Borůvkové knedlíky nemají chybu. Nejlepší jsou plněné lesními borůvkami
Ovocné knedlíky jsou nadýchané koule z různých druhů těst - kynutého, tvarohového, bramborového nebo odpalovaného - které plníme sladkým ovocem. Knedlíky podáváme sypané sladkou posypkou a polité máslem.
Mohlo by vás zajímat
Jak se dělají borůvkové knedlíky
Těsto rozválíme na plát, který rádýlkem nebo nožem rozkrájíme na stejně velké čtverečky. Zkušenější kuchařky umí kousek těsta vytvarovat v dlani do placičky. Těsto naplníme borůvkami a spojíme protilehlé rohy tak, aby vznikl raneček. Všechny otvory "seštípneme", jako bychom je chtěli slepit k sobě. Raneček poválíme mezi dlaněmi a odložíme spojem dolů na stůl poprášený moukou. Kynuté knedlíky necháme ještě půl hodinky odpočívat pod utěrkou.
Z jakého těsta udělat borůvkové knedlíky
Máme na výběr ze čtyř druhů těst - všechny jsou velice dobré:
- Kynuté těsto je nejpoužívanější. Knedlíky jsou veliké, měkoučké a nadýchané. Vaříme je ve vodě nebo také na páře. Sypeme je kakaem, cukrem, skořicí.
- Tvarohové těsto je jednoduché a rychlé, jen z tvarohu, krupičky a mléka. Nejvíce si na nich pochutnáme se strouhaným tvrdým tvarohem, skořicí a cukrem.
- Odpalované těsto je na přípravu složitější, ale výsledek stojí za to - jemným knedlíčkům sluší jakákoliv posypka s cukrem nebo čokoládové hoblinky.
- Bramborové těsto je pevné, ale velice chutné - zvlášť když knedlíky posypeme mákem s cukrem, strouhaným perníkem nebo je polijeme ovocnou omáčkou.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře