Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zbyla vám zeleninová nať? Podívejte se na tipy, jak z ní vykouzlit skvělé pesto
Zdroj: Toprecepty

Zeleninová nať obsahuje spoustu vitaminů, minerálů a antioxidantů, a tak by byla škoda ji nezužitkovat. Možná vás překvapí, že možností, jak ji upotřebit je poměrně dost. Tentokrát se můžete podívat na tipy, jak z ní vytvořit pesto, a která nať se do pesta hodí nejlépe.

Sezóna sklizně mrkve, celeru a jiné kořenové zeleniny je v plném proudu. Zeleninu zpracováváte a ukládáte na zimu. Napadlo vás ale spotřebovat i zelenou nať ze sklizené zeleniny? Pesto z bazalky nebo rajčat, to je léty osvědčená klasika. Výborné pesto můžete ale vytvořit i z natě kořenové zeleniny, možná vás jeho chuť příjemně překvapí.

Jakou nať použít na pesto 

Na pesto můžete použít libovolnou nať z kořenové zeleniny, jen myslete na to, že zrovna do pesta by měla přijít nať v dobré kondici, čili krásně zelená bez žlutých flíčků nebo suchých částí. Skvělé pesto vykouzlíte kromě mrkvové nebo petrželové natě i třeba z natě z celeru

Jak udělat mrkvové či petrželové pesto

Je to úplně snadné: 

  1. Pesto vytvoříte tak, že omytou mrkvovou nebo petrželovou nať rozmixujete s olivovým olejem, česnekem a oříšky nebo semínky.
  2. Tip 1: Do pesta můžete přidat prakticky jakékoli ořechy, nebo je nahradit semínky. Skvěle se hodí vlašské ořechykešu, mandle, ze semínek slunečnicová nebo sezamová. Oříšky do pesta, kromě výživových hodnot, přidáváme hlavně pro jejich hladkou konzistenci a máslovou chuť.
  3. Tip 2: Chuť pesta skvěle podtrhne přidání nastrouhaného parmezánu.
  4. Pak pesto ochutíte dle svých preferencí - solí, pepřem, lahůdkovým droždím, citronovou šťávou

Jak skladovat pesto

Pesto můžeme skladovat různými způsoby, podívejte se na některé z nich.

  1. Hotové pesto vám v lednici vydrží několik dní. Pokud ale sklenici zalijete malou vrstvou oleje, prodloužíte tím spotřebu pesta na 2–3 týdny při správném skladování v lednici.
  2. Přidáním sýru do pesta sice vyšperkujete jeho chuť, pokud ho ale do pesta nepřidáte, vydrží zpravidla o něco déle.
  3. Jestli chcete mít pesto v zásobě na ještě delší dobu, jednoduše ho zamrazte, třeba i do tvořítek na led. V mrazáku takto vydrží minimálně 2 měsíce.

Na co se dá hotové pesto použít

Takové pesto vám skvěle dochutí těstoviny, polévky nebo třeba saláty. Můžete ho ale i mazat na chléb místo pomazánky. A pokud si chléb pečete sami doma, můžete trochu pesta rovnou přidat do těsta ještě před pečením.

Uvidíte, kolik parády vám v kuchyni takové pesto udělá. O další tipy se s námi můžete podělit v komentářích. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli