Prejt: Co to je a jaké má využití v kuchyni? Zodpovídáme otázky zvídavým kuchtíkům
Prejt je tradiční pochoutkou, bez které se neobejde žádná zabijačka. To však není vše, prejt si totiž můžete vychutnat hned ve dvou variantách, a to v podobě prejtu jelitového nebo jitrnicového. Zajímá-li vás víc, čtěte dál.
Bez prejtu se neobejde žádná zabijačka; podle typu se jím plní jitrnice nebo jelítka a představuje pokrm z dokonale propojených chutí použitých surovin. Ať už se rozhodnete ochutnat jakýkoliv prejt, nesmíte zapomenout na zelí a brambory, protože skvěle doplňují a podtrhují delikátní chuť prejtu, kterému nikdo neodolá.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Z čeho je jelitový prejt a na co ho použít
Jelitový prejt má tmavě hnědou barvu, protože se připravuje s vepřovou krví. Jeho složení však není jen o vepřové krvi a uvařených kroupách, patří do něj také vepřové maso a koření. Výsledným produktem se plní jelítka, na kterých si pochutnáte jen tak s chlebem, o poznání chutnější jsou však s kysaným zelím a bramborami.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Z čeho je jitrnicový prejt a na co ho použít
Jitrnicový prejt je o poznání světlejší než prejt jelitový - nepřidává se do něj krev. Jeho složení sestává z vepřové hlavy, kůže a jater, namočené žemle, vývaru a koření (zejména sůl, pepř, česnek, kmín a majoránka). Tento typ prejtu se plní do jitrnic, často se s ním však můžete setkat v samostatné podobě - bez střívka či jiného obalu. Samostatný jitrnicový prejt se zpravidla zapéká nebo smaží. Přílohou bývá, stejně jako u jelitového prejtu, čerstvý chléb nebo kysané zelí a vařené brambory.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak chutně využít prejt v kuchyni
Na prejtu si nemusíte pokaždé pochutnávat jen v podobě jelit a jitrnic. Dá se z něj připravit spousta dalších vynikajících pochoutek. Inspirujeme vás následujícími tipy?
- Prdelačka nebo bouřka - dvě slova, jeden pokrm. Přesně taková je polévka, kterou snadno připravíte z jelitového prejtu, ať už domácího, či kupovaného.
- Velmi snadno docílíte také karbanátků z prejtu, které jsou vmžiku hotové, a podávat je můžete se zelím a bramborami, ale také s bramborovou kaší.
- Doplňte tradiční ovarovou polévku o knedlíčky z prejtu a kapustu, a hvězdný pokrm ze zabijačky je na světě. S ochutnáváním dlouho nečekejte, rychle mizí.
- Jestliže máte rádi plněné knedlíky, pak vás jistě potěší recept na bramborové knedlíky plněné prejtem, které jsou nejchutnější s kysaným zelím a cibulkou.
- Čekáte-li návštěvu, kterou byste rádi pohostili prejtem v tak trochu jiném kabátku, vsaďte na závin z listového těsta, plněný světlým jelítkovým prejtem.
Mohlo by vás zajímat
Dříve byly zabijačky na vesnicích velkou událostí - pomáhala rodina, přátelé i sousedi, kteří si pak odnášeli část produktů jako výslužku. Dnes už jsou zabijačky poměrně vzácným jevem, proto pokud máte možnost, rozhodně si ji nenechte ujít.
Komentáře