Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Správná hrachová polévka voní po česneku a majoránce, je snadná na uvaření a také je sytá, levná a výtečná. Hrách se lépe vaří, když je předem namočený. Do polévky se báječně hodí krutony z pečiva. Hrachovky patří mezi typické štědrovečerní polévky.

Podle pohádek hrách do té o Popelce patří už proto, že Popelka dostala za úkol přebrat hrách a čočku. Hrách býval vždy typickou plodinou venkova a běžně dostupnou surovinou. Je výživově hodnotný, zdraví prospěšný, snadný na přípravu a ještě k tomu levný, to vše z něj dělá ideální surovinu také pro dnešní dobu. Při jeho zařazování do jídelníčku se můžeme řídit radami a inspirovat osvědčenými jídly našich předků.

Jak uvařit hrachovou polévku 

Hrachová polévka je tak dobrá, že by se měla v našem jídelníčku objevovat co nejčastěji, nejen o Vánocích. V následujících řádcích vás provedeme jednoduchou přípravou hrachové polévky z úvodního videa v několika krocích.

  • Na pět porcí polévky budete potřebovat 250 g půleného žlutého hrachu, 1 středně velkou cibuli, 30 g másla, 1 lžíci oleje, 2 mrkve (asi 120 g), 1 petržel (asi 50 g), 35 g celeru, 1 lžíci hladké mouky, 1,2 l zeleninového vývaru (nebo vody), 3–4 stroužky česneku, 1 lžíci majoránky (nebo podle chuti), sůl.
  • Na krutonky využijete 1–2 housky (nejlépe z předešlého dne) a trochu másla (asi 25 g).
  1. Hrách přeberte, aby v něm nezůstal zapomenutý kamínek. Dnes už hrách bývá obvykle bez příměsí. Dejte jej do sítka a propláchněte pod tekoucí studenou vodou.
  2. Namočení na cca 3 hodiny usnadní a urychlí vaření. Také se do vody vyluhují látky, které způsobují nadýmání, vodu z namáčení vylijte. 
  3. Cibuli a zeleninu oloupejte, umyjte a nakrájejte nadrobno.
  4. V hrnci rozehřejte máslo a olej, přidejte cibuli a orestujte dosklovita. Poté ji zaprašte lžící mouky a asi dvě minuty při stálém míchání zasmažujte
  5. Dále přidejte nakrájenou zeleninu a vše společně restujte asi 5 minut. 
  6. Namočený hrách sceďte, znovu propláchněte vodou a přisypte jej k zeleninovému základu. Společně promíchejte a zalijte vývarem nebo vodou.
  7. Polévku přiveďte k varu, pak plamen ztlumte a vařte ji při nižší teplotě až do změknutí hrachu. Počítejte s časem přibližně 45–60 minut. Během té doby polévku hlídejte.
  8. Tip: Vaření hrachu vám velmi usnadní pomalý hrnec, Můžete v něm polévku nechat bez dohledu, přitom nebudete mít kuchyň plnou páry a polévka nebude utíkat z hrnce. 
  9. Jakmile je hrách dostatečně uvařený, můžete polévku zčásti nebo úplně rozmixovat, získá pak příjemně hladkou konzistenci. 
  10. Zvlášť na pánvi ještě osmažte na kostičky nakrájenou housku. Smažte pozvolna a často otáčejte, aby se krutonky nezačaly připalovat a z některé strany tmavnout. Správně by měly být osmažené pěkně dozlatova
  11. Polévku na závěr ještě ochuťte prolisovaným česnekem, rozemnutou majoránkou a solí. Všeho dejte přiměřeně.
  12. Pak již hrnec odstavte z plotýnky a můžete servírovat. Když polévku ještě posypete nasekanou pažitkou, bude chutnat dokonale.
  13. Krutonky si každý bude do polévky dávat sám z misky položené na stole.
Hrachovka patří k nejoblíbenějším luštěninovým polévkám, její příprava je snadná a receptů na ni mnoho. Můžete se nechat inspirovat i jinými recepty na hrachovou polévku.

Podívejte se ještě na další Pohádkové recepty z vánočního seriálu.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky