Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Náhrada smetany: Víme, jak a čím nahradit tento mléčný výrobek
Zdroj: Freepik

Smetana je oblíbenou surovinou v českých kuchyních. Dokonale zjemní omáčky a polévky, těstům zase přidá na vláčnosti. Pokud ji však zrovna nemáte po ruce nebo ji nechcete používat, lze ji snadno nahradit.

Ať už máte k nahrazování smetany jakýkoliv důvod, nemějte obavy – chutné pokrmy lze připravit i bez tohoto mléčného výrobku. Náhradami vás provedeme na následujících řádcích s našimi tipy. Řekněte stop obavám z použití náhražek.

Čím nahradit smetanu

Smetanu lehce nahradíte jiným mléčným výrobkem. Je-li to však problém kvůli zdravotnímu stavu nebo stylu stravování, lze sáhnout i po jiných alternativách.

  1. Toužíte po dokonale krémové polévce bez použití klasické smetany? Vsaďte na rostlinné smetany či šlehačky, například mandlové, ovesné nebo sójové.
  2. V některých receptech smetanu spolehlivě nahradíte mlékem, podmáslím, zakysanou smetanou, tvarohem nebo třeba jogurtem.
  3. Smetanu na vaření do omáčky či polévky nahradíte mlékem s máslem nebo trochou oleje. Na 200 ml mléka vám postačí zhruba 50 ml rozpuštěného másla.
  4. Potřebujete nahradit smetanu ke šlehání, abyste docílili stejně tak dobré a husté šlehačky? S naším receptem zvládnete přípravu domácí šlehačky levou zadní.
  5. Zakysané smetaně se pak velmi podobá jogurt či tvaroh zředěný mlékem na požadovanou konzistenci. Kyselkavé chuti snadno docílíte citrónovou šťávou.

Čím nahrazujete smetanu vy? Podělte se s námi o vaše rady a tipy v komentářích a inspirujte ostatní. Vždy záleží na tom, co se od daného výrobku očekává. Do omáček využijete spíše mléko, do těsta zase podmáslí. Kousek másla se přidává pro tučnost.

Připravte si s námi vynikající domácí langoše, k jejichž přípravě vám postačí bílý jogurt. Díky němu nenasají přílišné množství oleje během smažení a jsou výborné.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli