Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

I když si pečenou husu nebo kachnu můžete upéct celoročně, jedná se hlavně o klasiku pro vánoční nebo svatomartinskou slavnostní tabuli. Správně upečená a křehká pečínka bude každému chutnat a provoní celý byt svou jedinečnou lákavou vůní.

Jak upéct husí nebo kachní maso, které bude krásně měkké uvnitř a s křupavou kůžičkou na povrchu, to může být někdy oříšek, chce to totiž trpělivost a hodně času. Pokud si ale maso předem naporcujete a nebudete péct husu v celku, nezabere příprava přece jen ani tolik času a každý si vybere tu část, kterou má nejradši. 

Jak připravit pečenou kachnu

Na porcování a pečení husy se můžete podívat do úvodního videoreceptu, k přípravě vám stačí jen minimum surovin. Potřebujete jednu kachnu nebo husu, celý kmín, sůl a vodu na podlití masa.

  1. Nejdříve si naporcujte husu (případně kachnu). Podívejte se na videonávod, jak husu naporcovat.
  2. Tip: Porcování vám půjde lépe, když maso nebude ještě příliš povolené, ale už ani úplně zmrzlé. Ideální je, když je kachna z 85 % rozmrazená.
  3. Maso důkladně ze všech stran osolte a vložte jej do pekáče.
  4. Nezapomeňte husu posypat hojně kmínem a maso podlít trochou vody.
  5. Pekáč zakryjte a pečte v troubě vyhřáté na 190–220°.
  6. V průběhu pečení husu obraťte a podle potřeby buď podlijte vodou nebo naopak odeberte výpek.
  7. Až bude maso měkké, dopečte ho odkryté v troubě kůží nahoru. 
  8. Až je kůže krásně zlatavá, můžete podávat.
Možná nemáte husu, ale můžete místo ní upéct kuře, které ji při správném postupu dokáže na sváteční svatomartinské tabuli skvěle zastoupit a vyjde levněji, určitě si také pochutnáte. 

Husu podávejte s červeným nebo bílým zelím a kynutými nebo bramborovými knedlíky. Oblíbenou a tradiční přílohou jsou také tradiční lokše z bramborového těsta.

Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli