

Vepřové koleno na divoko zapečené s bramborem
Suroviny cca 6
- 1 větší vepřové koleno
- 6 bobkových listů
- 4 kuličky jalovce
- špetka skořice
- sůl
- 1 lžíce nového koření
- 2 lžíce celého černého pepře
- 8 mladých jarních cibulek
- 2 lžice sádla
- 1 kg brambor
- 1/2 sáčku velkých krup
- 2 stroužky česneku
- majoránka
Postup přípravy receptu
Den předem si uvaříme a brambory dáme do chladu.
Vepřové koleno umyjeme a na prkénku si jej ostrým nožem vykostíme. Nejříve si odřízneme z něj kůži, pak obnažíme i kost a tu pak vyřízneme. Pak si takto vykostěné koleno rozložíme, osolíme a vložíme na něj pokrájené cibulky a posypeme ho kořením, zavážeme a dáme cele koleno takto vařit do vody, jako menši roládu, do které dáme zbytek koření.
Vaříme pozvolna si tak 45 az 50 minut.
Mezitim si na druhé plotýnce uvaříme kroupy do měkka. Když je koleno měkke, vyjmeme jej a do vývaru z kolena dáme kroupy a uděláme si tak výbornou polévku a vše odstavíme.
Pak si připravíme pekáček, kam dáme rozpustit sádlo, přidáme pokrájené cibulky a na vše vložíme uvařené koleno a dáme zapéci, chvilku před dopečením vložíme ke koleni uvařené brambory a dáme vše zapéci a podáváme.
Poznámka od kuchařky
Brambory mohou být i uvařené ve slupce a pak je můžeme i zapéci vše dohromady..