Pavlova je křehký zákusek se šlehačkou a ovocem, který připomíná baletní sukni
Pavlova je křehký zákusek nebo dort z pomalu pečeného ušlehaného bílkového sněhu, který se následně zdobí šlehačkou a ovocem. Je populární v Austrálii a na Novém Zélandu - obě země se dosud přou o jeho původ.
Dort Pavlova získal svůj název díky ruské baletce Anně Pavlovně Pavlovové a její nadýchané baletní světle zelené sukni, které se říká "tutu". Křehký zákusek se šlehačkou a kiwi připomínal lehkost a vzletnost, se kterou ukazovala své umění.
Mohlo by vás zajímat
Jak se připravuje dort Pavlova
Potřebujeme bílky pokojové teploty z několik dnů starých vajec - čerstvá se nehodí:
- Na dort o průměru 20 cm potřebujeme 4 bílky (160 g) a 220–240 g jemného krupicového cukru. Některé recepty se od sebe trochu liší, ale to nevadí.
- Bílky nesmí obsahovat ani kousek žloutku a mísu použijeme kovovou nebo skleněnou - ty plastové nejsou nikdy naprosto odmaštěné.
- Šleháme bílky a postupně do nich přisypáváme cukr z nádobky - při přidávání cukru po lžicích může dojít k rozprášení cukru okolo mísy.
- Bílkový sníh musí při šlehání od metliček "rozhánět jemné vlny" a na zvednutích metlách tvoří špičky. Při říznutí nožem zůstane řez čistý a neslije se.
- Přidáme malou špetku soli, 2 lžičky octa nebo citrónové šťávy a 1 polévkovou lžíci kukuřičného škrobu. Poté sníh ještě jednou přešleháme.
Jak se peče dort Pavlova
Na plech vložíme pečicí papír s jedním nebo dvěma menšími nakreslenými kruhy:
- Lžicí klademe sníh doprostřed kruhu, roztíráme ho a poté upravíme okraje - táhneme obrácenou lžicí odspoda nahoru. Další možností je nastříkat sníh z cukrářského sáčku přes řezanou špičku.
- Plech vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a hned ztlumíme teplotu na 120 °C. Korpus musíme hlídat - pokud začne žloutnout, opět snížíme teplotu. Troubu nesmíme zbytečně otevírat, stačí až na konci pečení.
- Pokud se korpus odlepí od papíru, je hotový. Praskliny v korpusu jsou normální a nejsou na závadu. Rychlé otevření trouby nebo vyndání plechu způsobí, že změnou teploty dort zbytečně popraská více, než jsme chtěli.
Jak se zdobí dort Pavlova
Tradiční dort se zdobil kousky kiwi, ale to už neplatí:
- Hotový dort Pavlova zdobíme šlehačkou bez cukru (korpus je sladký dost) nebo jen maličko doslazenou. Vršek dortu poklademe kousky čerstvého ovoce - tradičně kiwi, mučenkou, jahodami, broskvemi, mangem a lesním ovocem.
- Pokud připravíme dort ze dvou placek, naplníme šlehačku s kousky ovoce i mezi ně a na vršek. Nejlepší Pavlova je ta, kterou připravíme ráno a odpoledne sníme - dlouhé proležení jí nesvědčí, korpus se může propadnout.
- Praskání dortu není na závadu - pokud se odloupne větší kousek, přilepíme ho opatrně kouskem šlehačky zpátky. Dort se dobře krájí a uvnitř připomíná marshmallow - jemnou a pevnou bílou pěnu.
Nebojme se přípravy dortu Pavlova, je jednoduchý a zvládne ho každý, pokud dodrží pár pravidel - bílky bez žloutků, čistou mísu, dobře vyšlehat sníh a dlouho péct (tedy spíše sušit). Podívejte se na naše video:
Sladké drobečky
Připravit velký dort možná není pro začátečníky tak jednoduché. Snadnější jsou malé dortíky nebo zákusky, kdy je velikost korpusu 8-10 cm. To je nejlepší způsob, jak natrénovat práci s našlehanými bílky. Každý náš host pak bude mít pocit, že má sladkou, křehkou a lehoučkou dobrotu jen sám pro sebe a nemusí se dělit.
Komentáře