Mátovo - meduňkový cukr

Suroviny

cukr krystal nebo krupice
meduňka - (lístky)
máta - (lístky)

Postup přípravy receptu

  1. Lístky natrháme na menší kousky a spolu s cukrem třeme v hrubším hmoždíři. Chvíli to trvá, musíte mít trochu trpělivosti. Já jsem ve finále ještě malinko projela tyčovým mixérem, ale ne moc nebo z toho bude ve finále cukr moučkový :-)

Poznámka od kuchařky

Není to samozřejmě recept jako takový, spíš taková rada, jak ovonět cukr a ozvláštnit s ním nějaký dezert.

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Komentáře k receptu Mátovo - meduňkový cukr

  • 1974andrea 1974andrea (autorka receptu)

    sunny.sofi:Zatím ho mám týden uzavřený ve skleničce, nevlhne, tak myslím, že ještě vydrží déle.

    Odpovědět

  • sunny.sofi sunny.sofi

    Máty a meduňky mám plnou zahradu, takže se mi nápad moc líbí:yes:
    Ale mám dotaz - jak dlouho takový cukr vydrží? Díky:-K

    Odpovědět

  • zizala zizala (moderátorka)

    zuzun: Aha, tak děkuju, budu muset tedy dát víc cukru, i když se mu snažím vyhýbat. Nebo tedy méně bylinek ;-):yes:

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    spagetka: Rekla bych hodne odvazne! Ja ji pouzivam (krom caje)zasadne a pouze do slanych" receptu. Dat ho(salvejovy cukr) na strudl ci bublaninu bych asi nemele odvahu, ale vime, ze chute jsou ruzne..... Mimo jine, bylinkove cukry pouzivam zasadne jen za syrova.

    Odpovědět

  • zuzun zuzun

    Zizalko, Jamie Oliver delal jen matovy a presne jak rika Tejaja, nejdriv rozmrvil bylinky a pak pridaval cukr dokud to nebylo suche. Toho cukru to chtelo docela hodne, on totiz asi saje, kdyz je v prevaze. Zatim jsem to sama nezkousela, cukr nepouzivam, ale premyslela jsem nad stevii

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Jitkas: jitko, s šalvějí do štrůdlů, bublanin hlavně s jablky a borůvkami;-);-) šalvěj tam má nekonečné kouzlo

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    spagetka: Salvejovy cukr? Zajimave, opravdu neznam, kde ho pouzivas?

    Odpovědět

  • zizala zizala (moderátorka)

    tejaja: Zkusit to můžu ;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja (moderátorka)

    zizala: Jarka, a čo tak utrieť najprv čisté bylinky a cukor pridať až neskůr, aby sa netrel cukor dlho spolu s bylinkami.;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala (moderátorka)

    1974andrea: To by bylo možné. Ona je poměrně šťavnatá. Postup mám stejný jako Ty, ale jakmile začnu třít, cukr zvlhne :-/

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    zizala:Zkus dát cukr na chvilku vychladit do ledničky. Je fakt, že i množství bylinek to ovlivní, čerstvé mají v sobě dost šťávy. Kamarádka mi i poradila dávat sušené bylinky, ne čerstvé, ale v období čerstvých dávám jim přednost.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea (autorka receptu)

    zizala:A jaký máš postup? Možná ta bazalka má více silic, tak je vlhčí. Nevím. S tou jsem to nezkoušela.

    Odpovědět

  • zizala zizala (moderátorka)

    Já mám ráda kombinaci máty a bazalky. Ale přiznám se, že se mi nedaří sypký cukr, vždycky se mi ten cukr rozpustí a je kašovitý. Chuťově je skvělý :yes: Dávám moc bylinek nebo čím to je?

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Já takto obměňuju diacukr na pečení a je to fakt výborná vychytávka, ani už nevím, od koho jsem tu radu získala.:yes::yes::yes::yes:, mohou se dát jakékoli jiné bylinky (šalvěj,levandule...);-):-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    :-KHezké a voňavé:yes::yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: mátovo meduňkový sirup mátovo meduňkový sirup recept medunkovy med voňavá meduňkovy sirup medunkovy kolac mátovomeduňkový sirup mátovo meduňková šťáva bylinky v cukru recept medunkový sirup za syrova mátovo-meduňkový sirup vařený diacukr na peceni sirup z máty za syrova meduňkový stava meduňkový med recept matovo salvejovy sirup meduňkvý cukr mátovo-meduňkový sirup mátovomedunkový sirup recepty domácí matovo medunkovy sirup jak dlouho vydrží cukr