

Sýrové variace
Suroviny
- Jsou uvedeny u postupu.
Postup přípravy receptu
HOLANDSKÉ ŘEZY:
Krájený sýr eidam o síle cca 3 mm (raději 45%), na plátky nakrájenou šunku, krém Bonjoure s křenovou příchutí čerstvou papriku různých barev.
Plátek sýru potřeme krémem, na něj dáme šunku, opět potřeme a tak to opakujeme až máme 5-6 vrstev. Poslední vrstva může být buď sýr a nebo šunka. Vše zabalíme do potravinářské fólie nebo alobalu a dáme do ledničky ztuhnout. Pak ostrým nožem nakrájíme na čtverečky, připíchneme kostičku papriky na ozdobu.PLNĚNÝ HERMELÍN:
Kolečko hermelínu plošně rozkrojíme nožem a ostrou lžičkou vydlabeme vnitřek tak, abychom ho nepoškodili. Vydlabanou hmotu utřeme s kouskem másla, můžeme přidat i prolisovaný česnek a nebo bylinky podle chuti. Přimícháme drobně pokrájenou šunku a papriku a obě poloviny naplníme touto směsí. Pak je k sobě přitiskneme a dáme vychladit. Kolečko hermelínu pak rozkrojíme jako dort na jednotlivé výseče a ozdobíme buď paprikou a nebo podle své fantazie.SÝROVÁ ROLÁDA
Plátek sýru eidam, cca 15-20 dkg, dáme do mikrotenového sáčku a ten ponoříme do nádoby s horkou vodou, až se rozpustí na měkkou hmotu. Dejte pozor, aby se tam nedostala voda, proto vršek sáčku vysuňte ven přiklopte pokličkou. Až sýr změkne, vyklopte ho na podložku, mně se osvědčil obrácený plech na pečení a válečkem ho upravte do tvaru obdélníku. Nechte vychladit a pak na něj narovnejte plátky šunky. Tu posléze potřete touto náplní: Utřete kousek másla a nějaký měkký sýr, utřený česnek a drobně nakrájenou papriku. Hezky se v náplni vyjímá červená, žlutá a zelená barva. Připepřete pepřem čtyř barev a vše pak natřete na sýrový plát se šunkou. Zatočte do tvaru rolády, zabalte a dejte chladit. Po ztuhnutí ostrým nožem nakrájejte plátky.PLNĚNÝ SÝR BRIE:
Je podobný hermelínu, ale vyrobený v trojúhelníkovém provedení. Rozkrojíme ho stejně jako hermelín, vydlabaný vnitřek smícháme s máslem, utřeným česnekem, do této směsi vmícháme 2 lžíce na jemné plátky nakrájených vlašských ořechů. Naplníme obě poloviny, přitiskneme je k sobě, vychladíme a krájíme na plátky.UZENÝ SÝROVÝ DORTÍK – mísa č. 2:
Z plátkového uzeného kulatého sýru připravíme dortík jako holandské řezy. Náplně uděláme podle toho, které máme rádi. Vždy je nutné připravit alespoň den předem, aby se vše řádně vychladilo a uleželo, že ostrý nůž na krájení je nutnost, netřeba připomínat.Ke kuličkám hroznového vína je nejvhodnější sýr gouda, s eidamem to není ono.
Někdy se stane, že pokud je v místnosti příliš teplo, tak hlavně sýrová roláda se přilepí k tácu. Lze to vyřešit tím, že její nakrájené plátky položíte na plátek rohlíku. A nebo ji raději rychle sníte a rohlíky nebudete potřebovat.
Poznámka od kuchařky
Je zde mnoho pěkných, určitě i chutných receptů, které ráda vyzkouším. Proto jsem i já přispěla svojí troškou do mlýnu a pokud jsem některé z vás také inspirovala, jsem za to ráda.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Sýrové variace
-
Díky moc za inspiraci
. Manžel dnes slaví 40. narozeniny, tak jsem se pustila do tvoření a až naše nejmenší půjde po obědě chrnět, už jen nachystám na mísu
-
To je škoda jíst
-
... máš to moc hezké! Bodík
-
+14.
To je paráda
-
Jak to že mi tohle uteklo???
No vida, alší do repertoáru
-
Jani tak mám vytištěno,a určitě recepty udělám.
Prima nápady.
-
Jani, tak jsem ty tvoje super receptiky spachala.
Tedy ne uplne vsechny. Udelala jsem syrovou roladu, plneny "hermelin" s naplni orechovou a holandske rezy upravene (nemame tu creme bonjour). Pouzila jsem smes masla, ricotty a mascarpone a do toho trochu krenu (z konzervy - jiny tu nesezenu
). Uspech jsem mela obrovsky. Dokonce mi navsteva rekla, ze bych se vyrobou mohla zivit.
Nenechala jsem vsechny zasluhy na sobe, ukazala jsem jim i tvuj obrazek. Chtela jsem ti poslat dalsi bodik, ale jeden jsem ti uz dala, tak dalsi nemuzu
-
tento receptík mi nějak utekl
, ale díky hafíkov jsem jej objevila
a recepty jsou báječné, už je mám v oblíbených a zcela určitě si na silvestra rodinka pochutná
a posílám bodík už 13.
-
Na pohled moc pěkné a asi to bude i dobré. Určitě vyzkouším, jen ty holandské řezy znám pod názvem bruselské, ale ono je to asi jedno, hlavně že to chutná.
-
Velmi lákavý tácek, hned bych si ďobla
-
Jani, díky moc za inspiraci
.
+10
-
Chtěla jsem si tento recept vytisknout, ale tiskne se mi jen nadpis a pak poznámka
-
parada, ukladam.
9
-
"Sodoma Gomora"
, tolik inspirace
-
Jani, děkuji za pochvalu, ale jak říká stará Škopková: Pane, doktore, taková " orchije", tu si naše Blažena ani nezaslouží ...