Bezlepkové provensálské kuře

Lenka Škulinová Kuchařka: Lenka Škulinová

Doba přípravy: cca 2 hodiny s přípravou 4+ Dietní recepty , Bezlepkové, Ostatní 3 názory

Suroviny

1 celé kuře
150 ml piva Birell - bezlepkové, polotmavé
1 jablko
1 kostka zeleninového bujónu - bezlepkového
30 g třtinového cukru
mořská sůl - špetka
1 lžička sladké papriky
1/2 lžičky drceného kmínu
2 lžičky provensálského koření
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Kuře opláchneme, osušíme, položíme prsíčky dolů, stehna vykloubíme v kyčelním kloubu a velmi ostrým nožem (případně kuchyňskými nůžkami) z obou stran páteře provedeme řez, abychom oddělili páteř a biskupa od kostry a krku.

  2. Kuře zbavené páteře rozevřeme, obrátíme kůží nahoru, dále odstraníme poslední kus křidélek, aby se nepřipalovala, stehna by měla k pečení směřovat k sobě, nikoli ven.

  3. V misce smícháme koření a cukr, částí posypeme jak vnitřní, tak stranu s kůží a druhou polovinou kořenící směsi vetřeme prstem pod kůži na prsou a na stehnech, kde se díky odstranění páteře vytvořily jakési vhodné "kapsy".

  4. Jablko zbavíme jádřince a nakrájíme na půlměsíčky, které rozložíme doprostřed pekáče, na ně kůží navrch položíme "rozpláclé" kuře - jablko pomůže, aby prsní část masa, která má tendenci rychle vysychat nevyschla a zároveň dodá masu jemnější chuť.

  5. Okolo kuřete rozdrtíme bujón a maso podlijeme pivem. Vše dáme do předehřáté trouby na 180°C a přikryté horním pekáčkem pečeme cca 45 minut, za občasného podlévání výpekem. Poté snížíme teplotu na 160°C a necháme "dojít" doměkka.

  6. Hotové kuře vyndáme z trouby, znovu potřeme výpekem a necháme asi pět minut odpočinout, maso nakrájíme na rovnoměrné díly a podáváme, např. s jednoduchým salátem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bezlepkové provensálské kuře

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

    srettka: já vím, že jde o přílohu;-) jen mi přišel divný název :-K hezký den

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Marie Svarcova: tady jde víceméně o suroviny ke kuřeti, aby byly BL:-)

    Odpovědět

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

    :yes:pěkný recept<3 jen jsem si myslela, že kuře je bezlepkové vždy, stále je co se učit ;-)

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo