Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovocné kůže jsou zdravé a trvanlivé. Z velké úrody ovoce si připravte skvělé mlsání
Zdroj: Toprecepty

Kůže jsou nyní hitem internetu. Jedná se o zdravou trvanlivou svačinku, plnou ovoce, která se vyrábí za pomoci sušičky nebo trouby z ovocného pyré. Díky sušení na nízkou teplotu zůstanou z ovoce zachovány všechny vitamíny a minerály. Pokud je dobře uskladníte, můžete je mlsat po celý rok.

Kůže neboli sušené ovocné plátky můžete připravit z jakéhokoliv ovoce, kterého máte zrovna přebytek. Výborně chutnají např. z jahod, švestek, malin, hrušek nebo jablek. Podle potřeby a chuti je můžete dochutit třeba skořicí, rozinkami či vanilkou. Meze se vaší fantazii nekladou.

Výroba kůži je velmi snadná

A jak si můžete kůže vyrobit? Je to velmi jednoduché.

  • Do mixéru vložte ovoce, ze kterého si chcete kůže připravit a rozmixujte z něho husté ovocné pyré. Podle toho, jaké ovoce mixujete, a podle množství vlákniny v něm obsažené, přidejte do pyré trochu vody. Uvidíte co váš mixér zvládne umixovat.
  • Ovocné pyré natřete ve slabé vrstvě na jednotlivé pláty sušičky. Pokud vlastníte sušičku s děrovanými pláty, nezoufejte, i vy si můžete kůže připravit - dejte si na spod plátů pečicí papír. Poté sušičku zapněte na 40–45 °C. Při této teplotě nejlépe zachováte vitamíny obsažené v ovoci.
  • Pokud nevlastníte sušičku, natřete slabou vrstvu ovocného pyré na plech vyložený pečicím papírem. Poté zapněte troubu na cca 50 °C  (méně u domácí trouby většinou nejde nastavit). Počítejte s tím, že si troubu na pár hodin vyřadíte z provozu (bude se v ní sušit).
  • Kůže se suší cca 8–10 hodin. Konkrétní čas nelze přesně určit, neboť záleží vždy na použitém ovoci a na tloušťce vrstvy, kterou jste na plát nebo na plech natřeli.
  • TIP: Doporučujeme sušit více plátů naráz, už kvůli spotřebě energie.
  • Pozn.: Na internetu koluje rada, že lze v těchto slunných dnech plechy sušit i na přímém slunci. Osobní zkušenost s tím nemáme, takže vám tento postup nemůžeme s jistotou doporučit. Jedná se ale jistě o nejlevnější variantu sušení, pouze je nutné ovoce chránit před hmyzem a dalšími živočichy.

Jak kůže uskladnit, udělejte z nich rolky

Poté co máte kůže vysušené - poznáte to tak, že pyré je spojené, drží u sebe a lze lehce oddělit od pečicího papíru. Nakrájejte si je na menší kousky a srolujte do ruliček. Ty pak snáze narovnáte do vzduchotěsné nádoby, ve které je v suchu uchováte i několik měsíců. Není nic jednoduššího, než si ovocné rolky připravit nyní, když je sladkého a zdravého ovoce dostatek. V září už jen sáhnete do uschované nádoby a máte zdravé mlsání na školní svačinu nachystané. Zdravé rolky využijete i na ozdobu dezertů, do ovesných či jiných kaší, do jogurtu nebo na ozdobu klasických rolád.

Komentáře (2)

Turista Zdenda: Ten termín "kůže" se v skutečně používá .....:)

Kůže??:-//

Další tipy a triky