Ovocné placky nebo kůže jsou milovanou pochoutkou dětí. Poradíme, jak je udělat v sušičce
Sušené ovoce je známou pochoutkou, kterou si mnozí z nás jednoduše připravují z přebytků ovoce, ale sušené placky nebo také kůže z rozmixovaného nebo rozmačkaného ovoce neumí každý. Poradíme vám, jak tuto specialitu jednoduše připravit. Postup je snadný díky elektrické sušičce potravin.
Na přípravu placek se nejlépe hodí dobře vyzrálé až přezrálé ovoce, které oceníme právě díky jeho přirozené sladkosti. Mezi nejoblíbenější druhy patří hrušky, švestky, jahody, meruňky, broskve i jablka. S úspěchem využijete i druhy, které se jinak hůře zpracovávají a máte pro ně méně možností využití. Pro ještě lepší chuť můžete přidat menší podíl dobře vyzrálých banánů nebo dokonce pomerančů.
Tip: Na placky jednoduše zpracujete i starší marmelády nebo kompoty, které vám už v komoře překáží.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit ovoce na sušení
Postupujte v několika krocích.
- Ovoce dobře umyjte, odstopkujte a zbavte pecek nebo jaderníků. Vyhněte se použití nakaženého (nahnilého nebo plesnivého) ovoce.
- Podle potřeby větší ovoce nakrájejte na menší kousky. Některé druhy můžete krátce povařit (jablka, dýně).
- Tip 1: Nemusíte vyrábět pouze jednodruhové placky, vychutnejte si varianty z více druhů ovoce. Kombinujte méně a více výrazné druhy, kyselejší a příjemně sladké, vybírejte barevnost, která se k sobě hodí.
- Dále ovoce rozmixujte na pyré. Některé druhy je vhodné doplnit malým množstvím vody, aby mixování proběhlo snáze a dohladka (banány, meruňky). Pyré se pak bude lépe nalévat na podložku k sušení.
- Pokud vám u některých druhů ovoce vadí drobná semínka (maliny, ostružiny, rybíz), propasírujte pyré před sušením přes síto. Jemné placky (zbavené semínek) pak půjdou snadněji rolovat.
- Ovoce je často dostatečně sladké díky přirozenému obsahu cukru, ale můžete je v případě potřeby trochu přisladit (med).
- Tip 2: Do pyré můžete přidat oblíbené koření pro zvýraznění nebo vylepšení chuti. Vyzkoušejte např. skořici, ale i další suroviny (vločky, oříšky, kokos).
Jak ovocné placky (kůže) usušit
Sušení může být největším oříškem. Postup bude nejsnazší, pokud máte sušičku vybavenou fóliovými miskami, na kterých se pyré velmi dobře suší. Pokud máte k dispozici dostatek ovoce ze zahrady, kvalitní sušička se vám vyplatí.
- Fóliové misky položte na sušicí síta a lehce je potřete olejem, přebytečný tuk otřete papírovým ubrouskem.
- Na misky nalijte rozmixované ovocné pyré. Vrstva by měla být 3–5 mm silná. Nalévání provádějte mimo sušičku, abyste nepřelili a část pyré se nedostala do přístroje.
- Vhodná teplota k sušení je 50–55 °C. Počítejte s časem cca 10–12 hodin podle druhu ovoce.
- Usušená placka na sobě nemá vlhká místa, nicméně placky z některých druhů ovoce si i po usušení zachovávají lepivost.
- Placky stahujte z fólie ještě za tepla, půjde to tak snadněji. Pokud placka nejde z fólie dobře odlepit, vezměte si na pomoc k nadzvednutí nůž s kulatou špičkou.
- Placku po sundání otřete ubrouskem, aby na ní nezůstal olej, který by mohl při delším skladování začít žluknout.
Pokud nemáte k dispozici elektrickou sušičku, usušte si placky v troubě. Postupujte podle návodu v našem starším článku:
Jak ovocné placky skladovat
Využití ovocných placek
Ovocné placky jsou oblíbenou pochoutkou pro menší děti, ale ocení je i dospělí. Jemné placky se dají snadno rolovat, ale hrubší placky mají také své dobré využití. Můžete je nakrájet na kousky a přidávat do jogurtů nebo používat na zdobení kaší. Výtečným nápadem je plnění jemných placek krémy, využijete je pak obdobně jako rolády a nepečené cukroví.
Tip: Z placek se dají vykrajovat různé drobné tvary, které využijete jen tak na mlsání nebo ke zdobení dezertů, pohárů, ovocných salátů, dortů, vánočního cukroví a jiných dobrot sladké kuchyně.
Na jednoduchý návod k sušení placek (kůží) se podívejte v krátkém videu:
Zdroj: Sušíme ovoce, zeleninu, byliny, houby - Marie Martinovská
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře