Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší recepty na jarní saláty. Z čeho je připravujeme a jaké máme nejraději
Pixabay

Jarní saláty jsou křupavé a svěží, plné vitamínů i barev. Patří do nich ředkvičky, mladé kedlubny, listy hlávkového salátu a špenátu, jarní cibulka, jemně nakrájená pažitka a medvědí česnek. Tipy na osvědčené kombinace jsme připravili do následujícího článku.

Jarní vitamínové saláty

Jarní saláty jsou pro nás po dlouhé zimě příjemnou vzpruhou. Povzbuzují chuť k jídlu a plní nás novou energií. Dopřejeme si je co nejčastěji. Na jaře nás neláká dlouhé a složité vaření a rychlé saláty jsou proto ideální volbou. Navíc do nich zužitkujeme krásnou svěží zeleninu, která je opět snadno dostupná.

Ředkvičky jemně nakrájíme (plátky, kostečky) nebo nahrubo nastrouháme. Jejich atraktivní barvy ozdobí každý salát. Nejlépe chutnají s hlávkovým salátem, špenátem, pórkem a jarní cibulkou. Přidáme okurky a rajčata. Ochucená zakysaná smetana, sýry a pár kapek olivového oleje salát ještě vylepší.

Listy hlávkového salátu

Listový salát ochutíme jednoduchou octovou nebo citronovou zálivkou. Další možností je chutný dresink. Hodí se zakysaná smetana i bílý jogurt. Salát doplňujeme další zeleninou. Velmi chutné jsou listy hlávkového salátu s nakrájenými vajíčky, pokapané ochucenou smetanou (pepř, sůl).

Svěží mladý špenát

Mladé listy špenátu pečlivě omyjeme - každý list zvlášť, aby v něm nezůstala zemina ze zahrady. Větší listy nakrájíme a zpracujeme podobně jako hlávkový salát - špenát roste brzy na jaře, proto ho využijeme o něco dříve. Výborně se doplňuje s ředkvičkami a rajčaty.  

Jarní cibulka

Jarní cibulku přidáváme nakrájenou do různých salátů. Pokud si přejeme salát vydatnější, doplníme ho masem, sýry, tofu nebo uvařenými luštěninami. Vhodné jsou ořechy (nejlépe předem namočené) a semena (např. opražené dýňové či slunečnicové semínko). 

Pažitka, mladá kedlubna a medvědí česnek

Pažitku nakrájíme nadrobno a přidáme do salátu. Velmi dobře chutná nejen v kombinaci s vajíčky, ale i s bramborami. Kedlubnu obvykle nahrubo nastrouháme. Medvědí česnek nakrájíme nadrobno a použijeme na jemné dochucení salátu nebo přidáme větší části nakrájených listů. 

Saláty jsou skvělé, když je podáváme jako lehkou večeři nebo vitamínový oběd. Stačí k nim připravit pečivo, výborně se hodí zapečené česnekové bagety nebo tousty. Jarní salát při podávání ještě dozdobíme květy sedmikrásek.
Tento tip je užitečný  (2x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Naše kuchařka 2

Nově v prodeji!

Koupit

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům