Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pavlova (dort)

Hodnocení receptu je 4,9 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MiskaKulicka MiskaKulicka

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 599 kJ /
1 577 kcal
Bílkoviny18,00 g
Tuky5,78 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 361 mg
Sůl0,72 g
Sacharidy363,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Předehřejeme troubu na 120°C. Šleháme bílky při střední rychlosti do částečného zpevnění. Jakmile tvoří tzv. měkké špičky, začneme postupně přidávat cukr. Zvýšíme rychlost a šleháme, dokud není sníh krásně hladký, pevný a lesklý. Špičky se nesmí ani pohnout, ale pozor, ať sníh nepřešleháte. Krátce, ale důkladně vmícháme citrón a vanilku. Krok 2: Nyní záleží, jakou formu chcete dortu dát. Buď můžete udělat klasický dort. Těsto rozprostřete na plech s pečícím papírem ve tvaru kruhů dle libosti. Těsto netřeba nijak uhlazovat, Pavlova si přímo žádá nedokonalosti. Také můžete udělat mini verze, ty se většinou na plech stříkají cukrářským sáčkem s ozdobnou špičkou. Já nejraději dělám věnec. Zespodu papíru nakreslíme kruh o průměru 25-30 cm. Poté uděláme 8-10 hromádek těsta, které lžící dotvarujeme. Krok 3: Vložíme do trouby, snížíme teplotu na 100°C a pečeme 1 hodinu. Poté vypneme a Pavlovu necháme v troubě přibližně hodinu ,,dojít". Krok 4: Po vychladnutí potřeme vyšlehanou šlehačkou, ozdobíme ovocem a necháme pár hodin odležet v lednici. Dokonalá Pavlova musí zvenku křupnout a uvnitř být vláčná.

Zveřejněno 1. 2. 2021

Poznámka autorky MiskaKulicka

Pavlovu nikdy neplníme krémy na tzv. ,,vodní" bázi (obsahující tvaroh, jogurt, zakysanou smetanu apod.). Ideální je vyšlehaná smetana s trochou mascarpone, které šlehačku zpevní a ta poté udrží stabilitu i bez ztužovačů. Taktéž nikdy nesmí přijít do přímého kontaktu s ovocem či ovocnou šťávou, opět by začala vlhnout a téct.

Pavlovu skladujeme v lednici max 24 hod, poté může začít příliš vlhnout. Pokud ji ale potřete čokoládou a teprve potom navrstvíte krém, vydrží Pavlova v lednici i 48 hod.

* Má FB stránka: https://www.facebook.com/miskakulicka.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pavlova (dort)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WMYQ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pavlova (dort)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WMYQ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Veronika.Hrozna: to máte pravdu :-8 jak píše Casino, je určena k rychlé spotřebě. Upéct, naplnit, nechat odležet a sníst ;-)

casino: Přesně!

MiskaKulicka: Vlhkoměr jsem do lednice nedávala , naměřené hodnoty by kolísaly, dle obsahu a počtu otevření dvířek - kondenzace. páry - teplotní rozdíl. Co se týče Pavlovy, jsem opatrná , baletka je záludná! :-D

:-)
Pavlova, pokud je správně upečená, tak má "živý" vnitřek
Pavlova není totéž co sněhová pusinka
Pavlova je z podstaty určena k rychlé spotřebě

Veronika.Hrozna: Chápu :-( ještě mě napadá, zda nemáte příliš vlhko v lednici? I s tím jsem se už setkala

MiskaKulicka: Je to možné s tím pečením, ale já už s tím radši nechodím do lednice , bojím se, že se mi to stane znovu! ;-( Pro jistotu! :-*

magdalenka: Presne! Upečiem, nechám voľne vychladnúť a potom plním. Použijem vždy rastlinnú šľahačku, tá to tak nerozmočí a pekne drží. Potom to ozdobím a ihneď podávam. Rozvar z jahôd a pár jahôd na vrch - fantastické. Maliny čerstvé, ešte chutnejšie ! ;-)

MiskaKulicka: Ďakujem za rady, snáď sa už raz osmelím. :-K

Veronika.Hrozna: správně upečená Pavlova vydrží v lednick až 48h, mám to několikrát vyzkoušené. Ovšem nesmí se plnit tvarohem a krémem na ,, vodní" bázi (jogurt, zakysaná smetana atd). Stejně tak nesmí přijít Pavlova do kontatku s ovocem či ovocnou šťávou. To vše ji rozmočí. Doplním to raději do receptu, aby to bylo jasné :yes:

casino: ano, přidat ke šlehačce trochu mascarpone je velmi šikovné, zpevní nám to šlehačku a není potřeba žádných ztužovačů :yes:

Prosím a plniť šľahačkou až tesne pred podávaním? Čo sa s tým stane v chladničke, je to ako píše Veronika?

casino: Nedávám do lednice, už se mi stalo, že to zvlhlo a nedalo se to ani plnit, ani jíst.

magdalenka:
...a na náplň můžete zkusit šlehačku nastavit mascarpone :yes: Nakonec je to také šlehačka, že ;-)

:yes::yes:

Eja57: krystal nebo krupice, upřesním do receptu :-8

Načíst další komentáře (2)

Suroviny:
bílek, cukr krupice, šťáva citronová, extrakt vanilkový

Přidat fotografie receptu