Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kypré lívance a tenké palačinky jsou smažené placičky z různých druhů těst. Některé placky se úplně obejdou bez mouky, jiné jsou připraveny z náhrad mouky - ale na tom nezáleží, pokud nakonec chutnají všem.

Palačinky a lívance si jsou složením těsta hodně podobné, rozdíl je vidět jen v tloušťce výsledných placiček. Těsto můžeme připravit mnoha způsoby - jedním z nich je jeho bezlepková varianta, která umožní mlsat i lidem s celiakií. 

Čím nahradit mouku v palačinkách

Do jemného palačinkového těsta patří hladká mouka, ale ta obsahuje lepek:

  • Palačinky připravíme i bez mouky - těsto necháme několik hodin odstát.
  • Místo mouky zpevníme těsto tvarohem, sýrem cottage nebo mascarpone.
  • Banán s tvarohem, mlékem a vejcem stačí k vytvoření hustého těstíčka.
  • Bílou mouku nahradíme nějakým druhem hotové bezlepkové směsi.
  • Náhražky mouky mají různé příchutě - luštěninové, ořechové, rostlinné.
  • Zkusíme zahustit těsto jemnými nebo rozmixovanými ovesnými vločkami.
  • Bez mouky se obejdeme, pokud ji nahradíme práškovým kakaem.
  • Pudinkový prášek a jemný kukuřičný škrob postačí k zahuštění těsta.

Čím nahradit mouku v lívancích

Podobně jako nahradíme mouku v palačinkách:

  • Bezlepkovými moukami koupenými nebo přirozeně bezlepkovými - kokosovou, rýžovou, mandlovou, pohankovou, amarantovou, čočkovou a mnoha jinými.
  • Rozmixovaná semínka (lněné, slunečnicové) velmi dobře mouku nahradí - stejně tak jako mleté ořechy, mák či práškové kakao.
  • Tvaroh nebo banán s tvarohem zajistí lívancům pevnost, dodá jim svěží nakyslou chuť a díky banánu nemusíme těsto sladit.
  • Pudinkový prášek je kukuřičný škrob, který je bezlepkový. Díky němu zahustíme těsto na lívance přesně tak, jak potřebujeme.

Těsto můžeme připravit už večer a ráno potěšit rodinu čerstvými lívanečky nebo palačinkami. Používáme-li kypřicí prášek, vmícháme ho do těsta až před smažením

Pokud preferujete spíše slané moučníky, zkuste si připravit podle videa báječné pohankové palačinky se špenátem a ricottou.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli