Domácí šlehačka (světlá i tmavá, pařížská)
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 9 958 kJ / 2 380 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 26,20 g |
Tuky | 231,05 g |
Vláknina | 13,75 g |
Cholesterol | 694 mg |
Sodík | 207 mg |
Sůl | 0,40 g |
Sacharidy | 42,05 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Kdysi jsem měla po mamince recept na domácí šlehačku s máslem i ztuženým tukem - byla moc dobrá a po vyšlehání držela tvar i 2-3 dny, jako krém. Ztužený tuk se snažíme už nepoužívat, proto doma dělám šlehačku jen s máslem.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
7. 11. 2017 05:40
cathleen: díky,budu ráda
6. 11. 2017 15:33
monikaK: pokud vydržíš, recept pohledám a napíšu
6. 11. 2017 06:36
To je tak, když člověk nedočítá.Ty v poznámce píšeš o té šlehačce,na kterou se ptám. Nevíš tedy,jaký přesný byl postup při její výrobě? Díky.M.
6. 11. 2017 06:27
Moje babička dělávala výtečnou šlehačku z másla a 100% ztuženého tuku.Jen si přesně nepamatuji jak.Myslím,že tuk se nechal rozpustit a opět ztuhnout a pak se s máslem vyšlehal.Ale jistá ji opravdu nejsem,bohužel,babička už mi neporadí. Neznáte někdo tento recept?Opravdu byla skvělá!!
Tvoje vypadá taky báječně.Posílám ti zaslouženého bodíka
Tvoje vypadá taky báječně.Posílám ti zaslouženého bodíka
5. 11. 2017 16:58
Standa: tak jasně, ne ke všemu se lehký vanilkový závan (po cukru) hodí
5. 11. 2017 16:50
Velmi podobný recept jsem dostal od známé v totáči, když 1/2 roku nebyla k dostání šlehačka. Jen ten cukr není potřeba ( např. ke svíčkové ). 1/2 litru mléka, 300 g másla a 1 žloutek. A šlehačka je vynikající.
30. 10. 2017 23:11
Cathleen: je to jak píšeš. Zatím mám šlehačky dost, ale co nejdříve opět vyzkouším
Jana Remkova: to nebylo hezké. Když se mi něco nelíbí, šetřím klávesnici.
Jana Remkova: to nebylo hezké. Když se mi něco nelíbí, šetřím klávesnici.
30. 10. 2017 15:25
Janka: je možné, že naše maminky dělávaly v malých obměnách prakticky totéž, recepty se mohou lišit v drobnostech Domácí šlehačka mé maminky byla asi nejvíc podobná této https://www.toprecepty.cz/recept/47156-doma-vyrobe... - jen z polovičního množství. Místo vejce by tam moje maminka dala 2 žloutky.
30. 10. 2017 14:24
Nic proti receptu, každý to své.
Ovšem mi to nedalo a hledala jsem v sešitě po mamce. Šlehačku jsem nevyráběla léta, žloutek
jsem si nepamatovala. Opravdu tam není. Jen 200ml horkého mléka a 12,5 dkg másla. Máslo
rozpustit v mléce a v mixéru šlehat asi 5 minut. Nechat dobře vychladit, ušlehat a je hotovo.
Jo a na paříž. přidat do horkého mléka 2lžíce kakaa.
Ovšem mi to nedalo a hledala jsem v sešitě po mamce. Šlehačku jsem nevyráběla léta, žloutek
jsem si nepamatovala. Opravdu tam není. Jen 200ml horkého mléka a 12,5 dkg másla. Máslo
rozpustit v mléce a v mixéru šlehat asi 5 minut. Nechat dobře vychladit, ušlehat a je hotovo.
Jo a na paříž. přidat do horkého mléka 2lžíce kakaa.
30. 10. 2017 13:03
casino: Dobre si pamatuji na pokus vybusne, jen treba vyzkouset a pak ohrnovat nos. V kazdem pripade v holandske omacce neni mleko, jen maslo, zloutky, par kapek vina a citr. stavy. Zde, tim zloutkem, se "slehacka" asi jakoby zahusti, predpokladam.
