Rakytník

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Zavařeniny 6 názorů

Suroviny

Rakytník v cukru a v medu:
1) cukr podle potřeby + čerstvé bobule rakytníku
2) vylisovaná šťáva z rakytníku + med
Marmeláda z rakytníku:
čerstvá rakytníková šťáva
čerstvá jablečná dřeň
cukr podle chuti
Kompot z rakytníku:
plody rakytníku
70 % cukerný roztok
Rakytníkový olej:
pecičky z rakytníku (zbylé po zpracování plodů na šťávu nebo marmeládu)
olej podle potřeby
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Rakytník v cukru a v medu:
    1) V cukru: Část plodů se rozmačká a spolu s celými plody se zasypává cukrem, nejvíc cukru má být na vrchu sklenice. Stačí povázat pergamenem nebo celofánem. Takto vydrží celý rok. Používáme do čajů.
    2) V medu: Smícháme 1 díl vylisované šťávy z rakytníku se třemi díly medu, pečlivě rozmícháme a uskladníme v chladnu a temnu. Užíváme každý den 1 kávovou lžičku.

  2. Marmeláda z rakytníku:
    Vyrobíme ji z 65% rakytníkové šťávy a 35% jablečné dřeně. Množství cukru podle vlastní chuti. Šťávu z rakytníku vylisujeme, oloupaná a pokrájená jablka (bez jádřince) jemně nastrouháme. Šťávu z rakytníku povaříme, aby se částečně odpařila, přidáme jablečnou dřeň a společně vaříme ještě asi 10 minut do zhoustnutí, Pak přidáme cukr podle chuti, povaříme, ještě horké naplníme do menších sklenic se šroubovacím uzávěrem, otočíme dnem vzhůru a necháme půl hodiny zchladnout. Pak otočíme zpět dnem dolů.

  3. Kompot z rakytníku:
    Celé plody rakytníku se mohou kompotovat. Oprané a okapané se zalijí 70% cukerným roztokem (sirupem) a sterilují se po dobu 20 minut.

  4. Recept na rakytníkový olej jak ho dělám já:
    Rakytníkový olej vyrobíme tak, že drobné pecičky z rakytníku, které nám zbyly po vaření rakytníkové šťávy nebo marmelády nevyhodíme, ale vložíme do mixéru, zalijeme olejem (nejlépe olivovým), množství podle potřeby, a po krátkých chviličkách (pulzech, pokud máme u velkého mixéru i pulzy) mixujeme, aby se pecičky co nejvíc potloukly (ta trocha dužiny, která na nich zbyla, není na závadu!). Z mixéru přendáme pecičky do čisté a suché nádoby, nejlépe do kompotové sklenice se šroubovacím uzávěrem, velikost sklenice se řídí množtvím peciček, mělo by jich být asi 1/3 sklenice. Dolijeme olejem, promícháme, pevně uzavřeme a necháme ve tmě, ale za pokojové teploty 14 dní louhovat. Během louhování každý den dobře protřepeme. Přecedíme přes cedník s čistým plátýnkem do jiné čisté a suché nádoby. Skladujeme v chladnu a temnu. Použití je široké, vnitřně 1 kávovou lžičku (žaludek ale i další neduhy), také zevně je velice účinný na celou řadu kožních problémů, na rány, popáleniny a dokonce i na omrzliny.
    Tento olej jde udělat z celých sušených plodů rakytníku (koupíme v některých prodejnách zdravé výživy), postup je zcela stejný, jako u oleje z peciček.

Poznámka

Včera sem vložila Jaromira18 skvělý recept na šťávu z rakytníku a připoměla mi tím moje výrobky z rakytníku. Moc jí za to děkuji a přidávám k tomu jejímu i několik těch svých. Za nejdůležitější považuji rakytníkový olej, má opravdu vyjímečné účinky jak na organizmus při vnitřním podávání, tak i na problémy s pokožkou při vnějším použití. Opravdu stojí za vyzkoušení.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Rakytník

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    recepty73: Mám velkou radost, on ten recept je hned veselejší s pěknou fotkou. :yes::-D<3 Možná některá mladá děvčata konečně ví, jak rakytní vypadá, třeba ve větších městech ho zrovna moc vidět není.;-) Děkuji za fotky a za rychlost, s jakou jste reagoval!:yes: (A nezapomeňte si natrhat trochu lisí na zimu do čajů, fakt to pomáhá víc, než většina bylinek. Já to přidávala do směsí, samotné to chutí nijak neoplývá;-))
    Zdravím a přeji hodně zdaru!:yes::-K

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73

    MamlajdaD: ...vděku není třeba, když můžeme...:-K:-K:-K ...snad to takto stačí;-):-8

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Bohužel, zahrádku už nemám, bydlím úplně jinde, v jiném městě, v jiném kraji a tak nemůžu přidat ani fotku. Kdyby se našel někdo, kdo by mi k tomuto receptu přidal fotku (alespoň větvičku rakytníku s plody), byla bych moc vděčná.:yes:;-):-8:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    V receptu jsem zapoměla na účinky sušeného listí z rakytníku, tak to sem písnu alespoň takto: Brzy na podzim je dobré natrhat a usušit několik hrstí rakytníkových listů. Pokud je při nachlazení přidáme do hrnku čaje po troškách spolu s vhodnou čajovou směsí, urychlí a podpoří to uzdravení. I v této podobě je rakytník velice účinný.:yes:
    Nejlépe je listí trhat asi v půli září, protože rakytník brzy žloutne a opadává, musí se to stihnout před žloutnutím:-! Listí jsem trhala z samčího stromu, ale ono to asi bude jedno, jestli ze samčího nebo samičího.;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Nadja: To je moc milý komentář! ;-):-K Děkuji :-8 a zdravím!:-D:-K

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

Tématické fráze: štáva z rakytníku rakytník recepty rakytníková šťáva recept rakytníkový olej recept štáva z rakytníku recepty rakytník recepty s medem rakytník s medem recept výrobky z rakytníku recepty -štáva z rakytníku recepty recepty na zpracování rakytníku rakytníkové víno recept rakytník v medu rakytníkový kompot recept rakytník v medu recept šťáva z rakytníku recept marmeláda z rakytníku recept na rakytník v medu olej z rakytníku recept rakytník štava s dužinou recepty-co s plody rakytníku

Zapomněl/a jsem heslo