Naložené lahůdky se musí připravit předem. Naložit můžete uzeninu, sýry, zeleninu i maso
Naložené dobroty prodlužují trvanlivost dané potraviny a také jde o pikantní lahůdky, které se hodí i jako dárek nebo na různé oslavy k pivu nebo vínu. K nim pak už stačí nakrájet jen dobrý chléb nebo pečivo, přidat zeleninu čerstvou nebo též naloženou a popřát dobrou chuť.
Naložené uzeniny
Nemusíme nakládat jen špekáčky. Octový nálev spolehlivě zabrání šíření bakterií a trvanlivost takto naložených uzenin je poměrně dlouhá. Lovíme je ze sklenice vždy čistou vidličkou. Obecně se ale doporučuje po načnutí obsah spotřebovat do 3 dnů.
Nakládané sýry
Sýry se většinou nakládají do ochuceného pikantního oleje. Nejčastěji se nakládají sýry zrající, které v nálevu ještě dozrají, ale i sýrům typu feta nebo balkánský či kuličkám ze žervé olejová lázeň prospívá.
Nakládané sýry
Nakládané sýry patří oblíbenou pochoutku a často slouží jako jedlý dárek. Vhodné jsou skoro všechny sýry s pevnější strukturou. Pokud by byly moc měkké, mohou se v nálevu začít rozpadat. Nejčastěji… Podívejte se na všechny nakládané sýry.
Naložené maso
Vařené nebo pečené maso potřete kašičkou z koření, zabalíte a po době marinování tence nakrájíte. Maso ale nemá neomezenou trvanlivost, sníst by se mělo co nejdřív.
Nakládaná zelenina
Zelenina naložená bez sterilování je báječným doplňkem jiných jídel, například pečeného nebo grilovaného masa.
Nakládat zeleninu můžete jako jednodruhovou nebo ve směsi. Záleží na vaší chuti a momentální dostupnosti druhu.
Naložené olivy
Olivy můžeme koupit, naložit i doma a nechat marinovat. Vznikne delikatesa, která předčí ty nakládané z lahůdkářství.
Ostatní speciality
Naložit se dá leccos, dokonce i vejce, rybí řízky, karbanátky apod. Ochucení bývá podobné jako u naložené uzeniny, tedy kyselý nálev.
Takovéto pikantnosti se výborně hodí na oslavy, jako pohoštění na Silvestra a setkání s přáteli.
Je z čeho vybírat, že? U domácí výroby dobrot navíc ohlídáte, co a jak jste si naložili. Tak dobrou chuť!
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Naložené lahůdky se musí připravit předem. Naložit můžete uzeninu, sýry, zeleninu i maso
Jak na ty nejlepší utopence? Kouzlo spočívá v dokonale ochuceném láku, oloupaných špekáčcích a dostatečně dlouhém odležení
Zelí podle Jana Punčocháře: „Nejraději mám to čerstvé a zkaramelizované,“ říká slavný šéfkuchař, který přidal i pár vychytávek
Komentáře