Pečená husa nebo kachna podle videoreceptu: Uvnitř je měkká a na povrchu křupavá
I když si pečenou husu nebo kachnu můžete upéct celoročně, jedná se hlavně o klasiku pro vánoční nebo svatomartinskou slavnostní tabuli. Správně upečená a křehká pečínka bude každému chutnat a provoní celý byt svou jedinečnou lákavou vůní.
Jak upéct husí nebo kachní maso, které bude krásně měkké uvnitř a s křupavou kůžičkou na povrchu, to může být někdy oříšek, chce to totiž trpělivost a hodně času. Pokud si ale maso předem naporcujete a nebudete péct husu v celku, nezabere příprava přece jen ani tolik času a každý si vybere tu část, kterou má nejradši.
Jak připravit pečenou kachnu
Na porcování a pečení husy se můžete podívat do úvodního videoreceptu, k přípravě vám stačí jen minimum surovin. Potřebujete jednu kachnu nebo husu, celý kmín, sůl a vodu na podlití masa.
- Nejdříve si naporcujte husu (případně kachnu). Podívejte se na videonávod, jak husu naporcovat.
- Tip: Porcování vám půjde lépe, když maso nebude ještě příliš povolené, ale už ani úplně zmrzlé. Ideální je, když je kachna z 85 % rozmrazená.
- Maso důkladně ze všech stran osolte a vložte jej do pekáče.
- Nezapomeňte husu posypat hojně kmínem a maso podlít trochou vody.
- Pekáč zakryjte a pečte v troubě vyhřáté na 190–220°.
- V průběhu pečení husu obraťte a podle potřeby buď podlijte vodou nebo naopak odeberte výpek.
- Až bude maso měkké, dopečte ho odkryté v troubě kůží nahoru.
- Až je kůže krásně zlatavá, můžete podávat.
Možná nemáte husu, ale můžete místo ní upéct kuře, které ji při správném postupu dokáže na sváteční svatomartinské tabuli skvěle zastoupit a vyjde levněji, určitě si také pochutnáte.
Mohlo by vás zajímat
Husu podávejte s červeným nebo bílým zelím a kynutými nebo bramborovými knedlíky. Oblíbenou a tradiční přílohou jsou také tradiční lokše z bramborového těsta.
Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře