Jak zavařit papriky? S tímto receptem snadno a rychle zpracujete i větší množství
Sterilovaná paprika se dokonale hodí na zdobení mnoha jídel teplé i studené kuchyně. Nejlépe vynikne červená paprika, protože báječně doplní barevnost všech pokrmů. Je skvělá na dozdobení bramborového salátu i rizota, obložené chlebíčky i namazané chleby jsou s paprikou ještě lákavější. Poradíme, jak papriku zavařit.
Papriky sklízíme přibližně od poloviny léta až do podzimu. Na sklizeň se výborně hodí zahradnické nůžky - za jejich pomoci se nestává, že bychom některé rostliny poškodili (zlomili výhony). Papriky po sklizni rozložíme do bedýnek a postupně zpracujeme. Nevybarvené během několika dnů zčervenají (nebo se vybarví jinak podle odrůdy), zároveň pozvolna začnou sesychat. S koupenými paprikami z obchodních řetězců to je obvykle trochu jinak - rychle nespotřebované se začínají kazit, proto je musíme zpracovat co nejdříve po nákupu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zavařit papriku
K zavařování se nejlépe hodí pěkně vybarvené červené papriky, ale dají se použít jakékoliv. Vhodné jsou i žluté nebo zelené, ale červené by ve sklenicích měly mít vždy převahu. Jak postupovat a co je k zavařování potřeba?
- Především potřebujete papriku a také cibuli.
- Na každou sklenici (720 ml) si kromě paprik a cibule připravte koření - 6 kuliček celého pepře, 3 kuličky nového koření a kousek bobkového listu.
- Dále bude potřeba nálev. Na 4 l vody dejte 1 l octa, 100 g soli, 350 g krystalového cukru. Ještě budete potřebovat olej, který dodá nálevu typickou chuť.
- Z vody, octa, soli a cukru uvařte nálev, který nechte vychladnout.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Papriky umyjte, očistěte a pokrájejte na menší kusy - buď na čtvrtky nebo plátky (řezy).
- Nakrájenou zeleninu, papriky i cibuli, narovnejte do dobře omytých sklenic. Do každé sklenice dejte také koření podle rozpisu.
- Pak zalijte obsah sklenic převařeným nálevem a do každé sklenice ještě přidejte dvě lžíce obyčejného stolního oleje. Při zalévání výborně poslouží nálevka.
- Pak očistěte okraje sklenic a sklenice uzavřete buď šroubovacími víčky nebo víčky Omnia.
- Na závěr zbývá už jen sterilování sklenic. Zavařujte je 15 minut při teplotě 80–90 °C. Další článek vám poradí, jak jednoduše zavařovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Dalším oblíbeným způsobem uchování paprik je mražení, mražené papriky se hodí do tepelně upravovaných jídel, především do leča, gulášů, pod maso i k zapékání.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak otevřít šroubovací víčko. Zavařovací sklenice s marmeládou či kompotem nebývá vždy snadné otevřít. Pomůže několik rad
Jak udělat dobré lečo? Jde především o správný poměr surovin, které přidáme ve správném pořadí
Jak připravit zeleninovou čalamádu? Křupavá zelenina se skvěle hodí jako příloha
Komentáře