Na co se hodí přerostlé cukety? Vydrží dlouho, ale raději je brzy spotřebujte
Podzim se hlásí o slovo a ze zahrady už jsme sklidili většinu plodové zeleniny. Také cukety už si hoví v bedýnkách a čekají na zpracování. Mladé cukety je potřeba zpracovat co nejdříve, ale ty přerostlé přece něco vydrží. Máme pro vás několik tipů, jak je zužitkovat.
Přerostlé cukety mají pevnou slupku, kterou je potřeba před tepelnou úpravou odstranit, to samé platí i pro tuhá semínka. Když se zbavíme slupky a semen, zůstane nám dužina, která se dá dobře zpracovat do celé řady chutných jídel. Podzim je skvělé období, kdy máme nejrůznější zeleniny dostatek a bylo by škoda ji efektivně nevyužít.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Přerostlé cukety zpracujte brzy
Loupání přerostlých cuket je pracnější a vyžaduje opatrnost. Přerostlé cukety jsou sice poměrně trvanlivé a v chladnější místnosti často vydrží až do jara (podobně jako dýně), přesto raději zbytečně neotálejte a zpracujte je. Jinak bude slupka tvrdší a tvrdší, loupání náročnější a cukety nejspíš doputují na kompost.
Na co se hodí přerostlé cukety
Máme pro vás několik tipů, jak zásobu cuket zpracovat.
- Můžete si upéct báječný cukeťák na plech. Pokud upečete více, než v krátké době sníte, můžete si část rozkrájet a zmrazit. Cukeťák výborně chutná k bramborám a po vytažení z mrazničky je jako čerstvě upečený.
- Výtečné je cuketové zelí, které má obdobné využití jako zelí klasické, jen má jemnější chuť. Pokud máte ještě volné zavařovací sklenice, můžete si zelí zavařit na celou zimu.
- Zajímavou možností zpracování je pyré, které se dá připravit z různých druhů zeleniny včetně cuket. Uplatní se nejen v dětské výživě, ale i jako základ pomazánek, omáček a polévek. Nakrájenou cuketu povařte, rozmixujte a po libosti ochuťte. Pro nejmenší děti můžete neochucené pyré v tvořítkách na led zamrazit.
- Cuketovou pomazánku na topinky rády zavařovaly i naše babičky a roky jí nic neubraly na atraktivitě. Dá se využít i pod maso nebo do zapékaných jídel.
- Cuketová mouka je hitem poslední doby a ocení ji nejen ti, kdo se vyhýbají mouce obyčejné (pšeničné). Nakrájené cukety je potřeba dobře usušit, nejlépe v elektrické sušičce, a pak rozmixovat na prášek.
Jak udělat cuketové chipsy
Výtečnou chuťovkou jsou cuketové chipsy, na které vám stačí jenom dvě suroviny. Cukety, a mohou to být i ty přerostlé, nahrubo nastrouhejte, nechte je pustit vodu, smíchejte se strouhaným parmezánem a na plech tvořte placky, ty pak upečte ve vyhřáté troubě.
Máte ještě další tipy, jak přerostlé cukety zpracovat? Budeme rádi, když nám je napíšete do komentáře pod článek.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře