Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

4x cuketa: Můžete ji připravit naslano, nasladko, naložit do nálevu nebo použít k zahuštění omáček
Zdroj: Pixabay, autor: congerdesign

Cuketa je nenáročná zelenina, která vás odmění během léta velkou úrodou. Pro svou variabilitu v kuchyni se řadí mezi oblíbené druhy zeleniny a je hojně pěstovaná na všech zahradách, mnohdy i na balkonech. Znáte všechny možnosti, jak tuto zeleninu připravit? Ukážeme vám nejoblíbenější recepty našich čtenářů.

Cuketa je typická svou jemnou až nevýraznou chutí, díky čemuž se skvěle hodí jak na vaření slaných jídel, tak i na pečení sladkých moučníků. Pokud se nepřiznáte, mnohdy nikdo nepozná, že jste ji do jídla přidali. Přitom s cuketou můžete ,,vyplnit či nastavit,, mnoho jídel a přidat jim tak složku zeleniny, která jídlo obohatí o důležité vitamíny.

Příprava slaných jídel z cukety

Podle vámi zvoleného receptu si určíte, jak velkou cuketu budete používat. Na nakládané či zapečené cukety se hodí cuketky menší. Naopak do omáček, moučníků nebo bramboráků můžete zužitkovat cukety přerostlé. Z velkých cuket se také peče známý slaný koláč na plech s názvem cukeťák a výborně se hodí i na cuketové zelí, které vás překvapí svou chutí, podobnou hlávkovému zelí. Z cukety tak zvládnete vykouzlit odlehčený hlavní chod nebo levnou a chutnou večeři.

Pečení z cukety

Mezi velmi oblíbené recepty patří sladké moučníky z cuket. Jedním z typicky letních je bezpochyby cuketový perník. Pro svou jednoduchost je jeden z nejčastěji pečených buchet na plech. Vyzkoušejte však letos i novinky v podobě smažených mini koblížků nebo bábovku s vůní citrónu. Návštěva jistě nepozná, že jste při pečení využili přebytky ze zahrádky a hosté budou překvapeni, jak dobrá cuketa může v moučnících být.

Skvělá věc na zahuštění omáček

Varianty slaných a sladkých jídel z cukety jistě všichni znáte, ale věděli jste, že se cuketa výborně hodí i na zahuštění omáček či zpestření gulášů? Jedná se o zdravou variantu zahušťování, která je ideální pro malé děti, udržení štíhlé linie nebo bezlepkovou dietu. Postup je jednoduchý - stačí cuketu nastrouhat na jemném struhadle, přidat do omáčky a nechat rozvařit. Budete překvapeni, jak jednoduché to je a výsledek je zaručen. Vyzkoušet si to můžete například při vaření koprovky z cukety. Jako další varianta do gulášů je využít cuketu nakrájenou na kostičky pro zpestření a inovaci guláše nebo jako náhražku místo zelí. Inspirovat se můžete našimi recepty.

Jak naložit cuketu

Samozřejmě nesmíme zapomenout na tolik oblíbené zavařování. Jednou z dalších možností je totiž nakládaní mladých cuketek do nálevu. Pokud máte velké přebytky malých cuket, můžete si z nich připravit Matjesy, u kterých po uležení nepoznáte rozdíl oproti originálu. Dalším netypickým receptem, který stojí za vyzkoušení, je ostré čatní, do kterého se přidávají i švestky. 

V každé domácnosti se traduje nějaký recept, který obsahuje cuketu. Je jenom na vás, do jakého se pustíte. V našem video-receptu se můžete inspirovat receptem na zapečenou cuketu se slaninou. Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky