Jak upéct mrkvové šátečky? Podle videa připravte jednoduché těsto s lahodnou náplní
Jednoduché mrkvové šátečky můžete plnit nasladko i naslano. Náplň si vyberte takovou, jakou máte rádi. Šátečky jsou hotové během chvilky a do těsta se nedává žádný cukr. Malé kousky můžete upéct i jako vánoční cukroví.
Mrkev patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny. Je snadno dostupná a levná. Uplatní se nejen ve slané kuchyni, ale také při sladkém pečení. Možná si hlídáte příjem cukru, a právě recept na mrkvové šátečky uvítáte, protože do těsta žádný cukr není potřeba. Cukr ale může být součástí náplní, a hotové pečivo je možné lehce pocukrovat. Není to však nutné. Pečivo bude dobře chutnat díky přirozené sladkosti přidané mrkve.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jednoduché mrkvové šátečky
Na základní dávku těsta na mrkvové šátečky z úvodního videa budete potřebovat 250 g hladké mouky, 150 g másla, 200 g mrkve a 1/2 kypřicího prášku do pečiva. Na náplň si připravte povidla či marmeládu.
- Mrkev nastrouhejte najemno a lehce ji vymačkejte.
- Do mísy dejte prosátou mouku, máslo, kypřicí prášek a nastrouhanou mrkev. Vše společně zpracujte na hladké těsto.
- Dále těsto vyválejte na plát o tloušťce přibližně 3 mm.
- Plát rádýlkem nakrájejte na čtverce o velikosti 5x5 cm.
- Do každého čtverečku dejte trochu náplně (povidel nebo marmelády) a pak rohy spojte do tvaru šátečku.
- Tip: Náplň si vyberte podle vlastního přání. Může být např. maková, ořechová nebo tvarohová.
- Zabalené šátečky rovnejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Jakmile bude plech plný, vložte ho do trouby předem vyhřáté na 180 °C. Pečte šátečky dozlatova po dobu cca 20–25 minut.
- Po upečení nechte pečivo vychladnout. Můžete šátečky lehce pocukrovat.
Mrkvové šátečky jsou vhodné jako chutné mlsání, které se dá připravit i zcela bez přidaného cukru. Menší šátečky jsou vhodné i jako vánoční cukroví. Alespoň krátké odležení jim prospěje. Získají pak jemnost a vláčnost.
Vyzkoušejte také jednoduché mrkvové cukroví.
Komentáře