Co obsahuje provensálské koření a kam se hodí. Oblíbená směs výtečně ochutí jídla
Provensálské koření je směs bylin z oblasti Provence ve Francii, kde tyto byliny běžně rostou a jsou nedílnou součástí tamní kuchyně. Obliba tohoto koření se rozšířila i do jiných kuchyní, protože je celkem univerzální a má typickou vůni a chuť.
Složení této bylinné směsi (obvykle 5–7 druhů bylin) není dáno žádnou přísnou normou, jen od jednoho výrobce by mělo chutnat vždy stejně. Tato směs se hodí především k středomořským pokrmům z drůbežího masa, ryb, plodové zeleniny (rajčata, lilek, cukety), využijeme ji také do marinád na grilování, omáček k těstovinám a do dresinků, výborně se hodí i k sýrům. Svou směs provensálských bylin si každý zvládne usušit a namíchat sám.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Z čeho se skládá provensálské koření
Základem je "povinná pětice" - rozmarýn, tymián, bazalka, oregano a saturejka.
K základním bylinkám, které dávají směsi originální a mimořádnou chuť, se často přidávají ještě jiné bylinky. Volba a výběr už záleží na chuti strávníků a také na zvyklostech jednotlivých rodin. Nejoblíbenější volitelné bylinky jsou šalvěj, levandule, estragon, fenykl a majoránka.
Záleží zcela na citu, chuti a čichu. Vyberte si po libosti, která konkrétní směs (buď vlastnoručně namíchaná nebo od konkrétního výrobce) vám bude nejlépe vyhovovat. V každém případě zvolenou směs skladujte dobře uzavřenou (v sáčku nebo ve skleničce) v suchu a temnu.
Jedním z typických francouzských pokrmů je cibulová polévka. Provensálské bylinky její chuť skvěle doladí. Zkuste ji připravit podle našeho videoreceptu, nebudete zklamaní.
Komentáře