Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduché mrkvové šátečky můžete plnit nasladko i naslano. Náplň si vyberte takovou, jakou máte rádi. Šátečky jsou hotové během chvilky a do těsta se nedává žádný cukr. Malé kousky můžete upéct i jako vánoční cukroví.

Mrkev patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny. Je snadno dostupná a levná. Uplatní se nejen ve slané kuchyni, ale také při sladkém pečení. Možná si hlídáte příjem cukru, a právě recept na mrkvové šátečky uvítáte, protože do těsta žádný cukr není potřeba. Cukr ale může být součástí náplní, a hotové pečivo je možné lehce pocukrovat. Není to však nutné. Pečivo bude dobře chutnat díky přirozené sladkosti přidané mrkve. 

Jednoduché mrkvové šátečky

Na základní dávku těsta na mrkvové šátečky z úvodního videa budete potřebovat 250 g hladké mouky, 150 g másla, 200 g mrkve a 1/2 kypřicího prášku do pečiva. Na náplň si připravte povidla či marmeládu.

  1. Mrkev nastrouhejte najemno a lehce ji vymačkejte.
  2. Do mísy dejte prosátou mouku, máslo, kypřicí prášek a nastrouhanou mrkev. Vše společně zpracujte na hladké těsto.
  3. Dále těsto vyválejte na plát o tloušťce přibližně 3 mm.
  4. Plát rádýlkem nakrájejte na čtverce o velikosti 5x5 cm. 
  5. Do každého čtverečku dejte trochu náplně (povidel nebo marmelády) a pak rohy spojte do tvaru šátečku. 
  6. Tip: Náplň si vyberte podle vlastního přání. Může být např. maková, ořechová nebo tvarohová.
  7. Zabalené šátečky rovnejte na plech vyložený pečicím papírem.
  8. Jakmile bude plech plný, vložte ho do trouby předem vyhřáté na 180 °C. Pečte šátečky dozlatova po dobu cca 20–25 minut.
  9. Po upečení nechte pečivo vychladnout. Můžete šátečky lehce pocukrovat.

Mrkvové šátečky jsou vhodné jako chutné mlsání, které se dá připravit i zcela bez přidaného cukru. Menší šátečky jsou vhodné i jako vánoční cukroví. Alespoň krátké odležení jim prospěje. Získají pak jemnost a vláčnost.

Vyzkoušejte také jednoduché mrkvové cukroví.

Komentáře

Další tipy a triky