Domácí šlehačka (světlá i tmavá, pařížská)

cathleen Kuchařka:

Moučníky , Krémy, polevy, náplně 14 názorů

518

Suroviny

Světlá šlehačka:
200 ml plnotučného mléka
125 g másla
vanilkový cukr
žloutek
Tmavá, pařížská šlehačka:
200 ml plnotučného mléka
125 g másla
vanilkový cukr
žloutek
2-3 lžíce kakaa
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V téměř vroucím mléce rozpustíme máslo a takto, horké, 3 minuty mixujeme (v klasickém mixéru, ale jde to i ponorným).

  2. Ke konci vmixujeme i žloutek a cukr (u tmavé šlehačky pak zcela nakonec kakao).

  3. Přelijeme do uzavírací nádoby, necháme prochladnout a pak uložíme do lednice dobře vychladit.
    V den spotřebování klasicky ušleháme.

Poznámka

Kdysi jsem měla po mamince recept na domácí šlehačku s máslem i ztuženým tukem - byla moc dobrá a po vyšlehání držela tvar i 2-3 dny, jako krém. Ztužený tuk se snažíme už nepoužívat, proto doma dělám šlehačku jen s máslem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 21 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí šlehačka (světlá i tmavá, pařížská)

  • monikaK monikaK

    cathleen: díky,budu ráda;-):-K:-K:-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    monikaK: pokud vydržíš, recept pohledám a napíšu ;-)

    Odpovědět

  • monikaK monikaK

    :-D:-D:-D:-D:-DTo je tak, když člověk nedočítá:-D:-D:-D:-D.Ty v poznámce píšeš o té šlehačce,na kterou se ptám:-D:-D:-D. Nevíš tedy,jaký přesný byl postup při její výrobě? Díky.M.:-K

    Odpovědět

  • monikaK monikaK

    Moje babička dělávala výtečnou šlehačku z másla a 100% ztuženého tuku.Jen si přesně nepamatuji jak.Myslím,že tuk se nechal rozpustit a opět ztuhnout a pak se s máslem vyšlehal.Ale jistá ji opravdu nejsem,bohužel,babička už mi neporadí;-(. Neznáte někdo tento recept?Opravdu byla skvělá!!
    Tvoje vypadá taky báječně.:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:Posílám ti zaslouženého bodíka:-K:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Standa: tak jasně, ne ke všemu se lehký vanilkový závan (po cukru) hodí :-8

    Odpovědět

  • Standa Standa(neregistrovaná)

    Velmi podobný recept jsem dostal od známé v totáči, když 1/2 roku nebyla k dostání šlehačka. Jen ten cukr není potřeba ( např. ke svíčkové ). 1/2 litru mléka, 300 g másla a 1 žloutek. A šlehačka je vynikající. :-)

    Odpovědět

  • Janka Janka(neregistrovaná)

    Cathleen: je to jak píšeš. Zatím mám šlehačky dost, ale co nejdříve opět vyzkouším :-8
    Jana Remkova: to nebylo hezké. Když se mi něco nelíbí, šetřím klávesnici.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Janka: je možné, že naše maminky dělávaly v malých obměnách prakticky totéž, recepty se mohou lišit v drobnostech ;-) Domácí šlehačka mé maminky byla asi nejvíc podobná této https://www.toprecepty.cz/recept/47156-doma-vyrobe... - jen z polovičního množství. Místo vejce by tam moje maminka dala 2 žloutky.

    Odpovědět

  • Janka Janka(neregistrovaná)

    Nic proti receptu, každý to své. :-K
    Ovšem mi to nedalo a hledala jsem v sešitě po mamce. Šlehačku jsem nevyráběla léta, žloutek
    jsem si nepamatovala. Opravdu tam není. Jen 200ml horkého mléka a 12,5 dkg másla. Máslo
    rozpustit v mléce a v mixéru šlehat asi 5 minut. Nechat dobře vychladit, ušlehat a je hotovo. ;-)
    Jo a na paříž. přidat do horkého mléka 2lžíce kakaa.

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    casino: Dobre si pamatuji na pokus vybusne, jen treba vyzkouset a pak ohrnovat nos. V kazdem pripade v holandske omacce neni mleko, jen maslo, zloutky, par kapek vina a citr. stavy. Zde, tim zloutkem, se "slehacka" asi jakoby zahusti, predpokladam.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    casino: jak radíte v Poznámce u svých receptů - zkuste, pak pište. Třeba žloutek vadit nebude, třeba nebude nutný (i v té domácí "šlehačce" se ztuženým tukem žloutek byl, dělala jsem ji spoustu let, je tedy vyzkoušená. Možná budete žloutky před svátky šetřit, vejce zas mají jít nahoru...)
    U nás tyhle šlehačky chutnaly, jako šlehačky se tvářily, účel splnily. Proto jsou tady.
    (A nejstarší vložený, hloupý koment odpovědi opravdu hoden není.)

    Odpovědět

  • casino casino

    bofinka:
    No, já bych Jana Remkova: do jisté míry i chápal - s tím žloutkem se to vzdáááleně blíží holandské omáčce... :-D
    Dříve jsem na TOP měl podobný rcp bez žloutku, ale občas s ním byly problémy, tak jsem ho smázl a zůstal tu jenom rcp na "paříž" :yes: https://www.toprecepty.cz/recept/41279-parizska-sl...

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Jana Remkova: :-((
    Osobne to vyzkousim, zrovna tuhle jsem potrebovala trochu parizske slehacky a nemela smetanu. Musela jsem uslehat trochu nastaveneho masloveho kremu, coz znamena varit husty puding + slehat zvlast maslo. Urcite se bude hodit, maslo, vejce a mleko mam doma vzdy :yes:

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    No, vypadá to jak bramborová kaše a k tomu něco neurčitého..

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo