Okurky z přímého výsevu nebo z předpěstovaných sazenic? Každý postup má své výhody
Okurky jsou oblíbenou plodovou zeleninou našich zahrádek. Když se vydaří, máme o vydatnou úrodu postaráno. Potřebují dostatek tepla a výživnou půdu. Pěstujeme je buď z přímého výsevu nebo z předpěstovaných sazenic. Každý postup má své výhody, začátečníkům vysvětlíme jaké.
Okurky jsou náročné na teplotu, v teplejších oblastech je pěstujeme na venkovních záhonech, ale v chladnějších ve sklenících nebo pod fólií, aby měly dostatek tepla. Semena k předpěstování na parapetu vyséváme v druhé polovině dubna, do skleníku nebo fóliovníku je dáváme koncem dubna a do volné půdy teprve v polovině května, když již nehrozí ranní mrazíky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Výhody přímého výsevu okurek
Růst můžeme urychlit naklíčením nebo jen nabobtnáním semínek, zeminu pak musíme udržovat vlhkou, aby nedošlo k jejich zaschnutí. A proč mnoho zahrádkářů na tento způsob nedá dopustit?
- Pěstování je snazší: Ušetříme si práci a čas s předpěstováním malých sazenic. Ušetříme také finance za pěstební substrát a případné další pomůcky k předpěstování.
- Růst je přirozený: Rostlinky nemusí zažívat změnu prostředí a adaptovat se na nové podmínky. Odpadne riziko poškození při přesazování a náročnost péče o nově vysázené rostliny.
- Rostliny jsou odolnější vůči výkyvům počasí, protože jsou hned od mala zvyklé na venkovní podmínky (nebo skleníkové).
Nicméně okurky z přímých výsevů při chladném počasí hůře vzcházejí a častěji se stane, že některé nevzejdou.
Výhody předpěstování okurek
Předpěstování je sice pracnější, ale přesto mu někteří zahrádkáři dávají přednost.
- Časná plodnost: Předpěstované sazenice jsou před výsadbou pěkně narostlé a proto jejich plodnost nastupuje dříve, můžeme se tedy těšit na brzkou sklizeň.
- Vyšší sklizeň: Okurky jsou náchylné k houbovým chorobám, které se mohou objevit v průběhu léta - i z toho důvodu je časná plodnost výhodou, okurky díky ní stihnou více zaplodit.
- Optimální využití prostoru: Kryté prostory můžeme před vysázením okurek účelně využít ještě na jinou zeleninu, kterou včas sklidíme (např. salát a kedlubny).
Nalaďte se na sklizeň okurek s naším videoreceptem. Americké okurky jsou báječnou chuťovkou, která se hodí na doplnění mnoha jídel, především bramborových nebo těstovinových.
Znáte ještě další výhody přímého výsevu nebo předpěstování okurek? Budeme rádi, když nám je napíšete.
Zdroj: Antonín Dolejší - Zelenina na zahrádce, Miloslav Ryšán - Začínáme zahrádkařit
Komentáře