Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovocné knedlíky jsou nadýchané koule z různých druhů těst - kynutého, tvarohového, bramborového nebo odpalovaného - které plníme sladkým ovocem. Knedlíky podáváme sypané sladkou posypkou a polité máslem.

Nadýchané kypré knedlíky nebo blbouny z kynutého těsta byly doménou kuchyně našich babiček. Děti nasbíraly v lese borůvky a babička umísila těsto, které naplnila ovocem, a zručně tvarovala veliké knedlíky, které vhazovala do horké vody.

Jak se dělají borůvkové knedlíky

Těsto rozválíme na plát, který rádýlkem nebo nožem rozkrájíme na stejně velké čtverečky. Zkušenější kuchařky umí kousek těsta vytvarovat v dlani do placičky. Těsto naplníme borůvkami a spojíme protilehlé rohy tak, aby vznikl raneček. Všechny otvory "seštípneme", jako bychom je chtěli slepit k sobě. Raneček poválíme mezi dlaněmi a odložíme spojem dolů na stůl poprášený moukou. Kynuté knedlíky necháme ještě půl hodinky odpočívat pod utěrkou.

Z jakého těsta udělat borůvkové knedlíky

Máme na výběr ze čtyř druhů těst - všechny jsou velice dobré:

  • Kynuté těsto je nejpoužívanější. Knedlíky jsou veliké, měkoučké a nadýchané. Vaříme je ve vodě nebo také na páře. Sypeme je kakaem, cukrem, skořicí.
  • Tvarohové těsto je jednoduché a rychlé, jen z tvarohu, krupičky a mléka. Nejvíce si na nich pochutnáme se strouhaným tvrdým tvarohem, skořicí a cukrem.
  • Odpalované těsto je na přípravu složitější, ale výsledek stojí za to - jemným knedlíčkům sluší jakákoliv posypka s cukrem nebo čokoládové hoblinky.
  • Bramborové těsto je pevné, ale velice chutné - zvlášť když knedlíky posypeme mákem s cukrem, strouhaným perníkem nebo je polijeme ovocnou omáčkou.
Knedlíky s posypkou a cukrem musí být polité rozpuštěným horkým máslem, aby měly správnou chuť. Na přípravu knedlíků s borůvkami nebo s jiným ovocem se můžete podívat v našem videu:

Komentáře

Další tipy a triky