Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rakytník řešetlákový je ceněný a vyhledávaný keř našich zahrad. Pěstuje se kvůli maličkým plodům, které vynikají vysokým obsahem vitamínu C. Rakytník patří mezi tzv. superpotraviny a v kuchyni se vyplatí na více způsobů.

Rakytník řešetlákový je malý klenot našich zahrad, zvlášť větší keře jsou velmi úrodné, ale nesmíte z nich plody zapomenout sklidit, dokud jsou pevné. Snadno se dají mrazit, používejte je pak obdobně jako citron, jejich chuť ho dokonce připomíná. Do hrnku s čajem jednoduše přidejte několik plodů pro okyselení.

Na co se hodí rakytník

Kromě toho, že se dá konzumovat přímo, můžete ho zpracovat a zakonzervovat různými způsoby.

  1. Oblíbenou a jednoduchou možností je naložit rakytník do medu nebo cukru
  2. Z rakytníku můžete připravit báječnou marmeládu, rakytník je možné "nastavit" jablky.
  3. Rakytník se výborně hodí do nejrůznějších nápojů, připravte si např. fresh z rakytníku a pomeranče.
  4. Jednoduchý rakytníkový "elixír" je zárukou pořádné dávky vitamínu C.
  5. Vyzkoušejte báječný sirup zastudena, který se doporučuje především při nachlazení.
  6. Rakytník můžete také zavařit a používat ke svíčkové, podobně jako brusinky nebo rybíz.
  7. S rakytníkem lze také experimentovat a přidávat ho např. při pečení kuřecího masa.
  8. Můžeme vám nabídnout ještě rakytníkový likér, před použitím ho dobře protřepejte.
  9. Rakytníkovou šťávu (rozmixované kuličky) jednoduše zmrazíme po malých porcích.
  10. Rakytníkový rosol je úžasně pikantní džem, který výborně chutná na palačinkách. Podle uvedeného receptu budete potřebovat želírovací přípravek.

Co dobrého z rakytníku připravujete u vás doma? Budeme rádi, když nám o tom napíšete.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli