

Šátečky z mrkvového těsta
Suroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 250 g rostlinného tuku (Haná, Hera, Stella,...)
- 250 g mrkve (nastrouhané najemno)
- 1 prášek do pečiva
Postup přípravy receptu
Všechny suroviny zpracujeme ve vláčné těsto a dáme do lednice odpočinout.
Na vále vyválíme plát a radýlkem krájíme čtverečky o délce strany asi 5 cm. Do středu dáme jakoukoliv marmeládu (je lepší kupovaná, protože nevytéká), přehneme protější rohy.
Skládáme na vymazaný plech a pečeme zhruba při 180°C asi necelou půlhodinu.
Ještě teplé obalujeme v cukru smíchaném s vanilkovým. Už jsem zkoušela i ve skořicovém a chutnaly také skvěle.
Poznámka od kuchařky
Dávka je poměrně velká, je možné dělat z poloviční.
Moje sestra, která tohle peče každé Vánoce, plní druhou polovinu těsta tvarohovou náplní.
Do těsta se nedává cukr, takže recept není tak sladký jak většina vánočního cukroví, kdo neholduje sladkému, pak tohle jemu přijde vhod.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Šátečky z mrkvového těsta
-
domácí marmeládu zahuštuji rozdrcenými piškoty
-
www.toprecepty.cz/recept/9367je to to nejlepsi co zname a stale je prilezitostne kutime i pri ocekavanych navstevach je to mnamka a recept rozsiruji.
-
jdu to vyzkoušet a pak napíši.
-
a šla by něčím zahustit? máme plno dobrých domácích marmelád tak jsem se těšila, že nějakou spotřebuji a ona vytekla na plech, ale taky jsme ju z pečicího papíru seškrábali a snědli
-
katerina515:nedala jsi jí moc?? a nebo nebyla řídká?
-
Dneska jsem zkuisla s těstem se pracuje krásně dělala jsem takové trojhránky, plnila jsem domácí rybízovou marmeládou a většina z ní vytekla
nevíte co s tím?
-
Je potřebné nechat šátečky uležet? Třeba jako Žabí huby (mušličky), které se pečou na Vánoce? Šátečky chci upéct 10 dnů před Velikonocemi a nevím jestli je mám dát do mrazáku a pak jenom na Velikonoce rozmrazit, nebo je nemám dávat do mrazáku a po upečení naskládat do krabice a nechat volně uležet. Kdo by ze zkušených Topaček poradí? Která varianta je lepší? Děkuji.
-
Haničko, děkuji za nádherné fotky.
-
Ivulinko, sice nejsou vánoce, ale tenhle recept mě lákal už dřív a teď na něj došlo. Dělala jsem trojúhelníčky, protože jsem se bála, že mi ta marmeláda vyteče. Takhle pěkně zůstala uvnitř
S těstem se pěkně pracuje, určitě budu dělat častěji.Posílám bodík a fotky
+
-
děláme a nemá chybu
-
Hlavně oproti tomu druhému receptu je tam rozdíl v tom, že tu se dává rostlinný tuk, kdežto do toho prvního receptu se dává máslo....čili tento recept je levnější!
-
-
-
Magdalenko, mám tu ještě jeden sladký recept kam se také přidává mrkev, zaručeně ji v tomto nepoznáš. http://www.toprecepty.cz/recept/8563-skoricovo-bananovy-moucnicek/
-
Věruška, ďakujem aj tebe za rady. Musím nabrať odvahu a vyskúšať to.