Rakytník řešetlákový včas skliďte. Poradíme, jak využít maličké plody plné vitamínů
Rakytník řešetlákový je ceněný a vyhledávaný keř našich zahrad. Pěstuje se kvůli maličkým plodům, které vynikají vysokým obsahem vitamínu C. Rakytník patří mezi tzv. superpotraviny a v kuchyni se vyplatí na více způsobů.
Rakytník řešetlákový je malý klenot našich zahrad, zvlášť větší keře jsou velmi úrodné, ale nesmíte z nich plody zapomenout sklidit, dokud jsou pevné. Snadno se dají mrazit, používejte je pak obdobně jako citron, jejich chuť ho dokonce připomíná. Do hrnku s čajem jednoduše přidejte několik plodů pro okyselení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Na co se hodí rakytník
Kromě toho, že se dá konzumovat přímo, můžete ho zpracovat a zakonzervovat různými způsoby.
- Oblíbenou a jednoduchou možností je naložit rakytník do medu nebo cukru.
- Z rakytníku můžete připravit báječnou marmeládu, rakytník je možné "nastavit" jablky.
- Rakytník se výborně hodí do nejrůznějších nápojů, připravte si např. fresh z rakytníku a pomeranče.
- Jednoduchý rakytníkový "elixír" je zárukou pořádné dávky vitamínu C.
- Vyzkoušejte báječný sirup zastudena, který se doporučuje především při nachlazení.
- Rakytník můžete také zavařit a používat ke svíčkové, podobně jako brusinky nebo rybíz.
- S rakytníkem lze také experimentovat a přidávat ho např. při pečení kuřecího masa.
- Můžeme vám nabídnout ještě rakytníkový likér, před použitím ho dobře protřepejte.
- Rakytníkovou šťávu (rozmixované kuličky) jednoduše zmrazíme po malých porcích.
- Rakytníkový rosol je úžasně pikantní džem, který výborně chutná na palačinkách. Podle uvedeného receptu budete potřebovat želírovací přípravek.
Co dobrého z rakytníku připravujete u vás doma? Budeme rádi, když nám o tom napíšete.
Komentáře