Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Selská omeleta podle ČSN: I pokrmy ze zbylých surovin mohou být vynikající
Zdroj: Freepik, chandlervid85

Pamatujete na babiččinu kuchyni? Selská omeleta v ní měla své pevné místo pro praktické zpracování zbylých brambor. Kromě brambor a vajec obsahovala i smaženou cibuli a občas se do ní zapracovaly i jiné zbytky.

Vařené brambory ve spojení s vejci, cibulí a slaninou či špekem tvoří dokonale chutný celek s názvem selská omeleta. Že je to pokrm chudých? Kdepak, na této syté omeletě si může pochutnat každý. Vyzkoušejte ji připravit s námi podle ČSN.

Jak připravit selskou omeletu podle ČSN

Na 4 porce selské omelety budete potřebovat 60 g oloupané cibule, 60 g slaniny (nebo špeku), 60 g tuku, 600 g uvařených a oloupaných brambor, 12 vajec, sůl a mletý pepř podle chuti, případně zelené natě k dozdobení při servírování.

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno a na tuku osmahněte dorůžova společně se slaninou nakrájenou na kostičky.
  2. Po zrůžovění cibule přidejte vařené brambory. Ty můžete před přidáním k ostatním surovinám nastrouhat nahrubo nebo nakrájet na hranolky či kostičky.
  3. Osolte, opepřete, promíchejte a krátce směs osmahněte.
  4. Osmaženou směs zalijte mírně osolenými, rozšlehanými vejci a nechte zapéct - na pánvi pod pokličkou nebo v troubě.
  5. Opečenou omeletu přeložte napůl, ozdobte zelenými natěmi (listovou petrželí nebo pažitkou) a servírujte. Jestliže připravujete celkové množství pokrmu současně, stačí naporcovat obsah použité pánve či pekáčku na 4 díly.

K selské omeletě se skvěle hodí ovocný kompot, ale také sterilovaná zelenina - okurky, kapie nebo například ostré feferonky. Vsadit však můžete i na nejrůznější zeleninové saláty. A co zkusit sendvič z vaječné omelety podle názorného videa?

Komentáře

Další tipy a triky