Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Provensálské koření je směs bylin z oblasti Provence ve Francii, kde tyto byliny běžně rostou a jsou nedílnou součástí tamní kuchyně. Obliba tohoto koření se rozšířila i do jiných kuchyní, protože je celkem univerzální a má typickou vůni a chuť.

Složení této bylinné směsi (obvykle 5–7 druhů bylin) není dáno žádnou přísnou normou, jen od jednoho výrobce by mělo chutnat vždy stejně. Tato směs se hodí především k středomořským pokrmům z drůbežího masa, ryb, plodové zeleniny (rajčata, lilek, cukety), využijeme ji také do marinád na grilování, omáček k těstovinám a do dresinků, výborně se hodí i k sýrům. Svou směs provensálských bylin si každý zvládne usušit a namíchat sám.

Z čeho se skládá provensálské koření

Základem je "povinná pětice" - rozmarýn, tymián, bazalka, oregano a saturejka.

K základním bylinkám, které dávají směsi originální a mimořádnou chuť, se často přidávají ještě jiné bylinky. Volba a výběr už záleží na chuti strávníků a také na zvyklostech jednotlivých rodin. Nejoblíbenější volitelné bylinky jsou šalvějlevandule, estragon, fenykl a majoránka.

Záleží zcela na citu, chuti a čichu. Vyberte si po libosti, která konkrétní směs (buď vlastnoručně namíchaná nebo od konkrétního výrobce) vám bude nejlépe vyhovovat. V každém případě zvolenou směs skladujte dobře uzavřenou (v sáčku nebo ve skleničce) v suchu a temnu.

Jedním z typických francouzských pokrmů je cibulová polévka. Provensálské bylinky její chuť skvěle doladí. Zkuste ji připravit podle našeho videoreceptu, nebudete zklamaní.

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli