Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pohádkové buchty, které pekla Eliška ze mlýna, lákaly všechny z okolí k ochutnávání. Vypadají krásně a přesně takové můžete vyzkoušet i vy podle natočeného receptu. Pohádkový námět jistě upoutá i děti, které vám mohou s plněním a tvarováním buchet pomáhat.

Pořádný pekáč buchet, to je velká dobrota. Náplně můžete měnit podle svých možností a chutí. Nejoblíbenější je tvarohová nebo maková, ale můžete zkusit i ořechovou, povidlovou nebo marmeládovou. Buchty se krásně odebírají. Díky tomu, že jsou promazané tukem, je jejich oddělování snadné a pro tento moučník typické.

Jak upéct Honzovy buchty

Přípravou tradičních a skvělých Honzových buchet z úvodního videa, podobných těm, jaké pekla Eliška ze mlejna, vás provedeme v několika následujících krocích.

  • Na těsto na 24 buchet podle úvodního videoreceptu budete potřebovat 520 g hladké mouky, 260 g mléka, 120 g sádla, 80 g krupicového cukru, 2 vajíčka, 1 velkou špetku soli, 30 g čerstvého droždí nebo 1 sáček sušeného (7 g). 
  • Na tvarohovou náplň si připravte 250 g tvarohu v kostce, 50 g moučkového cukru, 2 žloutky, 10 g kukuřičného škrobu, 10 ml rumu, vanilku (podle chuti), citrónovou kůru (podle chuti).
  • Na makovou náplň budete potřebovat 180 ml mléka, 120 g mletého máku, 60 g krupicového cukru, 90 g povidel, 1 lžíci rumu a 1/2 lžičky skořice.
  • Také budete potřebovat máslo na potření pekáče a buchet.
  1. Nejprve si připravte kvásek. Do misky rozdrobte droždí a přilijte k němu 100 ml vlažného mléka. Nesmí být horké. Přidejte lžičku cukru a lžičku mouky, obě lžičky odeberte z celkového množství surovin.
  2. Všechny suroviny společně promíchejte a počkejte cca 15 minut, než vzejde kvásek. 
  3. Tip: Pokud použijete sušené droždí, vysypte ho do misky, přidejte vlažné mléko a počkejte asi 10 minut, aby se aktivovalo.
  4. Do mísy prosejte zbývající část mouky a přidejte ještě vajíčka, tuk (sádlo), zbývající cukr a ještě větší špetku soli. Pokud máte elektrického robota, použijte ho a těsto nechte důkladně prohníst (alespoň 10 minut). Ve výsledku musí vzniknout vláčné a nelepivé těsto, se kterým se bude dobře pracovat.
  5. Jakmile těsto vypracujete, nechte je zatím v míse kynout a přikryjte je utěrkou. Na teplém místě bude těsto kynout asi hodinu. Během té doby by mělo zdvojnásobit svůj objem. 
  6. Během kynutí těsta si připravte náplně. Makovou náplň je potřeba včas uvařit, aby stihla zchladnout. Do těsta by se neměla dávat horká. Postupujte tak, že do vroucího mléka s rumem nasypete mák a cukr. Za stálého míchání směs vařte cca 5–10 minut. Náplň během vaření získá správnou konzistenci a postupně ještě zhoustne, po odstavení do ní vmíchejte povidla a skořici pro výraznější chuť. Poté náplň nechte vychladnout.
  7. Na tvarohovou náplň v misce promíchejte tvaroh, moučkový cukr, žloutky, kukuřičný škrob, rum, vanilku a citronovou kůru.
  8. Dále si připravte vhodný pekáč (o velikosti 30x40 cm), vytřete jej důkladně máslem.
  9. Vykynuté těsto vyklopte z mísy na pomoučený vál, znovu je krátce prohněťte a poté rozdělte na 24 stejně velkých dílků. Každý z nich roztáhněte na placku a do každé dejte plnou lžičku náplně. Pak okraje placek dobře spojte. Neměly by zůstat žádné otvory, kudy by náplň utíkala ven. Vytvarujte pěkné buchty.
  10. Buchty pokládejte spojem dolů na vymazaný pekáč. Ze všech stran je potřete rozpuštěným máslem, díky tomu půjdou od sebe po upečení snadno oddělit. Mezi jednotlivými buchtami nechte na plechu jen malé rozestupy (přibližně 1–2 cm).
  11. Pekáč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a nejprve je pečte při této teplotě asi 10 minut, potom teplotu snižte na 160 °C a buchty dopečte pěkně do zlatohněda. Během pečení buchty nabydou a tím se vyplní ponechané mezery mezi jednotlivými kousky. Na pekáčku budou přesně takové buchty, jaké znáte z pohádek.
  12. Po vyjmutí pekáčku z trouby nechte buchty vychladnout. Pocukrujte je až před podáváním.

Budeme rádi, když nám napíšete, jak se vám Honzovy buchty povedly

Můžete se podívat ještě na další videorecepty z cyklu Pohádkové recepty.

Přejeme pohádkově dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky