Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prejt: Co to je a jaké má využití v kuchyni? Zodpovídáme otázky zvídavým kuchtíkům
Zdroj: Toprecepty

Prejt je tradiční pochoutkou, bez které se neobejde žádná zabijačka. To však není vše, prejt si totiž můžete vychutnat hned ve dvou variantách, a to v podobě prejtu jelitového nebo jitrnicového. Zajímá-li vás víc, čtěte dál.

Bez prejtu se neobejde žádná zabijačka; podle typu se jím plní jitrnice nebo jelítka a představuje pokrm z dokonale propojených chutí použitých surovin. Ať už se rozhodnete ochutnat jakýkoliv prejt, nesmíte zapomenout na zelí a brambory, protože skvěle doplňují a podtrhují delikátní chuť prejtu, kterému nikdo neodolá.

Z čeho je jelitový prejt a na co ho použít

Jelitový prejt má tmavě hnědou barvu, protože se připravuje s vepřovou krví. Jeho složení však není jen o vepřové krvi a uvařených kroupách, patří do něj také vepřové maso a koření. Výsledným produktem se plní jelítka, na kterých si pochutnáte jen tak s chlebem, o poznání chutnější jsou však s kysaným zelím a bramborami.

Z čeho je jitrnicový prejt a na co ho použít

Jitrnicový prejt je o poznání světlejší než prejt jelitový - nepřidává se do něj krev. Jeho složení sestává z vepřové hlavy, kůže a jater, namočené žemle, vývaru a koření (zejména sůl, pepř, česnek, kmín a majoránka). Tento typ prejtu se plní do jitrnic, často se s ním však můžete setkat v samostatné podobě - bez střívka či jiného obalu. Samostatný jitrnicový prejt se zpravidla zapéká nebo smaží. Přílohou bývá, stejně jako u jelitového prejtu, čerstvý chléb nebo kysané zelí a vařené brambory.

Jak chutně využít prejt v kuchyni

Na prejtu si nemusíte pokaždé pochutnávat jen v podobě jelit a jitrnic. Dá se z něj připravit spousta dalších vynikajících pochoutek. Inspirujeme vás následujícími tipy?

  1. Prdelačka nebo bouřka - dvě slova, jeden pokrm. Přesně taková je polévka, kterou snadno připravíte z jelitového prejtu, ať už domácího, či kupovaného.
  2. Velmi snadno docílíte také karbanátků z prejtu, které jsou vmžiku hotové, a podávat je můžete se zelím a bramborami, ale také s bramborovou kaší.
  3. Doplňte tradiční ovarovou polévku o knedlíčky z prejtu a kapustu, a hvězdný pokrm ze zabijačky je na světě. S ochutnáváním dlouho nečekejte, rychle mizí.
  4. Jestliže máte rádi plněné knedlíky, pak vás jistě potěší recept na bramborové knedlíky plněné prejtem, které jsou nejchutnější s kysaným zelím a cibulkou.
  5. Čekáte-li návštěvu, kterou byste rádi pohostili prejtem v tak trochu jiném kabátku, vsaďte na závin z listového těsta, plněný světlým jelítkovým prejtem.

Dříve byly zabijačky na vesnicích velkou událostí - pomáhala rodina, přátelé i sousedi, kteří si pak odnášeli část produktů jako výslužku. Dnes už jsou zabijačky poměrně vzácným jevem, proto pokud máte možnost, rozhodně si ji nenechte ujít.

Komentáře

Další tipy a triky