Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na současné gastronomii je krásné, že se v ní mísí lahůdky z celého světa. Tentokrát k nám až ze Skandinávie připlul gravlax, tedy syrový losos naložený v suché marinádě a nakrájený na tenoučké plátky.

Ve Švédsku se gravlax tradičně podává na Vánoce, u nás si tuto zajímavou krmi můžete dopřát kdykoli. Gravlax se podává s vařenými bramborami či s pečivem, například s opečeným toastem.

Jak na gravlaxe – syrového lososa

Potřebujete pouze filety z lososa, cukr krupici, mořskou sůl a čerstvý kopr.

  1. Nasekejte 2 až 3 lžíce čerstvého kopru.
  2. Do mísy nasypte 300 g soli, 300 g cukru, nasekaný kopr a promíchejte.
  3. Filet z lososa (500 g) zbavte kůže a očistěte.
  4. Do uzavíratelné nádoby nasypte část sypké směsi, na ni položte filet a zasypejte ho zbytkem sypké směsi.
  5. Nádobu uzavřete a dejte do lednice na alespoň 24 hodin.
  6. Suchou marinádu z lososa setřete nebo ho omyjte pod studenou vodou.
  7. Filet osušte a nakrájejte na tenoučké plátky.

Gravlax a sklenka vína, to je úplné lákadlo.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli