Něžné a snadné, to jsou ozdoby ze studeného porcelánu. Držte se videonávodu
Z jedlých surovin a v kuchyni se dají vytvořit i překrásné vánoční ozdoby. Řeč je o tak zvaném studeném porcelánu, tedy hmotě, která je po zatvrdnutí jako kámen, ale pracuje se s ní velmi dobře. Výroba ozdob bude bavit především děti.
Téměř všechny děti rády tvoří a pomáhají v kuchyni. Kdo má před Vánoci čas a trpělivost, ale také ochotu mít na stromku třeba ne zcela dokonalé ozdoby, ten může vyzkoušet výrobu ozdob ze studeného porcelánu.
Do výroby ozdob se samozřejmě můžete pustit i sami, ale přijdete o dětskou radost z vlastního výrobku. Ať tak či tak, ozdoby ze studeného porcelánu jsou snadné, rychlé a nesou jakousi něžnou krásu.
Jak vyrobit ozdoby ze studeného porcelánu
Není na tom nic složitého a s hmotou se pracuje podobně jako s těstem nebo modelínou. Možná nebudete mít doma dostatek bramborového škrobu nebo jedlé sody, obojí se ale dá pořídit v každých větších potravinách.
- Do hrnce dejte jedlou sodu, kukuřičný nebo bramborový škrob a vodu.
- Směs důkladně promíchejte a vařte na mírném stupni, dokud nezhoustne.
- Potřebná nelepivá hmota se vytvoří během pár minut a je krásně hladká a tvárná.
- Ihned po uvaření hmotu zabalte do potravinové folie a nechte ji vychladnout.
- Jakmile hmota zchladne, rozválejte ji na 4 až 5 mm silný plát. Nesmí být tenčí, aby se vám hmota netrhala a během sušení nepopraskala.
- Vykrajujte požadované tvary. Doporučujeme použít vykrajovátka určená na sušenky, otisknutý reliéf vypadá velmi hezky.
- Vykrojené ozdoby přendejte na pečicí papír a špejlí do nich udělejte dírky na zavěšení.
- Poté je nechte vyschnout na suchém a teplém místě. Ztvrdlé budou už druhý den.
Ozdoby ze studeného porcelánu vám mohou každoročně připomínat, jak jste je před lety tvořili a kolik radosti jste u jejich výroby zažili.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Komentáře