Gravlax v suché marinádě: Vyzkoušejte tuto skandinávskou pochoutku podle videonávodu
Na současné gastronomii je krásné, že se v ní mísí lahůdky z celého světa. Tentokrát k nám až ze Skandinávie připlul gravlax, tedy syrový losos naložený v suché marinádě a nakrájený na tenoučké plátky.
Ve Švédsku se gravlax tradičně podává na Vánoce, u nás si tuto zajímavou krmi můžete dopřát kdykoli. Gravlax se podává s vařenými bramborami či s pečivem, například s opečeným toastem.
Jak na gravlaxe – syrového lososa
Potřebujete pouze filety z lososa, cukr krupici, mořskou sůl a čerstvý kopr.
- Nasekejte 2 až 3 lžíce čerstvého kopru.
- Do mísy nasypte 300 g soli, 300 g cukru, nasekaný kopr a promíchejte.
- Filet z lososa (500 g) zbavte kůže a očistěte.
- Do uzavíratelné nádoby nasypte část sypké směsi, na ni položte filet a zasypejte ho zbytkem sypké směsi.
- Nádobu uzavřete a dejte do lednice na alespoň 24 hodin.
- Suchou marinádu z lososa setřete nebo ho omyjte pod studenou vodou.
- Filet osušte a nakrájejte na tenoučké plátky.
Gravlax a sklenka vína, to je úplné lákadlo.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře