dortík,
prima napady cz
Suroviny:
sýr plátkový,
šunka,
krém,
paprika čerstvá červená,
sýr hermelín,
máslo,
česnek,
bylinky,
šunka,
paprika,
sýr eidam,
šunka,
máslo,
sýr tavený,
česnek,
paprika čerstvá červená,
pepř čtyř barev,
sýr brie,
máslo,
česnek,
ořechy vlašské,
sýr,
Komentáře (20)