Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Z jedlých surovin a v kuchyni se dají vytvořit i překrásné vánoční ozdoby. Řeč je o tak zvaném studeném porcelánu, tedy hmotě, která je po zatvrdnutí jako kámen, ale pracuje se s ní velmi dobře. Výroba ozdob bude bavit především děti.

Téměř všechny děti rády tvoří a pomáhají v kuchyni. Kdo má před Vánoci čas a trpělivost, ale také ochotu mít na stromku třeba ne zcela dokonalé ozdoby, ten může vyzkoušet výrobu ozdob ze studeného porcelánu.

Do výroby ozdob se samozřejmě můžete pustit i sami, ale přijdete o dětskou radost z vlastního výrobku. Ať tak či tak, ozdoby ze studeného porcelánu jsou snadné, rychlé a nesou jakousi něžnou krásu.

Jak vyrobit ozdoby ze studeného porcelánu

Není na tom nic složitého a s hmotou se pracuje podobně jako s těstem nebo modelínou. Možná nebudete mít doma dostatek bramborového škrobu nebo jedlé sody, obojí se ale dá pořídit v každých větších potravinách.

  1. Do hrnce dejte jedlou sodu, kukuřičný nebo bramborový škrob a vodu
  2. Směs důkladně promíchejte a vařte na mírném stupni, dokud nezhoustne.
  3. Potřebná nelepivá hmota se vytvoří během pár minut a je krásně hladká a tvárná.
  4. Ihned po uvaření hmotu zabalte do potravinové folie a nechte ji vychladnout.
  5. Jakmile hmota zchladne, rozválejte ji na 4 až 5 mm silný plát. Nesmí být tenčí, aby se vám hmota netrhala a během sušení nepopraskala.
  6. Vykrajujte požadované tvary. Doporučujeme použít vykrajovátka určená na sušenky, otisknutý reliéf vypadá velmi hezky.
  7. Vykrojené ozdoby přendejte na pečicí papír a špejlí do nich udělejte dírky na zavěšení.
  8. Poté je nechte vyschnout na suchém a teplém místě. Ztvrdlé budou už druhý den.

Ozdoby ze studeného porcelánu vám mohou každoročně připomínat, jak jste je před lety tvořili a kolik radosti jste u jejich výroby zažili.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky