

Domácí šlehačka (světlá i tmavá, pařížská)
Moučníky , Krémy, polevy, náplně 14 názorů
Suroviny
- Světlá šlehačka:
- 200 ml plnotučného mléka
- 125 g másla
- vanilkový cukr
- žloutek
- Tmavá, pařížská šlehačka:
- 200 ml plnotučného mléka
- 125 g másla
- vanilkový cukr
- žloutek
- 2-3 lžíce kakaa
Postup přípravy receptu
V téměř vroucím mléce rozpustíme máslo a takto, horké, 3 minuty mixujeme (v klasickém mixéru, ale jde to i ponorným).
Ke konci vmixujeme i žloutek a cukr (u tmavé šlehačky pak zcela nakonec kakao).
Přelijeme do uzavírací nádoby, necháme prochladnout a pak uložíme do lednice dobře vychladit.
V den spotřebování klasicky ušleháme.
Poznámka
Kdysi jsem měla po mamince recept na domácí šlehačku s máslem i ztuženým tukem - byla moc dobrá a po vyšlehání držela tvar i 2-3 dny, jako krém. Ztužený tuk se snažíme už nepoužívat, proto doma dělám šlehačku jen s máslem.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 21 kuchařů a kuchařek
Ohodnoťte recept: Domácí šlehačka (světlá i tmavá, pařížská)
-
cathleen: díky,budu ráda
-
monikaK: pokud vydržíš, recept pohledám a napíšu
-
To je tak, když člověk nedočítá
.Ty v poznámce píšeš o té šlehačce,na kterou se ptám
. Nevíš tedy,jaký přesný byl postup při její výrobě? Díky.M.
-
Moje babička dělávala výtečnou šlehačku z másla a 100% ztuženého tuku.Jen si přesně nepamatuji jak.Myslím,že tuk se nechal rozpustit a opět ztuhnout a pak se s máslem vyšlehal.Ale jistá ji opravdu nejsem,bohužel,babička už mi neporadí
. Neznáte někdo tento recept?Opravdu byla skvělá!!
Tvoje vypadá taky báječně.Posílám ti zaslouženého bodíka
-
Standa: tak jasně, ne ke všemu se lehký vanilkový závan (po cukru) hodí
-
Velmi podobný recept jsem dostal od známé v totáči, když 1/2 roku nebyla k dostání šlehačka. Jen ten cukr není potřeba ( např. ke svíčkové ). 1/2 litru mléka, 300 g másla a 1 žloutek. A šlehačka je vynikající.
-
Cathleen: je to jak píšeš. Zatím mám šlehačky dost, ale co nejdříve opět vyzkouším
Jana Remkova: to nebylo hezké. Když se mi něco nelíbí, šetřím klávesnici. -
Janka: je možné, že naše maminky dělávaly v malých obměnách prakticky totéž, recepty se mohou lišit v drobnostech
Domácí šlehačka mé maminky byla asi nejvíc podobná této https://www.toprecepty.cz/recept/47156-doma-vyrobe... - jen z polovičního množství. Místo vejce by tam moje maminka dala 2 žloutky.
-
Nic proti receptu, každý to své.
Ovšem mi to nedalo a hledala jsem v sešitě po mamce. Šlehačku jsem nevyráběla léta, žloutek
jsem si nepamatovala. Opravdu tam není. Jen 200ml horkého mléka a 12,5 dkg másla. Máslo
rozpustit v mléce a v mixéru šlehat asi 5 minut. Nechat dobře vychladit, ušlehat a je hotovo.
Jo a na paříž. přidat do horkého mléka 2lžíce kakaa. -
casino: Dobre si pamatuji na pokus vybusne, jen treba vyzkouset a pak ohrnovat nos. V kazdem pripade v holandske omacce neni mleko, jen maslo, zloutky, par kapek vina a citr. stavy. Zde, tim zloutkem, se "slehacka" asi jakoby zahusti, predpokladam.
-
casino: jak radíte v Poznámce u svých receptů - zkuste, pak pište. Třeba žloutek vadit nebude, třeba nebude nutný (i v té domácí "šlehačce" se ztuženým tukem žloutek byl, dělala jsem ji spoustu let, je tedy vyzkoušená. Možná budete žloutky před svátky šetřit, vejce zas mají jít nahoru...)
U nás tyhle šlehačky chutnaly, jako šlehačky se tvářily, účel splnily. Proto jsou tady.
(A nejstarší vložený, hloupý koment odpovědi opravdu hoden není.) -
bofinka:
No, já bych Jana Remkova: do jisté míry i chápal - s tím žloutkem se to vzdáááleně blíží holandské omáčce...
Dříve jsem na TOP měl podobný rcp bez žloutku, ale občas s ním byly problémy, tak jsem ho smázl a zůstal tu jenom rcp na "paříž"https://www.toprecepty.cz/recept/41279-parizska-sl...
-
Jana Remkova:
Osobne to vyzkousim, zrovna tuhle jsem potrebovala trochu parizske slehacky a nemela smetanu. Musela jsem uslehat trochu nastaveneho masloveho kremu, coz znamena varit husty puding + slehat zvlast maslo. Urcite se bude hodit, maslo, vejce a mleko mam doma vzdy -
No, vypadá to jak bramborová kaše a k tomu něco neurčitého..