30. 10. 2017 12:48
casino: jak radíte v Poznámce u svých receptů - zkuste, pak pište. Třeba žloutek vadit nebude, třeba nebude nutný (i v té domácí "šlehačce" se ztuženým tukem žloutek byl, dělala jsem ji spoustu let, je tedy vyzkoušená. Možná budete žloutky před svátky šetřit, vejce zas mají jít nahoru...)
U nás tyhle šlehačky chutnaly, jako šlehačky se tvářily, účel splnily. Proto jsou tady.
(A nejstarší vložený, hloupý koment odpovědi opravdu hoden není.)
U nás tyhle šlehačky chutnaly, jako šlehačky se tvářily, účel splnily. Proto jsou tady.
(A nejstarší vložený, hloupý koment odpovědi opravdu hoden není.)
30. 10. 2017 12:24
bofinka:
No, já bych Jana Remkova: do jisté míry i chápal - s tím žloutkem se to vzdáááleně blíží holandské omáčce...
Dříve jsem na TOP měl podobný rcp bez žloutku, ale občas s ním byly problémy, tak jsem ho smázl a zůstal tu jenom rcp na "paříž" https://www.toprecepty.cz/recept/41279-parizska-sl...
No, já bych Jana Remkova: do jisté míry i chápal - s tím žloutkem se to vzdáááleně blíží holandské omáčce...
Dříve jsem na TOP měl podobný rcp bez žloutku, ale občas s ním byly problémy, tak jsem ho smázl a zůstal tu jenom rcp na "paříž" https://www.toprecepty.cz/recept/41279-parizska-sl...
30. 10. 2017 11:23
Jana Remkova:
Osobne to vyzkousim, zrovna tuhle jsem potrebovala trochu parizske slehacky a nemela smetanu. Musela jsem uslehat trochu nastaveneho masloveho kremu, coz znamena varit husty puding + slehat zvlast maslo. Urcite se bude hodit, maslo, vejce a mleko mam doma vzdy
Osobne to vyzkousim, zrovna tuhle jsem potrebovala trochu parizske slehacky a nemela smetanu. Musela jsem uslehat trochu nastaveneho masloveho kremu, coz znamena varit husty puding + slehat zvlast maslo. Urcite se bude hodit, maslo, vejce a mleko mam doma vzdy
29. 10. 2017 23:41
No, vypadá to jak bramborová kaše a k tomu něco neurčitého..
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 7 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 8 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Právě bylo uvařeno:
Hrachová kaše s uzeným, párkem a volským okem
Irena26 uvařila před 11 minutami
Šopák
MarinetteQueen3 uvařila před 18 minutami
Tvarohové lívance
Jana.pirova@seznam.cz uvařil před 34 minutami
Velikonoční beránek
Lusyl uvařila před 2 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
TAkova uvařila před 2 hodinami
Mazanec
Blankahubalkova uvařila před 3 hodinami
Jogurtová bábovka II
Makysek81 uvařila před 3 hodinami
Jidáše, jidášky…
Denade uvařila před 5 hodinami
Vdolky naší holky
blankaholik uvařila před 5 hodinami
Řecké patates
Fitulka uvařila před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Čokoládové dorty jsou velmi oblíbené: Víte, jaký je rozdíl mezi Sacherem, Harlekýnem a Paříží?
Deset kroků k dokonalé velikonoční nádivce: Správnou chuť dá tučnější uzené, pečivo je lepší opečené a vejce se nepřidávají celá
Domácí vegeta - zeleninová směs na dochucování pokrmů
Další recepty
Tématické fráze: výroba domácí šlehačky jak se dělá šlehačka výroba pařížské šlehačky pařížska slehacka recept na domácí pařížskou šlehačku domácí šlehačka z másla a mléka parizska slehacka recept jak se dělá pařížská šlehačka recept na parizskou šlehačku pařížská šlehačka z kakaa jak udelat domaci slehacku pařížská šlehačka s máslem jak vyrobit pařížskou šlehačku jak se dela domaci slehacka jak udělat pařížskou šlehačku domaci šlehačkou recepty pařížská šlehačka výroba domácí šlehačky recept recept-domácí pařížská šlehačka domaci pařižska šlehačkou
Suroviny: mléko plnotučné, máslo, cukr vanilkový, žloutek, mléko plnotučné, máslo, cukr vanilkový, žloutek, kakao
Domácí šlehačka (světlá i tmavá, pařížská)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OvmG
14 názorů