4x cuketa: Můžete ji připravit naslano, nasladko, naložit do nálevu nebo použít k zahuštění omáček
Cuketa je nenáročná zelenina, která vás odmění během léta velkou úrodou. Pro svou variabilitu v kuchyni se řadí mezi oblíbené druhy zeleniny a je hojně pěstovaná na všech zahradách, mnohdy i na balkonech. Znáte všechny možnosti, jak tuto zeleninu připravit? Ukážeme vám nejoblíbenější recepty našich čtenářů.
Cuketa je typická svou jemnou až nevýraznou chutí, díky čemuž se skvěle hodí jak na vaření slaných jídel, tak i na pečení sladkých moučníků. Pokud se nepřiznáte, mnohdy nikdo nepozná, že jste ji do jídla přidali. Přitom s cuketou můžete ,,vyplnit či nastavit,, mnoho jídel a přidat jim tak složku zeleniny, která jídlo obohatí o důležité vitamíny.
Mohlo by vás zajímat
Příprava slaných jídel z cukety
Podle vámi zvoleného receptu si určíte, jak velkou cuketu budete používat. Na nakládané či zapečené cukety se hodí cuketky menší. Naopak do omáček, moučníků nebo bramboráků můžete zužitkovat cukety přerostlé. Z velkých cuket se také peče známý slaný koláč na plech s názvem cukeťák a výborně se hodí i na cuketové zelí, které vás překvapí svou chutí, podobnou hlávkovému zelí. Z cukety tak zvládnete vykouzlit odlehčený hlavní chod nebo levnou a chutnou večeři.
Pečení z cukety
Mezi velmi oblíbené recepty patří sladké moučníky z cuket. Jedním z typicky letních je bezpochyby cuketový perník. Pro svou jednoduchost je jeden z nejčastěji pečených buchet na plech. Vyzkoušejte však letos i novinky v podobě smažených mini koblížků nebo bábovku s vůní citrónu. Návštěva jistě nepozná, že jste při pečení využili přebytky ze zahrádky a hosté budou překvapeni, jak dobrá cuketa může v moučnících být.
Skvělá věc na zahuštění omáček
Varianty slaných a sladkých jídel z cukety jistě všichni znáte, ale věděli jste, že se cuketa výborně hodí i na zahuštění omáček či zpestření gulášů? Jedná se o zdravou variantu zahušťování, která je ideální pro malé děti, udržení štíhlé linie nebo bezlepkovou dietu. Postup je jednoduchý - stačí cuketu nastrouhat na jemném struhadle, přidat do omáčky a nechat rozvařit. Budete překvapeni, jak jednoduché to je a výsledek je zaručen. Vyzkoušet si to můžete například při vaření koprovky z cukety. Jako další varianta do gulášů je využít cuketu nakrájenou na kostičky pro zpestření a inovaci guláše nebo jako náhražku místo zelí. Inspirovat se můžete našimi recepty.
Jak naložit cuketu
V každé domácnosti se traduje nějaký recept, který obsahuje cuketu. Je jenom na vás, do jakého se pustíte. V našem video-receptu se můžete inspirovat receptem na zapečenou cuketu se slaninou. Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Cuketové zelí je výbornou a rychlou alternativou klasického zelí. Jak ho připravit a jak ho zavařit na zimu
Přerostlé cukety se velmi dobře hodí na cuketové pomazánky, některé z nich si snadno zavaříme na zimu. Skvěle chutnají na topinky
Při velké úrodě přemýšlíme, co s množstvím cuket. Je několik možností, jak je dlouhodobě uchovat
Komentáře